A játéktermek bezárása a fekete üzemeltetés irányába viszi a játékosokat

2012-10-02
Az elmaradó adóbevételekből végképp nem jut a játékosvédelemre.

 

Az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért értetlenül áll a kormány és a parlament döntése előtt, miszerint teljesen betiltja a pénznyerő automaták üzemeltetését- nyilatkozta Ottományi Anna, Az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért elnöke, hiszen a szenvedélybetegek játékfüggőségét ez a várakozással ellentétben nem fogja egy csapásra mérsékelni. Épp ellenkezőleg, a tiltott gyümölcs még érdekesebb válik. 

 

A kormány mai döntése szerint, kizárólag kaszinókban üzemeltethető pénznyerő automata, és az online játéküzemeltetésre helyeznék a hangsúlyt a kieső adóbevételek pótlására.

A 2011. szeptember 26-án elfogadott szerencsejáték-törvény módosítás és annak alkalmazásához elengedhetetlen, régóta várt végrehajtási rendelet, habár tartalmazott szakmai hibákat, de leginkább felesleges elemeket, jó irányba állította volna a hazai szerencsejáték piacot. A kormány akkor a szerver-alapú üzemeltetéssel minden szereplő számára kontrollálható rendszert dolgozott ki, így ezek bevezetését alapítványunk is támogatta. 

Úgy hisszük azonban, hogy a kormány mostani döntése mindenképpen nem kívánt irányba viszi az üzemeltetést. Sajnálatos módon, több régebbi és új példa tanúsítja, hogy az ilyen döntések a fekete üzemeltetést táplálják majd. Az ilyen döntések nyomán jelenhetnek meg olyan bűnözői körök, akik aztán sok gondot okoznak, mind a játékosoknak, mind a hatóságoknak. Az online üzemeltetés pedig a játékosvédelmi szempontokat a leginkább sértő, a legkevésbé ellenőrizhető, hiszen bárki, bárhol, kortól függetlenül hozzáférhet a játékokhoz. Ezek a problémák nagy veszélyt és később hatalmas költségeket jelentenek a gazdaság számára, miközben a tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a másik oldalon igen csak kétséges a kieső adóbevételek pótlása az online játékokkal.

A jól szabályozott illetve a jól kidolgozott ellenőrzési környezet a megfelelő megoldás az iparág minden résztvevője számára  - áll az Alapítvány közleményében.

 
Címkék: nyerőgép, veszélyek,