A harmadik sportfogadási ziccert is kihagyta a Szerencsejáték Zrt.

2012-09-14
Már biztos, hogy a harmadik kedvező alkalmat is elszalasztotta új sportfogadási oldalának elindítására a Szerencsejáték Zrt. A foci Európa-bajnokság és a londoni olimpia után a labdarúgó Bajnokok Ligája, valamint az Európa Liga csoportküzdelmeinek jövő heti rajtja lett volna az újabb ideális időpont, de a régóta várt start ismét elmarad.

 

Hagyományosan szeptember közepén kapcsol a legnagyobb sebességi fokozatba az európai futball: a kontinens legnívósabb klubcsapatai a nyári pihenőt követően innentől kezdve lépnek pályára igazi tétért a nemzetközi porondon. A Barcelona, a Real Madrid, a Milan, a Chelsea és a többi nagyágyú csatlakozása a küzdelmekhez mindig ugrásszerűen megnöveli a játékosok fogadási kedvét.

 

Mindezeket figyelembe véve szakmailag teljesen indokoltnak tűnt, hogy ha már a labdarúgó Eb és az olimpia is lepergett anélkül, hogy elkészült volna a Szerencsejáték Zrt új fogadási portálja, akkor a megkésett rajtot erre az időpontra időzítik. De már csak a „lett volna” kifejezés a helytálló, mert négy nappal a BL-csoportkör indulása előtt még a reklámkampánynak sincs semmi jele, nemhogy a bukmékeri játék hazai reneszánszának.

 

A társaság legfrissebb közleményét olvasva a Csalogány utcai hangulat mintha Gothár Péter mára klasszikussá vált filmjének címét idézné: „Megáll az idő”.

 

„Az új fogadási oldal a teljes fogadási rendszer leszállítását és a tesztidőszak lezárultát követően fog elindulni. Csakis maximálisan ellenőrzött és jól működő rendszerrel indulunk, ennek időpontjáról pedig mind a sajtót, mind a játékosainkat tájékoztatni fogjuk” – áll ugyanis a tájékoztatásban.

 

Ez a két mondat pedig már ismerős, hiszen szinte szóról szóra megegyezik azzal, amit a cég hónapok óta kommunikál. Legfeljebb annyi újdonság hámozható ki belőle, hogy a Gtech-G2 immár több mint negyedévet csúszik a teljes fogadási rendszer leszállításával, a tesztelés  pedig már közel fél éve tart.  

 

Pedig az előzmények nem ezt sejttették. Érdemes felidézni, mit is ígért a hazai szerencsejáték-szervező társaság még a télen, pár nappal az olasz Lottomatica csoporthoz tartozó céggel kötött megállapodást követően.

Az új rendszerhez hasonlót alig néhány világcég tud szállítani, és az semmiben – így sem a fogadások számában, sem az élő fogadások lehetőségében, sem a rendszer által nyújtott játékélményben – nem marad majd el a konkurens szolgáltatók által üzemeltetett oldalaktól. A Szerencsejáték Zrt.-nek az együttműködésnek köszönhetően nemcsak arra nyílik lehetősége, hogy forradalmasítsa jelenlegi internetes sportfogadási kínálatát, hanem egyúttal megalapozhatja online termékeinek jövőbeli fejlesztését is – olvasható a társaság tavaly decemberben honlapunkhoz eljuttatott anyagában.

 

A késve indulásért egyébként a magyar cég eddig konzekvensen egyértelműen azt a Gtech-G2-t tette felelőssé, amelyről saját honlapján tavaly december 14-én még így írt: „A Gtech-G2 jelenleg a szabályozott piacok legmegbízhatóbb szállítója, a világ szerencsejáték-ágazatának vezető online szolgáltatója.”

Ugyanitt Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgatót is idézik, aki akkor így fogalmazott:  

„Arra törekszünk, hogy sportfogadási kínálatunk folyamatos fejlesztésével minél inkább megfeleljünk a játékosok igényeinek. Nagy reményekkel tölt el bennünket, hogy ezt a célkitűzést egy olyan partnerrel valósíthatjuk meg, aki világszerte számos játékszervezővel bizonyította már megbízhatóságát és szolgáltatásainak csúcsminőségét.”

Ha ezeket az optimista nyilatkozatokat összevetjük a jelenlegi állapottal, megállapíthatjuk: kilenc hónap alatt nagyot fordult a világ a Szerencsejáték háza táján…

 

A történtek ismeretében jogosan foglalkoztatja egyre jobban a magyar közvéleményt, hogy pontosan mi is áll a Szerencsejáték Zrt és a Gtech-G2 között kötött szerződésben, de mindeddig hiába próbálkoztunk megtudni részleteket például arról, hogy pontosan mennyi kötbér is jár a magyar cégnek a késedelmes szállításért, üzleti titokra hivatkozva erre sosem kaptunk választ. Nem értjük, miért nem lehet megismerni a megállapodás részleteit. Igaz, hogy a Szerencsejáték Zrt. nem költségvetési intézmény, de az ország egyik legnagyobb száz százalékban állami tulajdonú társasága, így álláspontunk szerint a fogadási rendszer esetében közvetett módon mégiscsak közpénzek elköltéséről van szó, még akkor is, ha ezt az egész projektet a társaság befektetésnek tekinti.

 

És hogy mikor indulhat el végre az új sportfogadási oldal? Erre az előzmények után nehéz bármit is mondani, de szeptember végéig már aligha. Az tény, hogy idén még öt olyan fordulót rendeznek a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, amelyre “rá lehetne csatlakozni”, de szakértőnk szerint most már nem valószínű, hogy valamilyen konkrét sporteseményhez igazítják majd a startot. Nagyobb az esély arra, hogy amint elkészül a rendszer, indulni fognak. Legfeljebb a reklámkampánnyal várnak egy kicsit, az első kedvező alkalomig. Egy viszont tény: a fogadói bázis kiszélesítésére olyan kedvező alkalom, mint a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság volt, legközelebb már csak 2014-ben a brazíliai vb idején lesz.