A nagy neveket is bevonzotta a román online szerencsejáték piac

2016-09-14
Bár tavaly a szakértők egy része megkongatta a vészharangot a visszamenőleges adó miatt, úgy tűnik, a nagy nemzetközi szolgáltatók még ezt is bevállalják a román piacra való belépés érdekében.

 

Az utóbbi időben a kelet-európai országok közül legfőképp Románia tevékenykedett aktívan az online szerencsejátékok szabályozásával kapcsolatban. Szomszédunk szerencsejáték ipara drasztikusan megváltozott az utóbbi két évben, különösen szabályozási szempontból.

 

Az Európai Bizottság sürgetése, és az internetes szerencsejáték és sportfogadási lehetőség iránt egyre növekvő kereslet miatt 2014 végén módosították a román szerencsejáték jogszabályt, melynek legjelentősebb pontja az volt, hogy megnyitotta az ország online szerencsejáték piacát a nemzetközi szervezők előtt. Az ekkor bemutatott jogszabálytervezet számos módosításon esett át, és végül tavaly év végén lépett hatályba.

 

Az új román jogszabályról nem állíthatjuk, hogy valami egyedit és teljesen forradalmit hozott volna – a jogalkotók innen-is-onnan-is kölcsönvettek ezt-azt, főleg a nyugat-európai országok szabályozási rendszerét követve, és így alakítottak ki egy olyan szabályozási keretrendszert, mely a piaci igényeknek és az Európai Bizottságnak is megfelel.

 

A 2014. december 30-án életbe lépett jogszabály módosítás nem titkolt célja az volt, hogy jelentős adóbevételhez juttassa a román államkincstárt, és lökést adjon a turizmusnak.  

 

Spanyolországhoz hasonlóan (ahol 2013-ban liberalizálták az online szerencsejáték piacot), a román kormány is visszamenőleges adót vetett ki a nemzetközi szolgáltatókra. Ez azt jelenti, hogy az a szolgáltató, mely részt akar a szabályozott román piacból, 2009-ig visszamenőleg 20% adót köteles fizetni a román játékosoktól származó bevétele után. 

 

Bár sokan meglepőnek találták, a liberalizált román online szerencsejáték piac élénk érdeklődést váltott ki a nagy nemzetközi szereplők körében. A világ legnagyobb online szerencsejáték szolgáltatói is jelentkeztek a román liszenszért, és befizették a visszamenőleges adót. A pár hónappal ezelőtt kiadott adatok szerint a román államkincstárba 2015-ben 269 millió eurónyi szerencsejáték adó folyt be, mely 71%-os emelkedés az előző évhez képest.

 

Ezek közül a szolgáltatók közül tavaly többen ideiglenes liszenszet kaptak, míg a szabályozók és jogalkotók megpróbálták úgy finomítani a jogszabályt, hogy az minél jobban megfeleljen minden érdekelt fél számára. A finomítás egyik sarkalatos kérdése az adórendszer kialakítása volt. Az új szerencsejáték jogszabály elfogadását megelőzően Romániában 25% adó terhelte a szolgáltatókat. Ezt most egy háromsávos adórendszer váltotta le, szintén spanyol mintát követve.

 

Az új jogszabály értelmében a szolgáltatók 1% adót kötelesek fizetni €133 és €15.000 bevétel között, 16%-ot a €15.000 és €100.000 bevétel után, és 25%-ot €100.000 felett. Ez a háromsávos adórendszer a liszensz teljes időtartamára vonatkozik. 

 

Itt fontos megjegyezni, hogy a liszenszek 10 évre érvényesek. A román szerencsejáték hivatal az idei év elején kezdett el végleges liszenszeket kiadni mind a helyi mind a nemzetközi szereplők számára. Az utóbbi pár hónapban a világ legismertebb brandjei váltak hivatalosan is elérhetővé a román játékosok számára. Többek közt a PokerStars és sportfogadási brandje, a BetStars, a 888 Holdings NetEnt, az NYX Gaming Group, az SBTech, az Evolution Gaming és a Microgaming kapott zöld utat a román piacon.

 

A szerencsejáték egy kiszámíthatatlan iparág, így persze ilyen korai szakaszban még nem lehet pontos prognózist adni arra vonatkozóan, hogy hogyan fog teljesíteni a román online szerencsejáték piac, azonban a legújabb adatok szerint rendkívüli érdeklődés van a szerencsejátékok iránt a román játékosok körében. A média számára kiadott információk szerint a tavalyi évben a román játékosok 1 milliárd eurót játszottak el az engedéllyel rendelkező oldalakon, több mint egy millió aktív fogadót tartanak számon az országban, és leginkább a labdarúgás és a tenisz a népszerű a körükben.