A póker iránti érdeklődés tovább csökken, az okok azonban bizonytalanok

2015-09-28
Nemcsak az Egyesült Államokban, de világszerte egyre csökken a póker népszerűsége - vajon mi lehet az oka?

 

New Jersey júliusi közzétett adatai alapján az online kaszinó játékokból származó bevételek tovább nőttek, míg a pókerrel kapcsolatos bevételek tovább csökkentek. Nem kérdéses, hogy a Borgata és a Caesars (csak ez a két oldal ajánl egyelőre pókert New Jersey-ben) abban reménykedett, hogy majd a World Series of Poker valamennyi érdeklődést generál az online póker iránt államszerte, azonban a számok mást mutatnak. Míg az online kaszinó bevétele egy év alatt 34%-kal nőtt (10,5 millió dollárra a 2014-es 7,9 millió dollárhoz képest), addig az online póker 12 %-kal csökkent ugyanezen időszakban (a több mint 2,1 millió dollárról kevesebb, mint 1,9 dollárra). Nem kétséges, hogy a Golden Nugget és a Tropicana örülhetnek, hogy nem szálltak be az online póker piacba az állam területén.

 

De New Jersey csak a jéghegy csúcsa, Nevadában az online póker bevételek szintén alacsonyak és úgy általában is csökken a póker iránti érdeklődés szerte az Egyesült Államokban. Floridában és Kaliforniában, abban a két államban, ahol a legtöbb póker játékos él, szintén látszik az érdeklődés csökkenése és rendre zárnak be a pókertermek is. Las Vegas sok kaszinójában a pókertermekbe játékgépeket telepítettek, mivel nem volt elég érdeklődő a kártyajátékra. Amikor a Tropicana becsukta a pókertermét Las Vegasban, azt nyilatkozta a kaszinó, a póker soha nem is hozott nekik nagy hasznot, de azért kínálták a játéklehetőséget, mert úgy vélték, ezzel az ajánlattal játékosokat csábítanak be az ajtón, ám a jelentős érdeklődés-hanyatlás arra késztette őket, hogy ezt most megszüntessék.

 

A pókerszakértők szerint a játék továbbra is nagy érdeklődést generál, és a World Series of Poker az idén is több mint hatezer játékost vonzott (alig kevesebbet, mint tavaly), és ha az összes WSOP eseményt is figyelembe vesszük, akkor a számok nőnek. Azonban ezek a szakértők elfelejtik azt, hogy a WSOP eseményeken szinte az összes játékos profi és csak alig néhányuk érkezett az átlag közönségből, akik szatelliteken szereztek bejutást, és akik nem hivatásos pókerjátékosok.

 

Ma már nem azokat a napokat éljük, amikor Chris Moneymaker, Greg Raymer vagy épp Joe Hechem amatőrként nyertek kis befektetéssel – ők azt az amerikai álmot képviselték, hogy hogyan lehet kevés befektetéssel milliókat nyerni. A mai győztesek, mint például Greg Merson, illetve a múlt évi győztes, Martin Jacobson már évek óta játszanak tornákon. És ha még el is fogadjuk, hogy a WSOP sikeres, a póker sikerességét egészében nem tudjuk csak ez alapján megítélni. 

 

De vajon mi az oka ennek a nagy érdeklődés csökkenésnek?

 

Kétségkívül a legnagyobb bűnös a fekete péntek, azaz az a nap, amikor az amerikaiak számára a három nagy póker-oldal - a PokerStars, a Full Tilt Poker és az Absolute Poker - bezárt. Jelenleg nagyon kevés oldal érhető el, ezek közül a legnagyobb a Bodog (via. Bovada Poker). A többi oldalakon, olyanokon, mint a Chico Network (BetOnline, és Tigerbetting), a Winning Network (Bookmaker), a Merge Network (Hollywood Sportsbook, BetUSA és Sportsbook.ag), az Equity Network (Heritage Sports), a Revolution Gaming (Intertops and Sportsbetting.com) és a Grand Network (5 Dimes) összesen csak tizedannyi játékos játszik, mint a PokerStarson egykoron. Még az olyan nagy közösségi oldal, mint a Zynga is tapasztalja az érdeklődés csökkenést, így a tulajdonosok más kaszinójátékok után néztek, mint például a blackjack, hogy kitöltsék az űrt. Az amerikaiak egykoron szerették a Party Pokert és a Full Tilt Pokert, az aktuális ajánlat azonban úgy tűnik, nem bűvöli el őket.

 

A fekete péntek nemcsak azzal a következménnyel járt, hogy leszűkítette a játékosok lehetőségét. Amikor a PokerStars és a Full Tilt bezárt az amerikaiak számára, az oldalak tulajdonosa, a The Rational Group csökkentette a profi pókerjátékosok szponzorálását, különösen az Egyesült Államokban születettekét, valamint megszüntettek olyan tévéműsorokat, mint a Poker after Dark, a The Big Game és a High Stakes Poker. Hiszen mi értelme lenne ezeknek, ha nem hoznak számukra új játékosokat? Azonban a folyamatos emlékeztető reklámok és tévéműsorok nélkül az érdeklődés elhalványul, ahogy más termék esetében is a marketing hiánya kudarcot eredményez. Ezen döntések sorozata eredményezte azt, hogy a kaszinók is áldozattá váltak. Nem kérdéses, hogy a póker tévénépszerűsége kihatott minden pókerterem és kaszinó látogatottságára, de ezen cégek egyikének sincs annyi tőkéje, mint a PokerStarsnak, hogy folytatódjanak a tévéműsorok.

 

A 2006-ban elfogadott Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) – mely megtiltotta az amerikai bankoknak, hogy ügyfeleik és online szerencsejáték szolgáltatók között tranzakciókat bonyolítsanak -  sem segített a pókernek – és nemcsak azért, mert sok amerikainak hirtelen nehézségei akadtak a kedvenc oldalukra pénz áramoltatásával, hanem azért is, mert sérelmezték, hogy a kormányunk bűnözőként kezdett bánni velük és a bankok is páriaként kezelték őket. 

 

Van olyan játékos, aki arra panaszkodik, hogy amióta nem viselheti büszkén a nemzeti színeket az online tornákon, hanem el kell rejtenie a származását attól való félelmében, hogy lefoglalják a nyereményét, inkább abbahagyta a játékot. Másnak azzal van problémája, hogy amióta a bot programok és havi magazinok mindenkit megtanítottak játszani, emellett Jamie Gold 2006-os győzelme óta mindenki ugyanazon szisztéma és stratégia alapján játszik, a póker mint ügyességi játék átfordult szerencsejátékba.

 

Más szakértők szerint az érdeklődés csökkenése természetes, ciklikus mozgás, a mai generáció más szerencsejáték-formákat kedvel, így a hagyományos kaszinójátékokat – mint például a blackjack, illetve a játékgépek – és ez várhatóan így lesz még vagy 10 évig. 2025 után azonban várható, hogy a következő generáció újra felfedezi magának a pókert. Addig is lesznek pókerjátékosok és olyan nagy események, mint a World Series of Poker vagy épp az European Poker Championships, amelyek újabb játékosokat vonzanak, de több szakértő úgy gondolja, hogy  kétséges, hogy az új generáció megjelenéséig bárki bármit is tud tenni a póker fellendítése érdekében. Ezzel valaki egyetért, valaki nem. 

 

Az azonban kétségtelen, hogy a póker túl van a csúcspontján. Ez vajon megváltozik? Az Amaya biztosan erre fogad, de még érheti csalódás.

 

Címkék: póker,