A legjobb magyar nap jöhet az olimpián - szombati program

2014-02-15
Magyar szempontból a szombati ígérkezik az egyik legizgalmasabb napnak a szocsi téli olimpián

 

A lesiklásban hetedik Miklós Edit a másik gyors számban, a szuperóriás-műlesiklásban szerepel, míg a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a legnagyobb reményekkel kecsegtető női 1500 méteren az idei Eb ezüst- és bronzérmese, Heidum Bernadett és Kónya Zsófia száll harcba, illetve a negyeddöntőben folytatja szereplését Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor 1000 méteren.

 

"Ha minden összejön, megismételhetem a szerdai teljesítményemet - mondta a magyar idő szerint 8 órakor rajtoló versenyen 35-ös rajtszámmal induló, csíkszeredai születésű Miklós Edit. - De ez most sokkal nehezebb lesz, mivel a nagy meleg miatt hamarabb romlik majd a pálya, s ezúttal csak későn rajtolok. Mindenesetre én megint mindent beleadok!"

Ott lesz a mezőnyben Berecz Anna is.

 

A szám legnagyobb esélyese a szakági vk-ban három győzelmével első, lesiklásban bronzérmes svájci Lara Gut, de nem lenne meglepetés a világkupában élen álló, szuperkombinációban győztes német Maria Höfl-Riesch, a lesiklásban aranyérmes, egyúttal világbajnoki címvédő szlovén Tina Maze, az összetett és szakági vk-ban egyaránt második liechtensteini Tina Weirather, illetve két osztrák, Anna Fenninger és Elisabeth Görgl sikere sem.

 

A rövidpályás gyorskorcsolyázóknál Heidum Bernadett a hatból a negyedik futamba kapott besorolást, és többnyire európai riválisokkal kell megküzdenie a 11 órakor kezdődő programban. Legerősebb ellenfelének a holland Jorien Ter Mors tűnik, ugyanis éppen mögötte lett ezüstérmes az idei Eb-n 1500-on. A váltó elődöntőjében a magyar csapatból betegsége miatt kihagyott Kónya Zsófia az utolsó hatosban szerepel majd. Az ő dolga rendkívül nehéznek tűnik, mivel kínai és dél-koreai vetélytársa mellett az ausztrál után ismét orosz színekben versenyző, Tatyjana Borogyulina is az ellenfelei között lesz.

 

A férfiak 1000 méterén a 18 éves Liu Shaolin Sándorra szinte lehetetlen küldetés vár az első negyeddöntőben: olyan futamban kellene az elődöntőt érő első kettőben végeznie, amelyben kínai, dél-koreai, kanadai és amerikai ellenféllel küzd meg. A harmadik olimpiáján szereplő, 24 esztendős Knoch Viktornak valamivel könnyebb a feladata, egy kínai versenyző mellett egy-egy olasszal, orosszal és franciával került a második negyeddöntőbe.

 

Szombaton jégre lép Nagy Konrád is. A rövidpályáról alig egy éve nagypályára váltó, 21 éves debreceni gyorskorcsolyázó 1500 méteren áll rajthoz: a 14.30-kor kezdődő verseny nyolcadik párjában szerepel majd a német Robert Lehmann-nal együtt.

 

Ezenkívül három számban hirdetnek bajnokot szombaton. Közül kiemelkedik a síugrók nagysáncversenye, amelynek toronymagas favoritja a lengyel Kamil Stoch, miután hatalmas fölénnyel győzött normálsáncon, ráadásul az azt megelőző két világkupa-viadalt is megnyerte. A másik két éremosztó szám: a szkeletonosok férfi versenye és a sífutók 4x5 kilométeres női váltója.

 

A szombati program (éremosztás hét számban):

alpesi sí (1):

NŐI SZUPERÓRIÁS-MŰLESIKLÁS (Berecz Anna, Miklós Edit) 8.00

 

curling:

női selejtező: Kanada-Japán, Kína-Svédország, Nagy-Britannia-Koreai Köztársaság 6.00

férfi selejtező: Svédország-Németország, Dánia-Svájc, Kanada - Nagy-Britannia, Oroszország-Kína 11.00

női selejtező: Egyesült Államok-Svédország, Kanada-Oroszország, Nagy-Britannia-Svájc, Dánia-Kína 16.00

 

gyorskorcsolya (1):

FÉRFI 1500 M (Nagy Konrád) 14.30

 

jégkorong:

nők:

az elődöntőbe jutásért: Finnország-Svédország 9.00, Svájc-Oroszország 13.30

férfiak:

A csoport, 2. forduló: Szlovákia-Szlovénia 9.00, Egyesült Államok-Oroszország 13.30

C csoport, 3. forduló: Svájc-Csehország 18.00, Svédország-Lettország 18.00

 

rövidpályás gyorskorcsolya (2):

női 1500 m (Heidum Bernadett, Kónya Zsófia) selejtező 11.00

férfi 1000 m (Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor) negyeddöntő 11.45

női 1500 m elődöntő 12.16

férfi 1000 m elődöntő 12.46

NŐI 1500 M DÖNTŐ 13.09

FÉRFI 1000 M DÖNTŐ 13.23

 

sífutás (1):

4X5 KM-ES NŐI VÁLTÓ 11.00

 

síugrás (1):

FÉRFI NAGYSÁNC EGYÉNI DÖNTŐ 18.30 ÉS 19.30

 

szkeleton (1):

férfi 3. futam 15.45

FÉRFI 4. FUTAM 17.15

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,