A legerősebb összeállításban utazik a válogatott a vívó Eb-re

2013-06-10
A legerősebb összeállításában szerepel a magyar válogatott a vasárnaptól jövő péntekig tartó zágrábi vívó Eb-n, amely így hasznos erőfelmérő lehet a két hónap múlva esedékes hazai világbajnokságra.

 

A résztvevő versenyzőket a magyar sportági szövetség (MVSZ) hétfőn sajtótájékoztató keretében mutatta be, melyen Csampa Zsolt elnök emlékeztette a megjelenteket arra, hogy a szakágankénti első három helyezett automatikusan bekerült az utazók közé, s csak a negyedik hely betöltésében játszhattak szerepet szubjektív elemek.

 

Amint arról a szövetség korábban beszámolt, többnyire a ranglistanegyedikek is bekerültek a csapatba, kivétel a férfi kard volt, az ott negyedikként végző Lontay Balázs ugyanis munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni az Eb-felkészülést.

 

Csampa Zsolt az esélyeket, illetve reményeket érintve felidézte, hogy az elmúlt fél évben, junior és kadett Eb-n, illetve vb-n, valamint U23-as Eb-n jól szerepeltek a magyarok, érmeket - köztük aranyat is nyertek -, s hozzátette: reméli, hogy a jó sorozat az eredményes Világkupa-szezont produkáló - felnőtteknél is folytatódni fog. A szövetségi elnök beszélt a vb-előkészületekről is, ezekkel kapcsolatban többek között megjegyezte, hogy a bérletek 15 százaléka már elkelt.

 

A sajtótájékoztatón hármas szerepkörben megjelenő Szabó Bence arról beszélt, bízik benne, hogy lesznek kellemes meglepetések, példaként pedig a női kardozókat említette. "Mint a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nem biztos, hogy itt lennék ezen a sajtótájékoztatón, de úgy mint a sportág kétszeres olimpiai bajnoka, és két Eb-résztvevő (Iliász Nikolász, Szatmári András) edzője már sokkal inkább magyarázható a jelenlétem. A MOB-ban az Európa-bajnokságoknak nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, de ez a mostani mindenképpen fontos esemény, mert egy hazai világbajnokság főpróbája lesz" - tette hozzá.

 

A tájékoztatón a versenyzők bemutatása után a szakági vezetőedzők adtak rövid helyzetelemzést, illetve latolgatták - többnyire óvatosan - az esélyeket. Ezekből az derült ki, hogy az idei eredmények alapján van esély az eredményes szereplésre, kérdés, hogy az előzetes várakozásból mi jön majd be. Ezúttal is a férfi párbajtőrözőktől és a férfi kardozóktól várható leginkább kiemelkedő szereplés, de női párbajtőrben, tőrben és kardban is születhetnek figyelemre méltó eredmények.

 

Az Eb-csapat:

férfiak:

kard: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András (csak egyéniben), Gáll Csaba (csak csapatban)

párbajtőr: Boczkó Gábor, Rédli András, Imre Géza, Szényi Péter

tőr: Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence, Mazza Lorenzo

 

nők:

kard: Varga Dóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Benkó Réka

párbajtőr: Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina

tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Varga Katalin

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vívás,