A feltártak százszorosa lehetett a bundabevétel Ázsiában

2013-02-07
Csupán a jéghegy csúcsát jelenti a nemzetközi bundabotrány kapcsán folytatott Europol-nyomozásban feltárt bundaügyek száma egy korrupcióellenes szervezet vezetője szerint.

 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi biztonsági vezetője úgy véli, a felderített nyolcmillió eurós haszonnak a százszorosát tehették zsebre az illegális fogadók az ázsiai piacon a vizsgált időszakban.

 

"A nyolcmillió euró elenyésző összeg ahhoz képest, amit Ázsiában ez idő alatt kerestek a csalók" - mondta Chris Eaton, aki szerint naponta hárommilliárd euró értékben fogadnak világszerte sporteseményekre, s ennek az összegnek a nagy részét a Föld legnépesebb kontinensén játsszák meg. Eaton szerint mindenkinek muszáj foglalkoznia a problémával, amit az ázsiai illegális fogadások jelentenek.

 

A kontinensen már nagyon régóta komoly gond a fogadási csalás, s ugyan az érintett ázsiai országokban próbálnak harcolni a csalók ellen, ám csak részsikereket érnek el. Malajziában például az 1990-es években több mint 100 játékost tiltottak el a helyi bundabotrány kapcsán, tavaly pedig 18 junior futballistát büntettek bundázás miatt. Dél-Koreában néhány hete 41 élvonalbeli játékost tiltottak el örökre, annak a botránynak végén, amely miatt a helyi kormány a pontvadászat beszüntetésével is megfenyegette a szövetséget.

 

A korábbi ausztrál válogatott labdarúgó, Craig Foster a Sydney Morning Heraldban megjelent szerdai írásában fejtette ki, hogy amikor az 1990-es évek elején játszott Dél-kelet Ázsiában, azzal szembesült, hogy ott a futball része a csalás. "Olyan közegbe kerültem, ahol a játékosok nem a győzelemért vagy a csapatukért léptek pályára, hanem különböző fogadási szindikátusok fizettek nekik, hogy a megfelelő eredmények szülessenek a meccseken" - írta Foster.

 

Az Europol hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a nemzetközi bundabotrányban egy nemzetközi bűnszervezet a gyanú szerint az Európai Unió országaiban mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 futballmérkőzést bundázott meg. Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalás ügyében.

 

Forrás: MTI