A német csodaló, Danedream tündérmeséje

2012-09-03
Danedream története olyan, mint egy hollywoodi film forgatókönyve: a kis kancát mindenki túl kicsinek tartja ahhoz, hogy versenyló váljon belőle, mostanra azonban már mindenhol a mindenkori legnagyszerűbb német telivérként emlegetik.

 

Danedreamnek nincs meg az a sztárstátusza, mint az ausztrál Black Caviarnak, vagy az a félelmetes legyőzhetetlensége, mint az angol Frankelnek, de bizonyára ő a német lóversenyvilág leghíresebb leánya.

Danedream akkor hívta fel magára először a világ figyelmét, mikor tavaly erős, nemzetközi mezőnyben pályarekorddal nyerte meg a Prix de l’Arc de Triomphe-t, Európa legnagyobb presztízsű lóversenyét.

Idén lenyűgöző győzelmet aratott a King George-on az Ascot-on – orrhosszal verte Nathanielt, és ő lett az első kanca, és az első német tréningben álló telivér, aki megnyerte Európa két legfontosabb, minden korosztály számára nyílt futamát.

Legutóbbi győzelme Németországban született: vasárnap fél testhosszal nyerte a Grosser Preis von Badent hazájának legjobb hároméveseivel szemben.

 

 

Két évvel ezelőtt csak kevesen hitték volna, hogy ez a kecses kis kanca egy nap még champion lesz. Azonban Danedream története nem kevés ponton hasonlít az 1930-as éves amerikai lóversenyzésének valószínűtlen hősének, Seabiscuit-nek a tündérmesébe illő történetéhez.

 

Kifogástalan vérvonal

Bár kifogástalan vérvonallal dicsekedhet (apja az egykori német Év Lova Lomitas, az egyik legprominensebb német fedezőmén; anyja Danedrop ugyan nem versenyzett, de a nagyszerű mén, Danehill vére csorog az ereiben), Danedream yearlingként fejletlennek számított, és végül tenyésztője Gestut Brummerhof kétévesen eladásra küldte.

2010-ben nem sikerült eladni őt a baden-badeni árverésen, és végül egy volt bútorkereskedő, Heiko Volz vette meg, csupán 9000 euróért. “Életem legnagyszerűbb üzlete volt, és valószínűleg a lóversenyipar legnagyszerűbb üzlete.” mondta Volz a CNN-nek.

 

A kis kanca Peter Schiergen trénerhez került Kölnbe, kétéves eredményei megbízhatóak voltak, de még nem mutatták valódi képességét. 

Csak mikor háromévesen Schiergen feljebb léptette 2300 méterre, akkor mutatta meg, hogy mi is lakozik benne - harmadik lett mének közt az Olasz Derby-n. 

Aztán Németországba visszatérve Danedream egyszer s mindenkorra elnémította az ócsárlóit – öt testhosszal nyerte a Grosser Preis von Berlint, és hét hosszal a Grosser Preis von Badent. 

 

Győzelem az Arc-on

Tavaly ugyan a német lóversenykörökben már nem volt titok, külföldön még nagyon kevesen tudtak a kis pej kancáról. 

Az akkorra már részben a japán tréner-tenyésztő Terry Yoshida tulajdonában lévő telivért utolsó pillanatban nevezték a 2011-es Prix de l’Arc de Triomphe-ra.

„100.000 eurót kellett fizetnünk a nevezésért.” mesélte trénere. „A tulajdonosai azt mondták, hogy egyszer az életükben szeretnék, ha egy lovuk futna az Arc-on. Boldogak lettek volna egy jó eredménnyel, vagy ha az első négybe bekerül. Senki nem gondolta, hogy nyerni fog.”

Így gondolták a bukik is, Danedream 20/1-es szélső esélyesként indult a futamon. Azonban míg minden szem az  óriási ausztrál favoritra, So You Think-re szegeződött, vagy talán Aga Khan egyik kancájára, Sarafinára, Danedream lassan de biztosan elkezdett feljönni, az utolsó furlongon átvette a vezetést St Nicholas Abbey-től, és végül könnyedén, öt testhosszal győzött.

Ideje 2:24:49 volt, és ezzel megdöntötte az 1997 óta érvényes pályarekordot.

 

 

„Elindult az egyenesben, és megsemmisítette a többieket. Hihetetlen volt.” mondta Schiergen. Danedream felkészítése különleges jelentőséggel bír számára: Shiergen korábban champion zsoké volt, ő lovagolta Danedream apját, Lomitas-t 1991-ben, mikor megnyerte a Grosser Preis von Baden-t.

 

Csodálatos ló

„Életem legnagyszerűbb élménye Lomitas volt. Vele született az első Group 1 győzelmem, és csodálatos ló volt. Azonban trénerként azt kell mondanom, hogy Danedream a legnagyszerűbb ló, akivel valaha is foglalkoztam.”

Míg Schiergen irányítja Danedream karrierjét, zsokéja, Andrasch Starke erőteljesen kiveszi részét Danedream felkészítéséből – általában minden nap ő lovagolja a kancát.

“Nagyon könnyen lovagolható, bárki tud rajta lovagolni.” mondja szerényen. „Egyszerűen megcsinálja, amit kell.  Edzésen nem érezteti veled, hogy ő egy Group 1 ló, de abban a pillanatban,  ahogy felnyílik a startgép, egy másik ló válik belőle. Úgy gondolom, hogy talán ötven évente egyszer születik ilyen ló. Ő életem lova”

 

Danedream mára a német lóversenyzés nem hivatalos nagykövetévé vált, így mindenki azt várja, hogy hol indul legközelebb. Most, hogy karrierje vége most már közelebb van, mint a kezdete, Schiergen precízen megtervezi, hogy mik legyenek azok a futamok, ahol még elindul: Baden után Longcahmp-be megy, ahol Corrida (1937) után első kancaként megpróbálja megvédeni címét a Prix de L’Arc de Triomphe-on. Utána novemberben a Japan Cup következik, és utána valószínű ott fog visszavonulni és tenyésztésbe állni.

“Kár, hogy nem marad Németországban. Olyan sokat tett a német lóversenyzésért. Itt még az is hallott Danedreamről, aki nem foglalkozik a lóversenyzéssel. De jó fedezőmének vannak Japánban, olyanok mint Deep Impact. Talán küldenek majd egy szép kis yearlinget hozzám tréningbe. Remélem.”

 

Forrás: CNN

   

Címkék: lóverseny,