A játékosok 20%-a generálja a szerencsejáték forgalom közel 90%-át

2014-05-22
A Roy Morgan Gambling Monitor piackutató legutóbbi felmérése szerint Ausztráliában a szerencsejátékra költött dollárok legnagyobb része a játékosok egy kis csoportjától származik.

 

Ugyan a komoly szerencsejátékosok csupán az ország játékosainak 20%-át teszik ki, tőlük származik a 16,3 milliárd ausztrál dolláros teljes éves szerencsejáték forgalom közel 90%-a – áll a Roy Morgan Gambling Monitor márciusi közleményében. 

A játékosok 40 százaléka mondható közepesen megszállottnak, de ők is csupán az éves költés 11 százalékát generálják, a 40 százaléknyi „enyhe” játékos pedig csupán 1 százalékkal járul hozzá az össz szerencsejáték forgalomhoz.

 

2013. április – 2014. március (Forrás: Roy Morgan Monitor - Ausztráli)

(Nagy játékosnak a negyedévente átlagosan több, mint 330 dollárt, közepesnek a 45-329,99 dollárt, enyhének a 45 dollárnál kevesebbet költő játékosokat vették)

 

„Az a tény, hogy az ausztrál szerencsejáték bevétel nagy részét csupán a játékosok 20 százaléka generálja, azt mutatja, hogy bár bizonyára léteznek komoly, sőt beteges játékosok, a legtöbb ausztrál nem költ sokat a szerencsejátékokra. Az enyhe szerencsejátékosok közé nagyrészt a lottójátékosok (81%), és azok tartoznak, akik olykor-olykor vesznek egy kaparós sorsjegyet (26%), és csak ritkán vesznek részt bármilyen más szerencsejátékban. Ezzel szemben a komoly játékosok sokféle játékot űznek, különösen sokat nyerőgépeznek (80%), lottóznak (69%) és fogadnak (40%)” – értékelte a számokat a Roy Morgan Research munkatársa, Jane Ianniello.

 

A cég egy másik felméréséből kiderül, hogy a tavalyi évben több, mint 3,5 millió 18 éves felüli ausztrál állampolgár fogadott valamilyen formában, közülük 21 százalék (vagyis 758 ezer ember) az interneten keresztül tette meg tétjeit. Ez óriási növekedés a 2010-es állapothoz képest, mikor ez az arány csupán 14 százalék volt. A különböző kütyük terjedésével persze nem meglepő, hogy egyre több játékos adja le tippjeit online. 2013-ban az ausztrál játékosok 17 százaléka pc-t vagy laptopot használt fogadásai megtételére, 8%-uk mobilon, 3 százalékuk tableten, 1%-uk pedig internetre kötött tévén keresztül játszott.

 

2013. január – 2013. december (Forrás: Roy Morgan - Ausztrália)