A lóversenyipar dollármilliárdosai

2014-01-29
A “királyok sportjaként” is emlegetett lóversenyzés mindig is vonzotta a gazdagokat és a hírességeket. Nézzük kik a leggazdagabbak, akik vagyonokat fektettek abba, hogy a világ leghíresebb pályáin indítsák lovaikat.

 

1., Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk: $14 milliárd

Mohammed bin Rashid Al Maktoum Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, és Dubai uralkodója. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy neki köszönhetőek a Dubaiban zajló hihetetlen ingatlanfejlesztések, a felhőkarcolók és a mesterséges szigetek. 14 milliárdos vagyonával a világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, aki számos nagy bankban, így például a HSBC-ben és a Deutsche Bankban is érdekelt. 

Emellett, hogy témánál maradjunk, a világ legnagyobb versenyló tenyészetének, a Darley Studnak a tulajdonosa, melynek az Egyesült Államokban, Írországban, Angliában, Japánban és Ausztráliában is vannak farmjai. A sejk által 1992-ben alapított, ma már világhírű Godolphin versenyistálló mostanra 209 Group 1 győzelmet tudhat magáénak a világ 12 országában. Nem mellesleg Al Maktoum sejk álmodta meg és hozta létre a világ legnagyobb díjazású lóversenyét, a 10 millió dolláros Dubai World Cupot.

 

 

2., Alain and Gerard Wertheimer: $8 milliárd 

A francia testvérpár mindig stílusosan érkezik a lóversenypályákra, és ez nem véletlen: egy kis, Chanel nevű divatház tulajdonosai. Minden jel szerint van affinitásuk a luxushoz, többek közt pár igencsak borsos árú lovacskához, akik nemzetközi szinten is bizonyítani tudnak. A divatházzal együtt a lóversenybizniszbeli érdekeltség is családi örökségként került a birtokukba.

Az Egyesült Államokban és Franciaországban is vannak istállóik. Kotashaannal 1993-ban megnyerték a Breeders' Cup Turfot, és kiérdemelték az amerikai Év Lova címet. 2003-ban Halfbridled bizonyított a Breeder's Cup Juvenile Fillies-ben. És hát az ő tulajdonukban van a világhíres Goldikova, akit többek a világ valaha volt legnagyszerűbb kancájának tartanak. Goldikova 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is megnyerte a Breeders' Cup Mile-t, és ezzel ő lett az egyetlen olyan ló, aki háromszor tudott nyerni a Breeders' Cup valamelyik futamán.

 

 

 

3., John Magnier: $5.2 milliárd 

Az ír John Magnier a lóversenyzésből szerezte vagyonát: a családi birtokot egy több millió euró értékű, világhíres birodalommá, a Coolmore Studdá fejlesztette. Mára már Írországban, Amerikában és Ausztráliában is vannak farmjai. Magnier, illetve a Coolmore tulajdonában van napjaink legnagyobb értékű, leghíresebb fedezőménje, számos champion – többek közt Frankel - apja, Galileo. Az istálló kiválóságát jól mutatja, hogy 1998 és 2012 között az Epsom Derby 15 győztese közül 11-et a Coolmore istálló ménjei nemzettek.

Magnier civilben az ír parlament felsőházának szenátora, és a lóversenyzésen kívül számos üzleti érdekeltsége van. 

 

 

4., A Niarchos család: $2.6 milliárd 

A görög hajómágnás örökösei legalább olyan híresek a felmenőikről, mint arról, hogy milyen mély a zsebük. Bár a pátriárka, Philip Niarchos meglehetősen zárkózott, a család fiatalabb tagjai sokkal inkább közösségi életet élnek. A kétezres évek közepén Stavros Niarchos sokat szerepelt a magazinokban, mikor Paris Hiltonnal randevúzgatott. Ha stílusosan akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a kapcsolat beragadt a startgépbe. Nem így a család lovai! Ők számos nagy versenyt nyertek Franciaországban és szerte a világon. Tavaly az ő lovaik győzedelmeskedtek többek közt a Group 1 minősítésű Qatar Prix Jean-Luc Lagardere-ben, Qatar Prix du Moulin de Longchamp-ban és Prix d'Ispahan-ban.

 

 

5., (megosztva) B. Wayne Hughes: $2 milliárd 

Az amerikai B. Wayne Hughes a világ legnagyobb önkiszolgáló raktár vállalatának, a Public Storage-nek a tulajdonosa. Igazi amerikai sikertörténet az övé. A céget 1972-ben alapította, 50 ezer dolláros befektetéssel, ekkor építette meg első raktárát. Ma már 2.200 létesítmény van a cég birtokában, nem csak Amerikában, hanem Európában is, összesen több, mint 13 millió négyzetméter bérelhető területtel.

Hughes a Kentucky-i Spendthrift Farm, és többek közt a 2013-as Breeders’ Cup Distaff győztes Beholder tulajdonosa. Beholder tavaly és idén is megörvendeztette Hughes-t egy-egy Eclipse Award díjjal: tavaly a legjobb 2 éves , idén a legjobb 3 éves kancának járó elismerést vehette át.

 

 

5., (megosztva) Bob McNair: $2 milliárd

Bob McNairnek nem csak nagyszerű versenylovai vannak, de övé a Houston Texans amerikaifutball csapat is, mellyel kapcsolatban McNair kijelentette, hogy sosem adja el a klubban lévő 880 millió dolláros részesedését. Ez érthető: így hivatásból nézhet egész álló nap a focimeccseket és lóversenyeket. 

McNair régóta a lóversenyipar aktív résztvevője. A részben a tulajdonában lévő Strodes Creek nevű mén 1994-ben második helyezett volt a Kentucky Derbyben, és harmadik a Belmont Stakes-ben. Az általa alapított Stonerside istállót 2008-ban eladta a dubai Al Maktoum sejknek a benne álló 80 versenylóval és 170 tenyészkancával együtt. A lóversenyzéssel azonban nem szakított teljesen, még mindig van érdekeltsége pár lóban.

 

 

7., Gerald J. Ford: $1.9 milliárd

A texasi farmercsaládban született Ford igazi self-made man, szinte mindenben sikeres, amihez csak hozzáfog. Első bankját 1,2 millió dollárért vásárolta meg 1975-ben. A California's Golden State Bancorp-ot 2002-ben 6 milliárd dollárért adta el a Citigroupnak. Túlélte a 2008-as pénzügyi válságot is, jelenleg több vállalatban is tulajdonos. Nemrégiben 1,15 milliárd dollárért (650 millióval többért, mint amennyit 2010-ben fizetett érte) eladta a  Pacific Capital Bancorp-ban való 76 százalékos részesedését japán legnagyobb bankjának, a Mitsubishi UFJ-nek.

Kentucky-ban lévő 400 hektáros  farmján versenylovakat tart és tenyészt. Több mint 100 ló van a tulajdonában, többek közt a 2003-as Breeders’ Cup Classic, és a 2004-es 6 millió dollár díjazású Dubai World Cup bajnoka, Pleasantly Perfect.

 

 

8., Kevin Plank: $1.7 milliárd

Kevin Plank sportmezek gyártásával kereste meg milliárdjait, ő az NFL beszállítójaként ismert Under Armour alapítója.  1996-ban, miután egy futballmeccsen látta, hogy a játékosokat hátráltatja az átizzadt pamutmez, nagyanyja pincéjében elkezdett dolgozni egy testre simuló szintetikus pólón. Az első évben 17 ezer dollár bevétele volt. Egy évtizeddel később a vállalatot bevezette  a tőzsdére, mára az eladások elérték az évi 1,8 milliárd dollárt. 

Plank nagy lóversenyrajongó, 2007-ben megvásárolta a Marylandben lévő, nagy hagyományokkal rendelkező Sagamore Farmot. Eddigi legnagyobb sikerét Shared Accounttal érte el, aki 2010-ben megnyerte a Breeders’s Cup Filly and Mare Turfját. Akkor az Egyesült Államokban lévő 33.830 versenyistálló közül a Sagamore az 53. helyen állt. Plank legfőbb célja – mint sokan másoknak – hogy egyszer legyen egy Hármas Korona bajnoka.

 

 

9., Julio Bozano: $1.8 milliárd

A brazil bankár vagyonának legnagyobb részét azzal szerezte, hogy 2000-ben eladta a  Banco Bozano & Simonsen-t a spanyol  Banco Santander-nek. Jelenleg több vállalatban van tulajdonrésze, többek közt a világ egyik legnagyobb repülőgépgyártó vállalatában, az Embraerben, valamint egy brazil fapados légitársaságban, az Azul Linhas Aéreasban.

Emellett a világ több pontján vannak farmjai, ahol több mint 300 tenyészkancát tart. Több futamgyőztes versenylova is van, például Quite a Bride, Pommes Frites, Palladio és Quelle Surprise.

 

 

10., Charlotte Weber: $1.3 milliárd

Charlotte Weber a sűrített leves feltalálójának és a Campbell Soup alapítójának, John T. Dorrance-nek az unokája. Gyermekkorától kezdve megszállott lovas,  jelenleg ő irányítja az 1800 hektáros Live Oak Stud telivértenyésztő farmot. Több Group 1 győztes telivér került ki a kezei közül, többek közt To Honor and Serve, Brilliant Speed és Zo Imressive. Legnagyobb sikere talán az volt, hogy 2006-ban Miesque's Approvallal megnyerte a Breeder's Cup Mile-t.

 

 

11., Kenny Troutt: $1.2 milliárd

1998-ban lett milliárdos, mikor 3,5 milliárd dollárért eladta a Teleglobe-nak az általa alapított telekommunikációs vállalatot, az Excel Communications-t. Manapság leginkább a lóversenyiparra fókuszál – és ebben sem sikertelen. 2010-ben megvalósította minden lovas álmát: a saját tenyésztésű Super Saverrel megnyerte a Kentucky Derby-t, Drosselmeyerrel pedig a Belmont Stakes serlegét hódította el. Övé az USA egyik legsikeresebb telivértenyésztő farmja, a WinStar, ahol a versenyben lévő 70 telivér mellett több, mint 140 tenyészkanca is áll. Saját bevallása szerint már csak egy Hármas Korona hiányzik a teljes boldogságához.

 

 

 
Címkék: lóverseny,