A kaszinómágnás betiltaná az online szerencsejátékot

2013-06-20
Sheldon Adelson - a világ legnagyobb szerencsejáték vállalata, a Las Vegs Sands elnök-vezérigazgatója - hevesen támadta az online szerencsejátékokat, arra buzdítván az amerikai szövetségi hatóságokat, hogy ahelyett, hogy szabályoznák, tiltsák be azt.

 

Adelson a piaci kapitalizációt tekintve a világ két legnagyobb szerencsejáték vállalata, a Las Vegas Sands 52 százalékos, és a Sands Chine 69 százalékos tulajdonosa. Emellett övé a legnagyobb példányszámú izraeli napilap is.  Milliókat költ rendszeresen politikai nézetei támogatására, tavaly például több, mint 30 millió dollárral támogatta a republikánusokat, hogy megakadályozza Obama elnök újraválasztását.  A Forbes magazinnak adott legújabb interjújában az online szerencsejáték minden fajtáját „méregnek”, „társadalmi vonatszerencsétlenségnek” illetve a „bolondok aranyának” minősítette.

 

„Erőteljesen sürgetem a Kongresszust, hogy vagy írják át a Federal Wire Act törvényt, vagy fogadjanak el új jogszabályt, és országszerte minősítsék illegálissá az internetes szerencsejátékokat.” – mondta a 79 éves dollármilliárdos kaszinómágnás.

 

Adelson két fronton nyilvánította ki az online szerencsejátékokkal kapcsolatos ellenvéleményét – a földi szerencsejáték iparral szembeni „kannibalizációs” hatást, és azt a „katasztrófát” említette, melyet a közösségre gyakorol azáltal, hogy mindazon felügyeleti mechanizmusok nélkül szabadítja rá az emberekre a játékokat, melyek a földi kaszinók esetében megtalálhatóak. Állításait azonban bizonyítékokkal nem támasztotta alá.

 

A kannibalizációs hatással kapcsolatban egy pontosabban meg nem nevezett, „a közelmúltban Európában végzett kutatást” említett, mely szerint az online szerencsejáték közvetve és közvetlenül 400 ezer szerencsejáték állás megszűnését okozza majd az USA-ban. A kaszinólátogatások száma 20 százalékkal, az e-szerencsejáték bevételek 28 százalékkal emelkedhetnek 10 év alatt, amivel párhuzamosan persze a földi kaszinók bevételei csökkenni fognak – érvelt Adelson.

 

Az online szerencsejáték éjjel-nappal való elérhetősége lehetetlenné teszi, hogy meg lehessen állapítani, hogy a tétek megrakása „racionális és konszenzuális módon” történt-e – érvel Adelson, vagy például lehetővé teszi, hogy az emberek drog hatása alatt játszanak, vagy akár a kisgyerekek is játszhassanak. Elmondása szerint ez nem történhet meg, ha valakinek fel kell öltöznie, és el kell mennie egy földi kaszinóba, ahol aztán bizonyítania kell, hogy nagykorú, és emellett ellenőrizik a játék alatt tanúsított magatartását is.