A fogadóirodák is Oscar lázban égnek

2014-02-28
Angelina Jolie-tól Robert De Nirón át Kevin Spacey-ig Hollywood összes nagy kedvence kiveszi a részét a vasárnap esti Oscar-gálán a díjátadásból. Az Oscar körüli felhajtásból természetesen a fogadóirodák is kiveszik a részüket, nézzük kik lesznek a befutók a bukik szerint.

 

A 86. Oscar-gálát vasárnap rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A díjakat odaítélő amerikai filmakadémia korábban már bejelentette, hogy a díjak átadásában a szokásokhoz híven szerepet kap mind a négy tavalyi Oscar-nyertes színész, Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Christoph Waltz és Anne Hathaway is.  A díjátadók napokban közzétett teljes listáján csaknem ötven sztár neve olvasható. Az aranyozott Oscar-szobor átnyújtói között lesz Brad Pitt, Amy Adams, Glenn Close, Penélope Cruz, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor, Jennifer Garner, Will Smith, Harrison Ford, Whoopi Goldberg, Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey, Sydney Poitier, John Travolta, Kim Novak és Emma Watson is.

 

Az amerikai filmakadémia több mint hatezer tagjának kedd estig kellett leadnia voksát a 24 kategória legjobbjaira, melyet idén második éve már online is megtehettek. A postán vagy interneten eljuttatott szavazatokat a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég dolgozza fel, és csupán az Oscar-gála színpadán derül ki, hogy az egyes kategóriákban ki veheti át a jelöltek közül az Oscar-szobrot.

 

A fogadóirodák szerint a legjobb film díjára a 12 év rabszolgaság a legesélyesebb, az erre a filmre szavazók csupán tétjük 1.17 (PaddyPower) – 1.35-szeresében (Betfair) reménykedhetnek. Másodfavorit a Gravitáció, melyre  3.45 (32Red) – 4.5 (Bet365) oddszot kínálnak az irodák. A fogadók a legkevésbé esélyesnek a Philomenát tartják, ha esetleg mégis Stephen Frears vehetné át a szobrocskát, a játékosok a feltett tétjük minimum 144 (32Red), de akár 409-szeresét (Betfair) is bezsebelhetik. 

 

A legjobb férfi főszereplő kategória favoritja egyértelműen Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam című film főszereplője. Az ő győzelme esetén a 32Red fizeti a legkisebb nyereményt (1.09), de a legmagasabb oddsz is csak 1.3 (Bwin). A kategória második legesélyesebbje Leonardo DiCaprio, aki A Wall Street farkasa című filmben való alakításáért vehetné át a díjat. Az ő győzelmében leginkább a Bwin (3.4), legkevésbé a Betfair (7.65) bízik. A fogadók illetve az oddsmesterek legkevésbé Christian Bale (Amerikai botrány) győzelmét tartják valószínűnek: esetleges sikere minimum 67 (William Hill), de akár 247-szeres (Betfair) pénzt is hozhat. 

 

A legjobb színésznő kategóriát toronymagasan Cate Blanchett, a Blue Jasmine főszereplője vezeti. Rá a legkisebb oddsz 1.02 (Betfred), de a legmagasabb is csak 1.04 (Ladbrokes), tehát csak minimális hozamra lehet számítani, ha rá fogadunk. A másodfavorit, Amy Adams (Amerikai botrány) esetleges győzelme már komolyabb nyereményt ígér: pénzünk minimum 13 (Unibet), de akár 21-szeresét (Betfred) is visszanyerhetjük. Az irodák a legkisebb esélyt Meryl Streep (Augusztus Oklahomában) győzelmében látják, ha mégis ő nyer, a rá fogadók legalább 34-szeres (Winner), de akár 146-szoros (Betdaq) nyereménynek is örülhetnek. 

 

A legjobb rendező személye is viszonylag egyértelműnek tűnik: az irodák egyöntetűen Alfonso Cuarón (Gravitáció) győzelmét várják 1.03 (Unibet) – 1.08 (Bwin) nyereményszorzóval. A második legesélyesebb ebben a kategóriában Steve McQueen (12 év rabszolgaság): őt leginkább az Unibet (7), legkevésbé a SkyBet (15) támogatja. A fogadóirodák szerint a legkisebb valószínűséggel a  Nebraska rendezője, Alexander Payne (Nebraska) fog nyerni. Ha mégis így lesz, a fogadók markát minimum 51 (Bwin), de akár 428-szoros (Betfair) nyeremény is ütheti. 

 

A díjátadó gálát március 2-án tartják, a műsorban Bette Midler, Bono és Pink is fellép. A műsorvezető Ellen DeGeneres lesz, a ceremóniát 225 ország televíziója sugározza. A HBO közvetítése magyar idő szerint hétfőn hajnali fél háromkor kezdődik.

 
Címkék: fogadás,