A „játékosok védelmében” módosítják a szerencsejáték törvényt

2013-12-24
"Megelőző intézkedésként" elkészítette a nemzetgazdasági tárca a szerencsejáték törvény újabb, "játékos-védelmi célú" módosítását, ám a Népszava birtokába került tervezetből éppen a 200 ezer játékfüggő hatékony védelmét célzó intézkedések hiányoznak.

 

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a napokban készítették el a koncepciót, melyet láttamozott a közigazgatási államtitkár, továbbá az adóügyi államtitkárság vezetője és helyettese, valamint jóváhagyta a kabinet által még nem tárgyalt dokumentumot Varga Mihály miniszter. A minisztérium 3 hetet adott a véleményezésre.

 

A tervezet szerint létrehoznának egy adatbázist, amely alapján kitiltanák a valódi és online kaszinókból a "kóros" játékfüggőket - ám csak a ritka önbevallás, és a még ritkább bírósági eltiltás esetén, míg a prevencióra, kampányokra egy forintot sem szánnak – írja a nepszava.hu

 

A tervezet mellékletében lévő hatásvizsgálati lapon az előterjesztést a "távszerencsejáték bevezetése és a játékkaszinók számának tervezett növelése miatti megelőző intézkedéssel" indokolták. 

 

A lap szerint konkrét javaslatok nem segítik érdemben a célt, bevezetnének ugyan egy ingyenesen hívható „zöld számot”, ezt azonban csak az adóhatóság honlapján lehet majd megtalálni, az online kaszinóknak csak egy helyen kellene közzétenniük, nem minden játék mellett. Ez a szám ráadásul nem kizárólagosan a függők számára lenne fenntartva, ezen lehetne bejelenteni a visszaéléseket és csalásokat is. Érdekesség, hogy az előterjesztés szerint a zöld számon tett "egyéb okból visszaélésszerű" bejelentést tevőt az adóhatóság "50 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja".

 

A javaslatcsomag másik fontos eleme, a "játékos-védelmi" nyilvántartás létrehozása. Eszerint a "kóros játékszenvedéllyel küzdők" felkerülnek egy, az adóhatóság által vezetett listára, ami egyúttal a kitiltásukat jelenti a szerencsejátékban való részvételből. A lista hatékonyságát megkérdőjelezi, hogy a nyilvántartásba az érintett játékfüggő személy csak a saját, teljes bizonyító erejű magánokiratba, vagy közokiratba foglalt nyilatkozata alapján kerülhet be, vagyis a kóros szenvedéllyel élőnek egy "tiszta" pillanatában közjegyzőhöz kell ehhez fordulnia - ez már csak a költségek illetve a vélhető motiváció hiánya miatt sem várható tömegesen.

 

Még ritkább, hogy az illetőt bírósági-hatósági eljárásban tiltják el a szerencsejátékoktól - így is fel lehet kerülni a listára. A kizárás alapesetben 90 napra szólna, szemben például a talán modellnek tekintett amerikai gyakorlat 1-5 éves időtartamával. A kitiltást megszegő szerencsejáték-szervezőket a NAV 100 ezertől 10 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja, engedélyét pedig akár 3 évre is felfüggesztheti.