A nyerőgép-biznisz egyetlen nyertese

2013-07-05
A még a valódi beindulása előtt villámgyorsan kivégzett szerveres nyerőgép-ipar kiskirálya ezen a tiszavirág életű piacon is képes volt óriási méretű profitnövekedést elérni.

 

Mint emlékezetes, a 2011. szeptemberében elfogadott módosítás után a szerencsejáték törvény értelmében novembertől csak központi szerverre kötött nyerőgépeket lehetett volna üzemeltetni (ha aztán a 2012. októberben elfogadott módosítás nem tiltotta volna meg a nyerőgépek kaszinókon kívüli üzemeltetését). A központi szerver az adatokat továbbította volna az adóhatóságnak, így téve átláthatóvá a működésüket és az adófizetést. 

A törvény meghatározta, hogy ki kaphat engedélyt a központi szerver üzemeltetésére, és ki végezheti ezeknek a szervereknek az auditálását. Ez utóbbira a 2012. júniusában módosított jogszabályi feltételeknek egyetlen cég, a Hunguard Kft felelt meg.

 

A vállalkozást 1990-ben alakította négy matematikus, azonban érdekes módon, nem sokkal a törvénymódosítást követően, 2011. decemberében új, 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkező tulajdonosa lett az addig nem különösebben magas profitot termelő cégnek, Csík Balázs személyében. Az új tulajdonos megjelenése már a törvénymódosítás után, de még az audit részletes szabályait tartalmazó, tehát a Hunguard Kft-t ténylegesen helyzetbe hozó végrehajtási rendelet megjelenése előtt történt.

 

A 2012. június 28-án megjelent  végrehajtási rendelettel aztán a Hunguard Kft olyan helyzetbe került, melyet sokan irigyelhettek, hiszen amellett, hogy jogszabály biztosította számára az extra profitot (auditonként olyan 100-150 millió forintot), kénye-kedve szerint dönthetett a központi szervert üzemeltetni vágyó cégek piacra engedéséről és a piacralépés sorrendjéről. 

2012. augusztus végén Szabó István, a cég ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy már többen is folyamodtak hozzájuk auditálási kérelemmel, majd nem sokkal később a WSG Kft bejelentette, hogy teljesítette az audit követelményeit, és Webgam elnevezésű szerverük megkapta a működtetéséhez szükséges tanúsítványt. 

 

2012. október 1-én aztán jött a feketeleves,kormány a pénznyerő automaták működtetésének teljes megszüntetését javasolta a parlamentnek. 

Az indítványt másnap már el is fogadták, a módosított szerencsejáték törvény betiltotta a játéktermeket és az elektronikus kaszinókat, a pénznyerő gépek üzemeltetését pedig a továbbiakban csak kaszinókban tette lehetővé.

 

A lépést a kormány nemzetvédelmi okokkal indokolta, amit a szektorban tevékenykedők természetesen kamunak minősítettek, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, különböző összeesküvés-elméletek születtek.

 

A nyerőgépes vállalkozók azóta is futnak a több milliós gépekbe és fejlesztésekbe fektetett pénzük után, a legújabb hírek szerint Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kérnek jogi elégtételt és kártérítést. 

A Hunguard Kft mérlegéből egyébként kiderül, hogy a megrendelők által - valószínűleg a már soha el nem készülő audit megrendelésekor - befizetett 239 millió forint előleget 2012. december 31-ig a cég még nem utalta vissza, miközben az október 2-án elfogadott törvénymódosítással világossá vált, hogy feleslegessé vált az audit, hiszen betiltották a nyerőgépek üzemeltetését. 

 

A Hunguard Kft azonban a jelek szerint még így is rendkívül jól járt ezzel az egész történettel. A cég által a 2012-es pénzügyi évről benyújtott mérleg és eredménykimutatás szerint ugyanis a vállalkozás profitja több mint százszorosa az előző évinek! Láthatóan nem is igen tudtak mihez kezdeni az addig kis vállalkozásba hirtelenjében beáramlott hatalmas összeggel, hiszen  170 millió forint értékben értékpapírokat vásároltak. 

A Hunguard 2012-ben közel 162 millió forint árbevételt ért el (ide nem számítva a megrendelők által befizetett előleget), szemben az egy évvel ezelőtti nem egészen 50 millióval. És míg 2011-ben csupán 374 ezer forint volt a vállalkozás adózott eredménye, 2012-ben már közel 40 millió forint, melyből a tulajdonosok egyből jóvá is hagytak maguknak (illetve tulajdoni hányadát tekintve legnagyobb részt Csík Balázsnak) kerek 30 millió forint osztalékot

 

Nem volt rossz döntés tehát Csík Balázs részéről, hogy beszállt a cégbe, kérdés, hogy vajon milyen ösztönökre, vagy sugallatokra hallgatott, mikor így határozott…

 
Címkék: nyerőgép,