A kapitány szerint mindenki büszke lehet a Szolnokra

2014-04-28
Elismerően beszélt a Szolnoki Olaj negyedik helyéről Stojan Ivkovic, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki Bolognában tekintette meg az Eurochallenge Kupa négyes döntőjét.

 

"A Szolnok mindkét meccse igazi egylabdás meccs volt, kiváló mérkőzést láttam tőlük pénteken és vasárnap is, mindenki büszke lehet rájuk" - nyilatkozta az MTI-nek Olaszországból hazafelé tartva a szerb szakember. "Nagyon fontos volt az is, hogy ilyen sok szurkoló eljött Bolognába, nélkülük nem lett volna ilyen fantasztikus a hangulat."

 

A szakvezető közölte, az Európa-bajnoki selejtezők augusztusi második körében csaknem minden magyar játékosra számít az Olaj keretéből. "Nagyon fontos, hogy egy magyar csapat játszik ilyen szintű nemzetközi mérkőzéseket, mert ez előreviszi az egész magyar kosárlabdát" - mondta Ivkovic, hozzátéve: a Szolnok 2012-es és idei Eurochallenge-menetelésének köszönhetően jobb lett a magyar kosárlabda megítélése Európában, a leendő ellenfelek másként tekintenek a válogatottra is.

 

A nyári kvalifikáció E csoportjában a nemzeti együttes Portugáliával, Grúziával és Csehországgal küzd meg, a 26 csapatos mezőnyből a hét csoportgyőztes és a hat legjobb második helyezett jut ki a jövő évi, ukrajnai Eb-re.

 

A kosárelnök szerint lassan beérik a sokéves munka

 

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke szerint lassan beérik a Szolnoki Olaj sokéves munkája, erre utal az is, hogy a csapat két küzdelmes mérkőzés után lett negyedik a hétvégén az Eurochallenge Kupa bolognai négyes döntőjében. "Semmivel sem voltunk gyengébbek ellenfeleinknél, akár mi is nyerhettünk volna bármelyik meccsen. Nüansznyi dolgokon múlt a siker, kicsivel több akarattal jobban is végezhettünk volna" - nyilatkozta az MTI-nek Magyarországról Szolnok polgármestere. - "Kimondottan jó mérkőzéseket vívtunk, volt tartása a csapatnak, lassan beérik a sokéves, szisztematikus munka, az együttes jelentősen erősödött az Eurochallenge-ben és az Adria Ligában töltött idényekben."

 

Az MKOSZ első embere elmondta, az, hogy a Szolnok a 2012-es debreceni négyes döntő után másodszor is bekerült a Final Fourba, jelentősen emeli a magyar kosárlabda megítélését. Néhány évvel ezelőtt még csak a Körmendnek volt szereplési lehetősége az Eurochallenge-ben, de a vasiak akkor anyagi okok miatt nem tudtak elindulni. A mostani szezonban viszont már öt magyar férfi csapat vett részt a nemzetközi küzdelmekben. "A klubok is átérezték, hogy nagyon fontos ugyan a magyar bajnokság és a kupa, de a nemzetközi mérkőzések hozzák meg az igazi kosárlabdatudást. Ez a válogatottunkra is kedvező hatással lehet, bízom a sikeres nyári Eb-selejtezőben" - jelentette ki Szalay Ferenc.

 

A szolnoki elképzeléseket illetően a városvezető közölte, ha az Olaj megnyeri az NB I-et, akkor van esély arra, hogy - ahogy tavaly az Alba Fehérvár - ősztől egy szinttel feljebb, az Európa Kupában induljon. "Már megvannak a tervek arra, hogy 2500 férőhelyesre bővítsük a Tiszaligeti csarnokot, de ha ilyen marad a szolnoki kosárlabda színvonala, akkor előbb-utóbb építeni kell egy új, 3000-3500 fős csarnokot" - tette hozzá.

 

Forrás: MTI

Címkék: kosárlabda,