A játékosok negyede engedély nélküli oldalakon pókerezik Franciaországban

2014-02-17
Egy friss felmérés szerint hiába a szabályozott pókerpiac, a francia játékosok 23,5 százaléka mégis inkább az engedéllyel nem rendelkező oldalakon játszik.

 

A tanulmány tulajdonképpen azt számszerűsítette, amit már korábban is sejteni lehetett, hiszen a francia készpénzes pókerszektor azóta lejtmenetben van, mióta 2010-ben először megnyitották a piacot a szolgáltatók előtt. A francia szabályozó hatóság, az ARJEL egykori elnöke, Jean François Vilotte azzal indokolja azt a trended, hogy a nagy volumenben játszók „vagy elköltöznek az országból, vagy illegális oldalakon játszanak”.

 

A francia rendszer ugyanis minden tétet 2 százalékos adóval sújt, ami egyenértékű egy, a tiszta játékbevétel után fizetendő 37 százalékos adóval, ami magasabb, mint bármelyik más országban. A rendkívül magas adóteher miatt a szolgáltatók emelték a rake mértékét, kevesebb VIP programot ajánlanak, és csökkentettek a marketingre fordított összeget. A szürke piacon tevékenykedő szolgáltatók, akiket nem terhel ekkora adófizetési kötelezettség, természetesen vonzóbb lehetőségeket tudnak ajánlani a francia játékosok számára.

 

Az eltúlzott adók online pókerre gyakorolt hatása jól látható, ha megvizsgáljuk a másik két szabályozott játék, a lóversenyfogadás és a sportfogadás számadatait: a tanulmány szerint a lóversenyfogadók 8,9 és a sportfogadók csupán  4,5 százaléka játszik az engedély nélküli oldalakat.

 

A francia piac két nagy legális szolgáltatója a Winamax és a PokerStars, de mellettük a legtöbb nagy európai terem és hálózat is jelen van a szabályozott francia piacon, köztük a PartyPoker és az iPoker is. A liszensz nélküli kisebb oldalak és hálózatok azonban továbbra is fogadják a francia játékosokat, és ugyan egy francia rendelet értelmében az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni az ARJEL engedélye nélküli szolgáltatók oldalait, ez a megoldás láthatóan nem működőképes. A szabályozó testület emiatt most taktikát váltott, és humoros reklámokkal próbálja meg jobb belátásra téríteni, és arra buzdítani a játékosokat, hogy a legális oldalakon játszanak…