A nagy európai lottók rejtelmeiről

2014-10-17
Izgalmas hetek állnak mögöttünk a lottók tekintetében. Az EuroMillions amúgy is magas Szuperjackpotja már 5 sorsolás óta halmozódik, elérte a maximumát, és elindult Magyarországon az EuroJackpot lottó. Mi várható ezután?

 

Az EuroMillions

 

Kezdjük talán udvariasságból az idősebbik lottóval: ha megnézzük a 10 éve indult EuroMillions lottó eddig elért legmagasabb jackpotjait, azt találjuk, hogy a jelenlegi 190 millió eurós főnyeremény holtversenyben a valaha volt legnagyobb. Az eddigi rekord nyereményt, minden idők legnagyobb össz-európai lottónyereményét, 190 millió eurót 2012. augusztus 10-én nyerte Adrian és Gillian Bayford az angliai Suffolkból. Mielőtt nagyon irigykedni kezdenénk, tudni kell róluk, hogy azóta ráment a házasságuk, tehát ha úgy vesszük, feleződött az összeg. Az ő nyereményüktől többet nem is lehet nyerni az EuroMillionson, ez ugyanis az úgynevezett „jackpot cap”, vagyis jackpot határ.

 

A maximalizált nyeremény (jackpot cap)

 

Míg a magyar lottónál időkorlátja van a halmozódásnak, és az sem komoly, (ugyanis még soha nem fordult elő, hogy egy teljes évig halmozódjon a nyeremény), addig a páneurópai játékoknál összeghatár van. 2011-ben még 185 millió euró volt a plafon, azzal a szabállyal, hogy amennyiben azt elérik, 5 millió euróval tolódik felfelé a limit. Tehát miután a talán leghíresebb lottónyertes házaspár, a skót függetlenségért küzdő Colin és Chris Weir 2011. júliusában megnyerte a 185 milliót, akkor emelték a határt 190 millióig. Azóta a szervezők úgy döntöttek, hogy elég lesz ez egy darabig, ezért most is a 190 milliós összeg eléréséért izgulunk.

Hogy miért izgalmas, ha a főnyeremény eléri a határt? Természetesen nem csak a 1:119.000.000 eséllyel megnyerhető majdnem 60 milliárd(!) forint miatt, hanem azért, mert a jackpot plafon elérése utáni további két halmozódáskor keletkező nyereményalap 32%-át nem a jackpot növelésére fordítják,, hanem az alacsonyabb, 5+1 találatosok között osztják szét. A találati esély itt sokkal jobb, félúton van a Skandináv és a Hatoslottó nyerési esélye között, tehát a nyeremény nagyságához képest könnyű eltalálni. 

Különösen vonzó lehet az 5+1 találat két halmozódás után, amikor még a 190 millió eurót is kiosztják a nyerőosztályt elérők között. Ilyenkor természetesen már egész Európa csak az EuroMillionsról beszél. 2006 novemberében volt egyszer olyan, hogy 183 milliót osztottak 20 darab 5+1-es találatot elérő játékos között.

 

Az EuroJackpot

 

Jelenleg azonban Magyarország nem az EuroMillionsról, hanem az EuroJackpotról beszél, illetve az is előfordul, hogy az emberek erősen keverik a két lottót. Lehet ez amiatt, hogy az EuroMillionst nagyobb jackpotjai miatt jobban megismerték 10 év alatt az emberek, ám az EuroJackpotról kevesebbet lehetett hallani. Nézzük a különbségeket: 

 

  EuroMillions EuroJackpot
Kiválasztandó számok 5/50 és 2/11 5/50 és 2/10
Jackpot esélye 1 : 116:531.800 1 : 95.344.200
5+1 találat esélye 1 : 6.473.989 1 : 5.959.013
Legkisebb fizető találat  2+0  2+1
Sorsolások gyakorisága heti 2x heti 1x
Sorsolások ideje  kedden és pénteken 20:45  pénteken 21:00
Sorsolások helye Párizs Helsinki
Lottószelvény ára 2 euró (a lottótombolát nem kínáló országokban) 2 euró
Kezdő jackpot 15 millió euró 10 millió euró
Jackpot plafon 190 millió euró (58,5 milliárd Ft) 90 millió euró (27,7 milliárd Ft)
Eddigi legnagyobb jackpot  190 millió euró (58,5 milliárd Ft)  61.170.752 euró (18,8 milliárd Ft)
Eddigi legnagyobb jackpot időpontja 2012. augusztus 10. 2014. szeptember 12.
Résztvevő országok száma 9 16
Résztvevő országok Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Belgium, Írország, Luxemburg, Portugália, Svájc Horvátország, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Izland, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Csehország és Magyarország

 

Az EuroJackpot főnyereményének a felső határa talán még izgalmasabb, mint az EuroMillionsnál. Amikor ugyanis a jackpot eléri ezt a határt, és még mindig nincs telitalálatos, akkor a pénzt egyből az 5+1 találatot elérők között osztják ki. Erre még nem volt példa, de hasonlóra igen: amikor ugyanis korábban az a szabály volt érvényben, hogy 12 halmozódás után adták oda a nyereményt az alsóbb nyerőosztályban, akkor egy 5+1 találatot elérő német játékos vihette haza mind a 27,5 millió eurót 2012 augusztusában.

Az biztosan látszik, hogy a Szerencsejáték Zrt. különösebb reklámkampány nélkül igen szép bevételt könyvelhetett el az új játékból. Sajtóértesülések szerint az első játékhéten több, mint 600 ezer alapjátékot értékesítettek közel 400 millió forint értékben úgy, hogy mindössze a lottózókban kihelyezett nyereményközlő táblákon tudatták az emberekkel az új lottó debütálását. Ez kétség kívül igen szép eredmény,arról azonban nem szól a fáma, hogy mennyivel csökkent a magyar lottók eladása ugyanezen időszak alatt. Remélhetőleg nem sokkal, ugyanis a magyar lottókból valamivel több százalék megy működési költségre és adókra, mint az EuroJackpotból.

 

Az idő a játék felfutásának dolgozik. A jelenleg 17 millió eurós jackpot ugyanis várhatóan szépen növekedni fog, a nyerés esélyét ugyanis épp a Magyarország belépésekor csökkentették le igen jelentősen. Azon sem csodálkoznánk, ha a következő egy évben elérné a 90 milliós jackpot plafont.