A csökkenő játékkedv ellenére is nőtt a brit szerencsejáték piac

2012-12-18
A legújabb adatok szerint a brit szerencsejáték piacon liszensszel rendelkező online szerencsejáték szolgáltatók bevétele 8 százalékkal nőtt az előző pénzügyi évben.

 

A szabályozott online szerencsejátékok – fogadás, bingó, póker és kaszinó – 717,2 millió font bruttó játékbevételt értek el a március végéig tartó évben, ez a teljes brit szerencsejáték iparból származó 5,8 milliárd fontnyi játékbevétel 12 százaléka. Ezzel az online szerencsejáték a harmadik legnagyobb szektor a brit szerencsejáték piacon a nem-online fogadási szektor (52%) és a földi kaszinók (15%) mögött.

 

Ez a 717,2 millió font 8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 661 millió fonthoz képest, mely „elsődlegesen a meglévő szolgáltatók növekedésének köszönhető, nem pedig új szereplők belépésének” - a brit online szerencsejáték piac egy része az utóbbi években offshore helyszínekre költöztette át online szolgáltatását.

Jelenleg a bet365 az egyetlen operátor, ami online üzletének egy jelentős részét – a sportfogadást – az Egyesült Királyságban folytatja és adózza. A brit szerencsejáték szövetség elnöke, Philip Graf korábban úgy becsülte, hogy a szervezet „az online piac kevesebb mint 20 százalékát szabályozza”.

 

A brit liszensszel rendelkező fogadási tőzsdék részesedése a bevételekből 8 százalékra esett az egy évvel korábbi több, mint 23 százalékról, míg a fogadás 88%-ra nőtt a korábbi 74%-ról. A kaszinójátékok csupán a brit liszensszel rendelkező oldalak bevételeinek 2,7 százalékáért felelősek.

 

A brit kormány ebben a hónapban nyújtotta be a 2005-ös szerencsejáték törvény módosítási javaslatát, melytől azt remélik, hogy sikerül hazacsalogatnia az offshore helyszínekre vándorolt nagy brit szolgáltatókat.

 

A felnőtt brit lakosság részvétele az online sportfogadási, póker, kaszinó és bingó játékokban a márciusig tartó egy évben 5,4 százalékkal csökkent – legalábbis ezt mutatja az a 4000 felnőttel készített felmérés, mely arra volt kíváncsi, hogy részt vett-e a megkérdezett az utóbbi négy hétben valamilyen online szerencsejátékban.

 

A teljes online szerencsejáték szektorban ugyanakkor 12,2 százalékkal nőtt a brit lakosság részvétele, ez a Nemzeti Lottótársaság játékainak köszönhető, melyek a legnépszerűbb online szerencsejátékok az angolok körében.