A Viharsarokba csapott be a 1,4 milliárdos lottóötös!

2013-01-13
Kevés olyan város van a világon, ahol Fortunáról teret neveztek el. A viharsarki Mezőberény mindenesetre ezek közé tartozik. Úgy látszik, a szerencse Istenasszonya szereti, ha efféle tisztelet övezi, mert a névadást úgy hálálta meg, hogy az elmúlt években több jelentősebb nyereményt is a Békés megyei kisvárosba irányított. Legutóbb például a 2013-as év első lottóötösét, és a vele járó 1,4 milliárd forintot…

 

Parádésan indult az új esztendő az Ötöslottón. Már az első heti húzás telitalálatost eredményezett, ilyenre 2004 óta nem volt példa. Talán az sem véletlen, hogy ez éppen most történt meg. A múlt szombati volt ugyanis a játék históriájának 3021. húzása, márpedig a számmisztikusok a 21-est köztudottan nyerőszámként tartják nyilván, ami most abszolút be is igazolódott. 

 

Amikor a Szerencsejáték Zrt. közzétette a hivatalos nyereményjegyzéket, kiderült, hogy a szálak a Békéscsabától közel 20 kilométerre fekvő Mezőberénybe, közelebbről a Fortuna téren található Fortunaház lottózóba vezetnek.

 

Itt adták fel az év első telitalálatos szelvényét (Fotó: Fortunaweb)

 

Az alföldi település tipikus kis mezőváros, mindössze 11 ezren lakják, a helyiek kedves, barátságos, nyitott emberek. Itt szinte mindenki mindenkit ismer, ha névről nem is, arcról feltétlenül. A Fortuna tér ugyan a város központjában van, de a messziről érkezőknek nem könnyű megtalálni, hiszen egyetlen tábla sincs kirakva, amely jelezné. Legfeljebb a Fortunaház felirat alapján lehet tudni, hogy jó helyen járunk. A lottózó is eléggé megbújik a tujafenyők árnyékában, de mivel a város központjában nincs másik, ezért a helyiek többsége ide jár lottózni, tippmixelni, esetleg újságot, cigit venni. 

 

Táblák ugyan nem jelzik, de a várostérképen azért szerepel a Fortuna tér

 

„Amikor az üzletház húsz éve megnyílt, a lottózó volt ez első üzlet benne, innen kapta a Fortunaház nevet. A teret pedig pár évvel később a házról keresztelték el” – avat be a tér múltjába Rásáné Tóth Etelka, a Fortunaház lottózó tulajdonosa, aki először alkalmazottként dolgozott a Szerencsejáték Zrt. saját lottózójában, majd 1998-tól már vállalkozóként működtetni a lottózót. 

„Akkor most húsz évig nem érdemes idejönni játszani, mert addig úgysem lesz újabb telitalálatos” – vágja rá az egyik törzsjátékos, amikor Etelkától értesül arról, hogy két évtized eltelte után a múlt héten ismét ebben a lottózóban adták fel az öttalálatos szelvényt. A hölgy azonban élelmes, azon nyomban cáfol, és már sorolja is, hogy csak az elmúlt időszakban hány nagyobb nyeremény kapcsolódott a Fortuna téri lottózóhoz. 

„Tavaly januárban a Kenón nyert valaki egy kilencessel húszmillió forintot, nyáron a Skandináv lottón értek itt el telitalálatot, alig két hete pedig a hatos lottón volt ötöse az egyik játékosnak” – sorolja, majd a faliújságra mutat, amely az aktuális reklámplakátok mellett tényleg tele van a azokkal az igazolásokkal, amelyeket Szerencsejáték Zrt. állított ki az itteni nagynyereményekről.

 

Mint a faliújság is bizonyítja, a szerencse Istenasszonya már többször meghálálta, hogy róla nevezték el a mezőberényi lottózót (Fotó: Fortunaweb)

 

Ha pedig a helyieket faggatjuk, annyi mesés nyereményről értesülünk, amelyek alapján a város országos szinten is a szerencse egyik legjobb reklámhordozója lehetne. 

„Ismerek olyan játékost a városban, akit tavaly, vagy tavalyelőtt legalább ötször szerepelt számhúzóként a lottósorsolásokon” – vágja rá kapásból Németh Erazmus, egy helyi nyugdíjas, aki felesége skandiszelvényét jött feladni.

„Most hallottuk, hogy a Buksza sorsjegy főnyereményét is Békéscsabán nyerték meg a közelmúltban” – tájékoztat egy nyugdíjas házaspár.

„Errefelé nem ritkaság az ilyesmi. Én például ismerek egy fiatal srácot, aki pár éve 48 milliót nyert a Luxoron” – meséli egy úriember; egy kopaszodó középkorú úr pedig úgy emlékszik, hat-hét éve is egy itteni társaságé lett az Ötöslottó főnyereménye. 

Minden ilyen nyereményt persze nehéz lenne ellenőrizni, de utánanéztünk a dolgoknak, és kijelenthetjük: tény, hogy ez elmúlt évtizedben kétszer is a békés megyeiekre kacsintott a nagy szerencse. Tíz éve egy 525 milliós ötöst nyertek a viharsarkiak, az pedig annak idején sem volt titok, hogy 2005 júniusában egy Battonyán feladott szelvénnyel vitték el az Ötöslottó 2,3 milliárdját. 

 

 

Mezőberényben egyébként már a hét közepe óta tudnak róla az emberek, hogy náluk nyerték az 1,4 milliárdot. A kozmetikusnál, a boltban, vagy a kocsmában most az az első számú központi beszédtéma, vajon ki lehetett az újabb szerencsés. Miután rögtönzött közvélemény-kutatást tartottunk, kiderült, egy kérdezett kivételével mindenki elhiszi, hogy valaki a helyiek közül tényleg megnyerte a hatalmas összeget, és nem is gondolnak arra, hogy esetleg trükköznének a sorsolással, és az állam tenné zsebre a szép kis summát.

 

A szelvényt egyébként az év első péntekén küldték játékba, ezt megerősíti Rásáné Tóth Etelka, a lottózó tulajdonosa is, aki különben szemüveges kolléganőjével együtt váltva dolgozik a terminálnál.

„Azon a napon éppen én dolgoztam, és arra is emlékszem, hogy a szelvényt délelőtt adták fel” – mondja érdeklődésünkre, majd gyorsan hozzáteszi: hogy ki lehet a nyertes, azt azért még ő sem tudja. 

 

A városban egyébként három verzió kelt szárnyra. Az egyik szerint egy fiatal srác nyerte meg az ötöst, egy másik alapján egy értelmiségi úr a nagy szerencsés, de arról is beszélnek, hogy nem egy személyé lett a szép kis összeg, hanem egy társaság osztozik majd rajta. Merthogy Mezőberényben nagy divat a közös lottózás, s a város e téren is tudott már szép eredményeket felmutatni.

 

A Fortunaweb szerkesztősége mindenesetre azon a véleményen van, hogy inkább a „magányos” verzió a valószínűbb, mert a társaságok nyerési esélyük megnövelése érdekében általában kombinációban játszanak, márpedig a nyereményjegyzékben a négyesek között azon a héten nem találtunk olyan szelvényt, amelyet szintén Mezőberényben küldtek volna játékba. 

Azért továbbra is olvassák honlapunkat, mert ha sikerül többet megtudnunk a nyertesről, természetesen azt is közzétesszük. Egyet azonban megígérünk: ha esetleg sikerül megtudnunk a személyazonosságát, a kilétét akkor sem fogjuk felfedni, és olyan részletet sem árulunk el róla, amely alapján egyértelműen beazonosítható lesz.