A fogadóirodáknál már megkezdődött a versenyfutás a Fehér Házért

2013-11-19
Az amerikai elnökválasztás ugyan csak három év múlva lesz esedékes, de ez nem tartja vissza a fogadókat attól, hogy már most megtegyék tétjeiket a Fehér Ház következő lehetséges urára vagy úrnőjére.

 

A William Hill fogadóiroda szóvivőjének elmondása szerint a napokban egy londoni ügyfelük 2.400 dollárt (520 ezer forintot) tett fel 3.50-es szorzóval arra, hogy Hillary Clinton, volt külügyminiszter, az egykori elnök, Bill Clinton felesége váltja majd 2016-ban Obama elnököt a Fehér Házban.

 

Ez volt idáig a legnagyobb tét, melyet a 2016-os amerikai elnökválasztása tettek. Azóta a William Hill 3.50-ről 3.00-ra csökkentette Clinton oddsszát, és ezzel ő lett a favorit – annak ellenére, hogy még be sem jelentette, hogy indul-e a választásokon. Egyébként az NBC egy közelmúltban készült felmérése szerint is Clinton nyerne a republikánus Chirs Christie-vel, New Jersey kormányzójával szemben, ha most lennének a választások. Ha ez 2016-ban tényleg sikerülne, az egykori First Lady lenne az Egyesült Államok első női elnöke. 

 

Ennél az irodánál jelenleg Hillary Clinton (3.00), Marco Rubio szenátor (7.00), Jeb Bush volt floridai kormányzó (10.00), Chis Christie (11.00), Andrew Cuomo New York kormányzója (13.00) és Paul Ryan (17.00) a sorrend.

 

Az egyes irodák ajánlatai (forrás: Oddschecker )

 

Jelenleg egyenlő oddsszal (1.91) fogadható az, hogy vajon republikánus vagy demokrata elnök lesz-e, független befutó esetén azonban 101-szeres nyeremény ütheti a fogadók markát.

Nem csak a William Hillnél, hanem az összes nagy irodánál Hillary Clinton a favorit jelenleg. Közülük a Paddy Power bízik benne a leginkább, tehát ő adja rá a legkisebb szorzót (2.88), a Sportingbet, 888, Unibet és a YouWin pedig a legkevésbé (3.50). 

 

Jelöltek népszerűsége a fogadók körében (forrás: Oddschecker )

 

Ha valaki nagyobbat szeretne kaszálni, akkor abban bízhat, hogy olyan színészek lesznek a befutók, mint Alec Baldwin, vagy Eva Longoria, vagy éppen a jelenlegi First Lady, Michelle Obama. Ha valamilyen csoda folytán ők költözhetnének be a Fehér Házba, a rájuk fogadók háromszázszoros pénzt kapnának

 

A 2012-es amerikai elnökválasztásra a William Hillnél egyébként 1,59, a Paddy Powernél pedig 1,6 millió dollár értékben érkeztek fogadások. Az előbbi szóvivője, Graham Sharpe szerint „biztosak vagyunk benne, hogy ezt a következőnél könnyedén túlszárnyaljuk”. Míg azonban Európában nagy üzlet, az Egyesült Államokban illegális a választásra történő fogadás, bár történtek próbálkozások ennek megváltoztatására.  Egy idei nevadai törvényjavaslat engedélyezte volna az államban az elnökválasztásra való a totalizatőri fogadásokat, azonban a nevadai törvényhozók májusban elmeszelték ezt a Bill 418 jelű javaslatot. 

 

Érdekes módon pl. az “American Idol” című tévés tehetségkutató műsorra, és az Oscar nyertesekre Nevadában is lehet fogadni. A nevadai szerencsejáték felügyelet ugyanis 2011 januárjától engedélyezte, hogy a fogadóirodák sporton kívül más eseményekre is kínáljanak fogadási lehetőséget. Annyi a turpisság, hogy az irodáknak engedélyt kell kérniük az állam szerencsejáték szabályozóitól, és bizonyítaniuk kell, hogy az adott eseményre történő fogadás tisztességes és ellenőrizhető.

 

Tavaly Nevada 182 sportfogadó irodája 170,06 millió dollár bevételt könyvelhetett el 3,45 milliárd dollár forgalom mellett. A 170 millióból viszont csak 10 millió dollár származott olyan tétből, mely nem labdarúgásra, baseballra vagy kosárlabdára érkezett. 

 
Címkék: fogadás,