A favorit győzött a 90. Magyar Derby-n

Az első számú favorit, az idén veretlen Latin Lover győzelmét hozta a Kincsem Parkban megrendezett 90. Magyar Derby.

 

Vasárnap rendezték meg a magyar galoppszezon talán legkiemelkedőbb eseményét, a hároméves telivérek klasszikus futamát, a Magyar Derby-t. A 2400 méteres futam összedíjazása 14 millió forint volt. A nagy hőség ellenére szép számmal látogattak ki a Kincsem Parkba, az előző évekhez képest sok fiatalt, és családot lehetett látni.

 

A nap főversenye, a 90. Magyar Derby 18:15-kor rajtolt. A futam favoritja, Latin Lover a jelenlegi legjobb magyar zsokéval, Kerekes Károllyal a nyergében a célegyenesben előzte meg Category Five-ot (Nicol Polli), aki végül fél testhosszal lemaradva, másodikként ért célba. Harmadikként Raphael Santi (Bakos Gábor) érkezett. A lefutási idő kitűnő, 2:26,5 csupán négytized másodperccel marad el a pályarekordtól, amelyet Mikóczy Zoltán lova Sunny Sam tart a 2008-as Derby óta.

Kerekes Károly a győzelem után azt nyilatkozta, hogy a célegyenesbe fordulva már érezte, hogy nyerni fognak Latin Lover-rel. Úgy tűnik a hirtelen jött trénerváltás nem viselte meg túlságosan a remek telivért, meglehetősen magabiztosan nyerte a futamot, és hozta meg az első Derby győzelmet új trénere, az Overdose-t is edző Jozef Roszival számára. Latin Lover tulajdonosai, a Gyolai család is első Derby-sikerüket aratták, közel 20 lovukkal (nemcsak galopp, hanem ügetőlovaik is vannak), a pálya egyik legjelentősebb futtatójának számítanak.

 

 

A tavaly ősz óta veretlen Latin Lover idén négy futamon indult, s mind a négyszer győzött, többek között a Nemzeti Díjon és az Alagi Díjon is. 2001 óta ő az első ló, aki mind az Alagi Díjon, mind a Magyar Derby-n győzedelmeskedni tudott. 2011-ben is nyert már a Kincsem Parkban, akkor a kétévesek számára kiírt futamon indult.

A győztes ló tulajdonosa, a Gyolai család 7 millió, a második helyezett 2,8 millió, a harmadik pedig 2,1 millió forint díjazást kapott.

 

A futamon egy sajnálatos szerencsétlenség is történt: a tavalyi ranglistavezető Lake Louise lapockája darabokra tört, és el kellett altatni. A Farádi istálló német tenyésztésű telivérjét az olasz Nino Murru lovagolta.

 

A futam előtt avatták fel Overdose, az elmúlt évek legsikeresebb magyar színekben versenyző lovának bronzszobrát. Engler András alkotását a győztesek körén mutatták be, a szobor 1:3 méretarányban ábrázolja Overdose-t, így lényegesebb kisebb, mint a Kincsemről és Imperial-ról készült alkotások. A tervek szerint végleges helye a mázsaházban lesz, de a művész úgy nyialtkozott, még az is elképzelhető, hogy valahol kültéren helyezik el.