A diákok felét nem érdeklik a szerencsejátékok

2019-08-21
Egy New Jersey-ben készített új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a főiskolások/egyetemisták igencsak megosztottak a szerencsejátékokat illetően.

 

A Stockton Egyetem Lloyd D. Levenson-ról elnevezett Szerencsejáték, Vendéglátás és Turizmus Intézete (LIGHT) által készített felmérés arra keresett választ, hogy mennyire vonzzák vagy nem vonzzák az egyetemistákat a földi illetve online szerencsejátékok.

 

A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdeklik vagy izgalmasnak találja a szerencsejátékokat, és 46 százalék mondta azt, hogy nem érdeklik a játékok. 12 százalék úgy válaszolt, hogy nem tudja biztosan.

 

A felmérésben részt vevőknek egy-egy 10 dollár értékű Amazon ajándékkártyát ajánlottak fel a 10 percet igénylő nyomtatvány kitöltéséért cserébe. Összesen 502 18-25 év közötti tanuló válaszolt a kérdésekre, és 64 százalékuk nyilatkozott úgy életükben már legalább egyszer szerencsejátékoztak.

 

A szerencsejáték-ipar nagy része - a kaszinóktól a berendezésgyártókig - őrülten összpontosít a fiatalokra. A Pew Kutatóközpont az 1981 és 1996 között születetteket (2019-ben 23–38 éves korosztályt) azon demográfia részének tekinti, amely ma az USA munkaerejének legnagyobb generációjának felel meg.

 

Az általános vélekedés az, hogy a fiatalok közel sem kedvelik annyira a hagyományos nyerőgépeket, mint szüleik vagy nagyszüleik korosztálya. A kaszinók és a játékgyártók kétségbeesetten próbálják kidolgozni a jövő kaszinójának alapjait, és a készség-alapú játékok egyre inkább fejlődnek.

 

A YouGov online piackutató cég tavaly arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai fiatalok 47 százaléka gondolja úgy, hogy a kaszinók lehangoló helyek. Összehasonlításképpen: a 65 évnél idősebbek csupán 38 százaléka mondta azt, hogy a kaszinók nyomasztóak.

 

Míg a játékfejlesztők rengeteg pénzt invesztáltak abba, hogy olyan nyerőgépet próbáljanak meg létrehozni, ami vonzó a fiatalok számára, a LIGHT tanulmány meglepő módon arra a megállapításra jutott, hogy még mindig a nyerőgépek jelentik a királyságot a korcsoportban azok számára, aki szerencsejátékoznak.

 

Azok közül az egyetemisták közül, akik azt mondták, szerencsejátékoztak már, 52 százalék azt nyilatkozta, hogy nyerőgéppel játszott. A következő legnépszerűbb játék a lottó (42,6%), majd a kaszinó asztali játékok (30%). Kevesebb mint 5 százalék mondta azt, hogy nyerőgépezett vagy kaszinózott már online. A játszók közül 28% mondta azt, hogy tett már meg fogadást sporteseményre.

 

A jó hír az, hogy a tanulmány szerint a függőség relatív stabil szinten maradt a tanulók körében. „Tíz válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a szerencsejáték súlyos problémákat okozott számára az utóbbi három hónapban. Ez a játszó válaszolók 3 százalékát, a felmérésben résztvevők 2 százalékát jelenti, ami hasonló eredmény, mint amire egy 2016-os felmérés jutott.”