A börtönből a 8,3 milliárdos nyereményig

2021-07-01
Egy nem mindennapi nagytétes sportfogadó, Harry Findlay hihetetlen története

 

Findlay 1962-ben született, ifjúkorát High Wycombe-ban töltötte, és 16 éves korától egy helyi agár kennelben dolgozott. Egy rövid ideig egy bukmékernek is dolgozott, és onnantól világossá vált számára, hogy a kerítés rossz oldalán áll. Felnőtt kora nagy részét már profi szerencsejátékosként töltötte, sztorija klasszikus hullámvasút történet, aminek elmondása szerint egy percét sem bánja, és nem csinálná vissza.

 

1998-ban Findlay-nek úgy 200 ezer angol fontnyi (úgy 83 millió forintnyi) adóssága volt, és már azt fontolgatta, hogy eladja az édesanyja házát, hogy talpon maradjon. Szerencséjére sikerült jóra fordítania a dolgokat, mielőtt ezt tényleg meg kellett volna tennie. Továbbra is játszott, bízott a szisztémájában, mellyel a World Cupra és az ázsiai hendikepekre fogadott, és nyert 2 millió fontot (830 millió forintot). 

 

Fogadási történetében sok mélypont is van persze. Jól emlékszik például arra, mikor Martina Hingis elveszítette az Iva Majolival vívott csatáját a francia nyílt teniszbajnokság döntőjében, ami számára rendkívül költséges vereség volt. Pengeélen táncolt akkor is, mikor kölcsönpénzt veszített az Everton és Watford közti Milk Cup meccsen.

 

Findlay és Denman

 

2007-ben Findlay  2,5 millió fontot tette fel arra, hogy Új-Zéland nyeri a rögbi világkupát. Franciaország a negyeddöntőben kiütötte őket. Findlay a félidőben feltett egy kisebb összeget az ellenfélre, de így is 1,9 millió fontot bukott. Ez nem vette el a kedvét a további próbálkozástól, 2012-ben ismét az All Blacks-re fogadott, ezúttal 230 ezer fonttal. A csapat ekkor a döntőben került össze a franciákkal, és győzött. 

 

Findlay neve örökre összeforrt a 2008-as Cheltehnam Gold Cup győztes telivérrel, Denmannal, aki debütáló futamát 12 hosszal nyert meg, és akinek összesen mintegy 20 millió fontot köszönhet. A lovat Tom O’Mahony szúrta ki Paul Nicholls tréner számára. Findaly is beszállt a vételbe, édesanyja nevében. A Sun Alliance Chase elnevezésű futamot nézték ki a ló számára, amin Findlay a futam előtt 10-1-es oddszon kezdett el rá fogadni. Denman végül földbe döngölte vetélytársait, és 10 hosszal megnyerte a versenyt. Ezt követte 2008-ban a Gold Cupon való győzelme, amit azonban a következő évben már nem tudott megismételni. 2009-ben megnyerte azonban a Hennessy Gold Cupot Newbury-ben, és talán ez volt a legjobb teljesítménye egész karrierje során. 2011-ben vonultatták vissza a versenyzéstől, 2018-ban költözött át a mennyei legelőre.

 

A lóversenyzésben sem ment azonban minden simán Findlay számára. 2008-ban saját lovára, Gullible Gordonra fogadott az Exeteren. 80 ezer fontot tett arra, hogy nyer, azonban a verseny előtt úgy érezte, hogy Paul Nicholls tréner rossz taktikát mondott a zsokénak, ezért 18 ezret tett arra is, hogy veszít a lova. Hasonlóképpen járt el 2009 októberében a Chepstow-n is, ekkor vizsgálatot indított ellene a brit lóverseny szövetség.

 

Eredetileg hat hónapra eltiltották, azonban egy fegyelmi bizottság elismerte, hogy csak technikai vétség volt a saját lova ellen fogadni. Nem merült fel csalás vétsége, és büntetését pénzbírságra enyhítették. Finallynak azonban rossz maradt a szájíze az eset után, és megesküdött, hogy végzett a lóversenyzéssel. Alig egy hónappal később eladta a lovait, és megszakította kilencéves munkakapcsolatát Paul Nicholls trénerrel.

 

Findlay fenntartja, hogy agara, Big Fella Thanks 1999-es ír Coursing Derby győzelme többet jelentett számára, mint a Gold Cup. 2013-ban azonban az agár versenyszövetséggel is összetűzésbe került. 1,7 millió angol fontot fektetett be a Coventry Stadiumba, hogy az az agárversenyzés központja lehessen, azonban nem kaptak hivatalos versenyszerződést a szövetségtől, és végül csődbe jutottak. Később elismerte, hogy ez mély depresszióba taszította.

 

Miközben próbálta magát kiásni a pénzügyi gödörből, egy valószerűtlen utat talált erre az ausztrál National Rugby League segítségével. 1971 óta nem nyert az NRL-lel, de végül minden megmaradt pénzét erre tette fel, és 70 ezer angol fontot nyert.

 

Findlay a fogadási tőzsdék nagy pártolója, a kis árrés miatt. Kevésbé lelkes a Betfair 5 százalékos jutaléka kapcsán. „Helytelen, hogy mivel minden nyertes fogadás jutalékot fizet a Betfairnek, a kis játékosoknak 5%-ot kell fizetniük, míg a nagyoknak csak 2%-ot. Szinte lehetetlen hosszú távon nyerni, ha 2% helyett 5%-ot fizetsz. Új fogadási platformra van szükségünk.” – állítja.

 

Szkeptikus a fedezeti fogadással és a cash-outtal kapcsolatban is. Ha valaki tesz egy ló győzelmére 20-1 oddsszal és 10-1-gyel is, nem lát logikát az ellene való fogadásban. Nonszensznek tartja a nyertesre kínált oddszokkal kapcsolatos szégyenlősködést is. Szerinte egy 1-2-es oddsz jó ajánlat lehet, ha a fogadó úgy gondolja, hogy 1-4-nek kellene lennie. Úgy véli, irreális azt várni, hogy 4%-nál több profit legyen a forgalom után, ezért jelentős összegekkel fogad, hogy megéljen.

 

Amint azt fogadási előzményei is sejtetik, Findlay bármire fogad, ha úgy gondolja, hogy érdemes. Nincs kőbe vésett módszere. A legfontosabb, amit Findlay többször is hangsúlyozott, a magabiztosság. Úgy véli, a szerencsejáték mentális oldala messze a legfontosabb dolog. Bárki lehet magabiztos, mikor jól mennek a dolgok, de az a képesség, hogy tovább tudjon menni, mikor nehézségek támadnak, az a végső próba. Állítja, hogy mindig jobban élvezte a mentális kihívást, mint a pénzt - hullámvasút múltja mindenesetre alátámasztja ezt a kijelentését.

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,