A fogadóirodák történetének egyik legsötétebb napja volt a szerdai

2014-01-24
A fogadóirodák összesen 730 millió forintnak megfelelő összeget vesztettek szerdán egy fogadási puccs nyomán, mely négy futamot érintett, három pályán.

 

A kombinált fogadásokban olyan lovak voltak érintettek négy alsókategóriájú versenyen, melyek 2010 óta nyeretlenek voltak, és valamilyen módon mindnyájan Barney Curley volt trénerhez és notórius szerencsejátékoshoz kötődnek

 

A játék Lingfieldben kezdődött, meglehetősen látványosan, amint Eye Of The Tiger - aki előző este még kétszámjegyű oddsszal volt fogadható - kilenc hosszal nyerte a futamát. Eye of the Tiger friss húsnak számított a lingfieldi fogadók számára, 481 napja nem futott. Kezdetben 11.00 nyereményszorszóval volt fogadható, a verseny előtt közvetlenül azonban már favoritnak számított.

A kombi Catterickben folytatódott, Seven Summitsszal, aki négy másik lovat tudott legyőzni, és ezzel élete első futamát nyerte akadályon. Seven Summits kezdetben 8.00, a verseny előtt 3.25 oddsszal volt fogadható. 

Az akció aztán áttevődött egy esti, kemptoni versenyre, ahol Indus Valley és Low Key – akik előző nap még mindketten szélső esélyt képviseltek - igencsak kiváló napot okoztak azoknak, akiknek a fogadási szelvényén szerepeltek. Indus Valley, aki 700 napja most futott  először, kedden este még 21.00 szorzóval, a szerdai verseny előtt közvetlenül már csak 1.67-tel volt fogadható .

Low Key 350 napos kihagyás után tért vissza, és úgy nyerte meg a futamot, hogy 8.00-as nyereményszorzóról tornázta fel magát 1.57-re.

 

Az eset pikantériája, hogy három győztes ló - Eye of the Tiger, Low Key és Seven Summits - is Barney Curley egykori trenírozottja. Eye Of The Tiger és Indus Valley most is Curley egykori istállójában áll tréningben, Newmarketben, Curley egykori alkalmazottja, Des Donovan keze alatt. Low Key jelenlegi trénere pedig az a John Butler, aki korábban Curley asszisztense volt, és szintén Newmarketben dolgozik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind a négy ló volt már korábban is helyezett egy-egy futamon, és most könnyedén nyerni tudtak, de amiatt, hogy régen futottak, és így nem volt ismert a formájuk, a bukik szélső esélyként listázták őket. A hendikepperek, akik a lovak által cipelendő súlyt határozták meg, hasonlóképpen alulértékelték a lovak képességeit. Így történhetett, hogy azok, akik az információ birtokában voltak, illetve azok, akik idejében észrevették, hogy mi készül, hatalmas összegekkel fogadtak a kellemesen magas oddsszok mellett. A fogadási volumen idővel ugyan a szorzók csökkentésére késztette a bukikat, azonban akkora már a bennfentesek a robogó vonaton utaztak hatalmas nyereményük felé… 

“Évtizedek óta figyelemmel kísérem Barney Curley lovait, és ma volt életem legjobb napja, mióta fogadok.” – nyilatkozta az egyik idejében mozduló szerencsés nyertes, a brit Henry Willis.

 

Barney Curley, a fogadóirodák réme

 

A puccs emlékeztet arra a 2010. május 10-i napra, amikor Curley három lova nyert abból a négyből, melyekre óriási mennyiségű fogadás érkezett. Ha mind a négy bejött volna, 4 millió font nyereményt eredményezett volna, azonban így is egy két évig tartó jogi csatározás volt szükséges ahhoz, hogy a két cég kifizesse Curley-nek a több, mint 850 ezer fontot.

Ez a mostani akció csupán fele hatékonyságú volt, hiszen nem 4 “csak”  nagyjából 2 millió fontba fájt a fogadóirodáknak. „Hosszú utat jártunk be azóta” – nyilatkozta a Bet365 szóvivője, Pat Cooney. „Akkoriban még nem változtatgattuk olyan drámaian az oddszokat, ahogy manapság. Az egy valódi ébresztőóra volt az iparág számára. Még így is rossz nap lett ez számunkra, de nagyon kevés ember volt elég gyors ahhoz, hogy jó nyereményszorzókat kaparinthasson meg, melyek kezdetben elérhetőek voltak néhány lóra. Az online közösségi médiának köszönhetően manapság már semmi sem marad titokban. Egyértelmű, hogy szeretnénk visszacsinálni az utóbbi 24 órát, de nem omlottunk össze, holnap is itt leszünk.”

Cooney és a Ladbrokes szóvivője, David William egyetértett abban, hogy a puccs összesen körülbelül 2 millió fontjába (mintegy 730 millió forintjába) került az iparágnak, bár a Paddy Power azt állította, hogy nála több, mint 1 millió euró veszteség keletkezett.

“Ez egy olyan nap, amit el kell felejteni. Nem lehet megállítani egy mozgó vonatot. Mint bukmékernek, alapvetően az a feladatunk, hogy a pletykák előtt járjunk, és ennek megfelelően reagáljunk. Aki nem képes erre, valószínű megérdemli, hogy felültessék.” – nyilatkozta a Ladbrokes szóvivője, David William.

“Single és kombi fogadások érkeztek ezekre a lovakra, és akik hallottak az akcióról, felpattantak a robogó vonatra. Ami egy megszokott hétközi versenynapnak indult, a modern kor egyik legnagyobb hírértékű versenynapjává vált, mely rengeteg pénzébe került az iparágnak.” – jelentette ki a PaddyPower szóvivője, aki szerint a szektor összességében 15 millió fontot (5,5 milliárd forintot) veszített. 

 

A lingfieldi és kemptoni versenyfelügyelők érdeklődtek Donovan két nyertes lovának fejlődése miatt, és tudomásul vették a tréner magyarázatát. Donovan - akinek ez volt idén az első versenye - egyből beállította tavalyi nyertes futamainak számát.

Bár nem történt semmilyen illegális cselekmény, a Brit Lóverseny Hatóság úgy nyilatkozott, hogy kivizsgálják az akció körülményeit.

Curley nem nyilatkozott az ügyben.

 

Barney Curley, a bukmékerek réme

A 74 éves Curley a lóversenyzés egyik legszínesebb karaktere; szerencsejátékos és tréner. Először 1975-ben került be a hírekbe Yellow Samre való fogadásával. Egy rakás fogadóval megjátszatott egy erős hendikeppel induló lovat a Bellewstown versenypályán. Aztán valakit megkért, hogy foglalja le a pálya egyetlen telefonvonalát, hogy a bukmékerek ne tudják figyelmeztetni egymást a Yellow Samre érkező fogadási roham miatt. Curley 300 ezer fontot tett zsebre aznap, ami mai értéken körülbelül 1,4 milliónak (512 millió forintnak) felel meg.  Legutóbb 2010-ben aratott három olyan lóval, ami a sajátja volt, és egy olyannal, ami korábban az övé volt. Akkor közel 1 millió fontot nyert. 

Curley eredetileg brand-menedzserként tevékenykedett, és kocsmái valamint fogadóirodái voltak, később aztán teljes idejét a szerencsejátéknak szentelte volna. Emellett lóverseny trénerként is tevékenykedett, saját istállója volt Newmarket közelében, Suffolkban, ahol azóta is él, egy hét hálószobás luxus házban…

 

Kapcsolódó cikk:

7 milliárdjukba került a bukiknak a Premier League hétvége