A bíróság döntése szerint ki kell adni a dunakeszi pályázatok adatait

2014-01-16
Ki kell adnia az alperes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, illetve ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek a dunakeszi dohány-kiskereskedelmi koncessziós jogosultsággal kapcsolatos pályázat egyes adatait a felperes magánszemély részére a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint.

 

A döntés kötelezte az elsőrendű alperes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a másodrendű alperes Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-t, hogy adják ki a felperesnek a dunakeszi dohány-kiskereskedelmi koncessziós jogosultságra benyújtott pályázatának, és az ott nyertes pályázatoknak a pontonkénti értékelését, továbbá a másodrendű alperesnek ki kell adnia az értékelési lapokat, az elsőrendű alperesnek pedig az elbírálásban részt vevő személyek nevét - tette közzé honlapján a törvényszék. 

Az ítélet indoklása szerint a minisztérium és a dohánykereskedelmi zrt. is részt vett a koncessziós pályázatok értékelésében, és az információs önrendelkezési jogról szóló törvény alapján közfeladatot ellátó szervnek minősül, a kért adatok tekintetében pedig adatkezelő. A kért pontszámok és pályázati lapok az azokon szereplő személyes adatok kivételével közérdekűnek tekinthetők, mert közfeladatot ellátó szerv tevékenysége során keletkezetek.

Az elsőrendű alperest vezető miniszter által kinevezett, és a bírálat folyamatába bevont bizottsági tagok névsora szintén nyilvános, mivel a törvény alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve közérdekből nyilvános adat.

A hvg.hu a szerdai döntés kapcsán azt írta: egy Dunakeszin 19 évig trafikot üzemeltető, majd a pályázaton vesztes személy perelte be az állami szerveket a pályázat adatainak megismerése érdekében. Az internetes portál szerint a volt trafikos legtöbb kérését az elsőfokú bíróság megalapozottnak találta, nem kell ugyanakkor kiadni a nyertes pontszámokhoz tartozó neveket, és nem kell ismertetni a bírálóbizottság eljárási rendjét sem. Igaz, ez utóbbi nem is létezett.

A hvg.hu úgy tudja: a perben elhangzott az is, hogy egyetlen bírálóbizottság létezett, amely döntött az összesen több mint 20 ezer pályázatról. Ennek a bizottságnak a névsorát kell a nem jogerős ítélet szerint nyilvánosságra.

Kedden a dohánykoncessziós pályázati eljárásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadása iránti perekben a minisztériumot képviselő Dudás Gábor Ügyvédi Iroda azt közölte az MTI-vel: nem jogerősen két per zárult le, az egyikben a bíróság teljesen, a másikban részben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javára ítélt, a második ügyben a tárca fellebbez.

 

Forrás: MTI