A dohánykoncessziós pályázat nem közérdekű adat

2013-05-07
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint a nyertes, illetve vesztes pályázatok, valamint azok mellékletei nem minősülnek közérdekű adatnak, így azokat nem adják ki a nyilvánosságnak - írta az origo.hu kedden.


Korábban több párt és szervezet, valamint hírportál is közérdekű adatigényléssel kérte a trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát. A Transparency International (TI) Magyarország korábban közleményben tudatta az MTI-vel, hogy az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

 

Az origo.hu keddi cikke szerint a fejlesztési tárca kedden válaszolt közérdekű adatigénylésükre. A minisztérium szerint a koncessziós törvény meghatározza, hogy a trafikpályázatokban mi minősül közérdekű adatnak. Mint a tárca kiemelte: "kizárólag a nyilvános pályázatok elbírálása során készített emlékeztetőben foglaltak, valamint a koncessziós szerződés azon tartalmi elemei minősülnek közérdekű adatnak, amelyek a nyilvános koncessziós pályázat kiírásának a részét képezik".

 

Ennek értelmében a nyertes, illetve vesztes pályázatok, valamint azok mellékletei nem minősülnek közérdekű adatnak, így azokat, "figyelemmel a személyes adatok védelmére, valamint az üzleti titokhoz való jog tiszteletben tartására", nem adják ki. Ugyanígy a pályázatokat elbíráló bizottság névsora és az üléseikről készült jegyzőkönyvek, illetve egyéb dokumentációk sem nyilvánosak - tették hozzá.

 

A benyújtott pályázatok által elért pontszámot a koncessziós szerződések megkötése után számított harminc napon belül felteszik nemzetidohany.hu oldalra - tudatta az origo.hu.

 

A kormány egy korábbi döntése alapján a trafikokban szerencsejátékot is lehet majd árulni, ha a Szerencsejáték Zrt-vel leszerződik a trafik tulajdonosa.


Forrás: MTI