A jövőbeli trafikpályázatoknál fontolóra veszik az ombudsman felvetéseit

2013-09-11
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a jövőbeli trafikpályázatok kiírásakor fontolóra veszi az ombudsmannak a bírálati szempontok pontosítására vonatkozó javaslatát - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

 

A közleményben felidézték, hogy bár egy 22 ezer aláírással támogatott beadványban kérték Szabó Máté alapjogi biztost, forduljon az Alkotmánybírósághoz a trafikpályázatok visszásságai miatt, augusztusi vizsgálata eredményeként ezt nem tette meg. Az ombudsman ugyanis a fiatalkorúak egészségvédelme és a vállalkozáshoz való jog érvényesülése szempontjából nem találta alaptörvény-ellenesnek a pályázatot. Megállapította ugyanakkor, hogy a trafikok koncessziós jogának elnyerésére kiírt pályázat és pályázati eljárás több szempontból sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

 

Szabó Máté szerint nem volt elég egyértelmű az üzleti terv értékelésének szempontrendszere, a pályázati eljárás ideje alatt bekövetkezett jelentős jogszabályi változás - amely kibővítette a forgalmazható termékek körét - a pályázati határidő módosításával nagymértékű bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot eredményezett. Ezért felkérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben a pályázati kiírásokban pontosan határozzák meg a bírálati szempontokat és az rájuk adható pontszámokat. Továbbá fokozottan ügyeljenek arra, hogy a jogszabályokat a pályázatok elbírálás előtt csak különösen indokolt esetben és kizárólag akkor változtassák meg, ha azzal egyidejűleg a pályázat benyújtásának határidejét ésszerű mértékben meghosszabbítják.

 

A tárcavezető válaszlevelében azt írta, a következőkben a pályázatok kiírásakor fontolóra veszi az ombudsman kezdeményezését, amelyet a bírálati szempontok és az azokra adható pontszámok pontosítása érdekében tett. Emellett kilátásba helyezte annak alapos vizsgálatát is, hogy a pályázati kiírás bírálati szempontrendszerének eseteges pontosítása milyen társadalmi, erkölcsi és jogi hatásokkal járhat - áll a közleményben.

 

A miniszter a levélben arról is írt, hogy a korábbi dohánytermék-kiskereskedők tapasztalatait az üzleti tervük alapján értékelhették pontszámokkal, annak a következtetésnek az alapján, hogy a piac régi szereplőinek szakmai ismeretei lehetővé tették egy minden tekintetben helytálló, koherens és gazdaságilag is kivitelezhető üzleti terv elkészítését.

 

Az ombudsman jogszabály-változással kapcsolatos felvetésére Németh Lászlóné úgy reagált, a minisztérium jogalkalmazó, ezért ezen a téren érdemi döntés meghozatalára nincs módja. Ugyanakkor hozzátette, ha változik a jogi környezet, a minisztérium módosítja, meghosszabbítja a nyilvános koncessziós pályázatok benyújtásának határidejét - áll az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által írt közleményben.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: trafik,