A francia szerencsejáték piac – hogyan ne

2012-11-27
Tények a 9,5 milliárd euró értékű francia szerencsejáték piacról.

 

A francia szerencsejáték piac meglehetősen koncentrált, az állami tulajdonú lottótársaság, a La Francaise des Jeux (FDJ) kezében van a piac 42 százaléka. A szintén állami tulajdonban lévő lóversenycégé, a Pari Mutual Urbain-é (PMU) további 26%, a kaszinóké 24%, az online szegmensé pedig a maradék 8%.

Ez a koncentráltság a magas adókkal és túlságosan korlátozó szabályozással kombinálva meglehetősen népszerűtlen célponttá teszi Franciaországot a szerencsejáték befektetők számára. Valójában sok szakmabeli úgy emlegetik az országot, mint egy jó példát arra, hogy hogyan nem szabad szabályozni egy szerencsejáték piacot.

A játékgépek meglehetősen elterjedtek az országban mindenütt jelenlévő kávézókban és bárokban, azonban a gépek nagy része elavult. Bár a piac elméletileg nagy, a nemzetközi beszállítók nem tekintik kiemelt célpontnak.

 

Szabályozás

A Belügyminisztérium Sous Direction des Courses et des Jeux szerve felel a szerencsejáték szabályozásért, az online szerencsejátékokat pedig az Autorite de Regulation des Jeux en Ligne (ARJEL) felügyeli.

 

Kaszinók

Franciaországban körülbelül 190 kaszinó üzemel. 2010-ben a kaszinók bruttó játékbevétele (GGR) 2,3 milliárd euró volt, és ezzel Franciaország Európa legnagyobb kaszinópiacát tudhatja magáénak. 1988 óta a több, mint 500 ezer lakosú városokban van lehetőség új kaszinók nyitására.

A piac nagysága ellenére a közelmúltban felmerültek aggályok a dohányzási tilalom, az egy főre eső költés csökkenése és az online szerencsejáték megjelenése miatt.

A francia kaszinópiac tulajdonosi köre meglehetősen szűk, a bruttó játékbevétel 60 százalékáért két vállalat, a Groupe Lucien Barriere és Partouche felelős. Két másik cég, a Tranchant és a Joa Groupe osztozik a maradék 40 százalékon.

A 2,3 milliárd euróból 90 százalékot a nyerőgépek, a többit pedig a rulett, blackjack és póker szállította.

 

Online szerencsejáték

2010 óta van lehetőség a magánvállalatok számára, hogy  ötéves online sportfogadási, lóversenyfogadási és póker szolgáltatási liszenszet igényeljenek.

Eredetileg 35 vállalat rendelkezett engedéllyel, azonban mostanra csak 25 maradt belőlük, és 2015-ig várhatóan tíz alá csökken a számuk.

 

A GamblingData információ szerint a lóversenyfogadásra és lottójátékokra földi monopóliummal rendelkező, állami tulajdonban lévő PMU és FDJ lesznek a szabályozott francia online szerencsejátékpiac fő nyertesei is. A magánszolgáltatók, különösen azok, melyek sportfogadási szolgáltatást kínálnak, messze rosszabbul járnak bevétel szempontjából.

Az online szektor ebben az évben várhatóan 7-800 millió eurós bruttó játékbevételt ér el, de valószínűtlen, hogy eléri azt az 1,4 milliárd eurót 2013-ra, melyet a még optimistább napokban jeleztek előre a szakemberek.

 

Úgy tűnik, a póker szenved a leginkább, a készpénzes játékok tétjei 2012 első negyedévében 5 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, bár a bajnokságokra való nevezési díjak bevételei növekedtek. Ennek ellenére továbbra is messze a póker a legnépszerűbb online szerencsejáték

Az első negyedévben 1,7 milliárd euró értékben érkeztek tétek (továbbá 370 millió eurót fizettek be bajnokságok beugróiként), és 330 ezer felhasználói fiókot használtak heti rendszerességgel. Ezzel szemben a lóversenyfogadásra csupán 290 millió eurónyi tét érkezett 154.000 felhasználói fiókból, sportfogásra pedig összesen 175 millió eurónyi tét a 110 ezer felhasználói fiókból.

Franciaország a közelmúltban előzetes tárgyalásokat folytatott az olasz és spanyol hatóságokkal a játékosállomány összevonásáról. Ha ez megvalósul a franciák egy virtuális asztalhoz ülhetnének az olasz és spanyol játékosokkal. 

Az online szerencsejáték tevékenység 15 százaléka zajlik jelenleg okostelefonokról, ez várhatóan az elkövetkező időszakban növekedni fog. 

 

Adózás

Franciaországban a legtöbb országtól eltérően nem a bruttó játékbevételt adóztatják, hanem szokatlan – és a szolgáltatók számára felettébb bosszantó – módon a teljes forgalmat, és ennek következtében jóval magasabb adókulcsok élnek, mint  a világ többi részén.

Az, hogy a forgalmi adó hogyan viszonyul a bruttó játékbevételt alapul vevő adóhoz, attól függ, hogy mennyi az adott játék visszafizetési aránya. Emiatt a sportfogadást terhelő 8,8 százalékos, és az online pókerre kirótt 2 százalékos francia forgalmi adó is egy 50 százalékos bruttó játékbevételen alapuló adóval egyenértékű.

 

Az ARJEL egyébként 38 százalékos bruttó játékbevétel adót javasolt a sportfogadásra, 25 százalékot a pókerre és 55 százalékot a lóversenyfogadásra, azonban a kormány megvétózta a javaslatot.

A szolgáltatók szerint ez az adórendszer, úgy, hogy nincs földi kaszinó liszenszük, mellyel csökkenteni tudnák a kockázatot, a franciák monopolhelyzetben lévő két vállalatának, a PMU-nak és az FDJ-nek kedvez. A bevezetett adó miatt olyan nagy szolgáltatók, mint a William Hill, a Sportingbet, a Betfair és a Ladbrokes úgy döntöttek, hogy nem lépnek be a .fr piacra.

 
 
Címkék: piaci információ,