A póker nem szerencsejáték az olasz Legfelsőbb Bíróság szerint

2013-03-19
Az olasz Legfelsőbb Bíróság megjelentette egy 2009-es ítélet hátteréül szolgáló okfejtést, mely szerint a tournament póker, vagy magyarul pókerbajnokság nem szerencse- hanem tudásalapú játék.

 

A jogi huzavona egy, a palermoi Double Up Club-ban tartott pókerbajnokságon való razzia után kezdődött. A felperesek a Palermói Bírósághoz fordultak, mely úgy döntött, hogy „A bajnokság formájában játszott póker esetén a játékosok tudása a meghatározó tényező az esélyeket illetően.” 

 

A döntést a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta, de ítéletét a visszavásárlási lehetőség nélküli Texas Hold’Em bajnokságokra korlátozta.

 

Röviddel az ítéletet követően új szabályozást vezettek be Olaszországban, mely a pókert csak a bajnokságok formájában engedélyezte. A szabályozó hatóság (AAMS) három év múltán megváltoztatta elképzelését, és engedélyezte a készpénzes pókert is. 

 

Az ítélet részletes magyarázata megismétli az elsőfokú bíróság megállapítását, hogy a visszavásárlási lehetőség nélküli Texas Hold’Em bajnokságok tudásalapú játékok, nem pedig szerencsejátékok. A bíróság továbbá úgy találta, hogy a szabályozási keretrendszer hiánya nem teszi illegálissá az ilyen bajnokságokat. 

 

 
Címkék: póker,