A csehek nemzeti stratégiát dolgoztak ki a szerencsejáték, és az alkohol ellen

2014-12-16
A csehek igen szeretik a címben felsorolt, bizonyos embereknél függőséget okozó szenvedélyek élvezetét. Nézzünk néhány konkrétumot, milyen mértékben élnek vele, döbbenetes számok következnek.

 

Tavaly 1000 lakosra 7,5 nyerőgép jutott az országban, míg Szlovákiában csak 3,7, Németországban 3,0 Lengyelországban 0,6, Ausztriában 0,3 darab. (Nem szabad megfeledkeznünk azonban a magyar határ közelében létrehozott szerencsejáték barlangokról, ahol a vendégek nagy része nem helyi, hanem hazánkból átruccanó magyar. Így hát mondhatjuk, hogy rontjuk a cseh statisztikákat.)

 

Az online szerencsejátékot sem vetik meg, a liszensszel rendelkező szervezőknél 2012-ben 14 milliárd (!) koronát kockáztattak, és nagyjából ugyanennyit az illegális online cégeknél. 170.000 embernek van hajlama játékfüggővé válni, és 80.000-en már azok is.

 

Még súlyosabbá teszi a helyzetet, ha mindez a nem ritka alkoholfüggőséggel párosul. 2012-ben 9,9 liter tiszta alkoholt fogyasztottak el az emberek fejenként, az átlagba beleértve a csecsemőket is. Csehország az egyik legnagyobb alkoholfogyasztó a térségben, és a fiatalságot tekintve sincs remény a javulásra; 2011-ben minden ötödik 16 éves mondta azt magáról, hogy egy hónapon belül háromszor részegedett le, sőt már az általános iskolában is gondot jelent az alkoholfogyasztás.

 

Ezeket a problémákat alapul véve a cseh kormány 2018-ig tartó akciótervet dolgozott ki, melyben az alkoholhoz és a szerencsejátékhoz való hozzájutást szeretnék korlátozni új szabályozással és korlátozásokkal.