A Parlament előtt a szerencsejáték törvény módosítása

2023-05-24
Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a szerencsejáték szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggő, valamint egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben.

 

 

Fidesz: a módosítás erősíti a szerencsejáték versenyképességét

Szeberényi Gyula (Fidesz) hangsúlyozta: a módosítások részben adminisztratív jellegűek, gyakorlati tapasztalatokon alapulnak, részben pedig az egyes folyamatok újra szabályozására, illetve új folyamatok kialakítására irányulnak.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosításaival erősíteni kívánják a magyar szerencsejáték, ezen belül a távszerencsejáték versenyképességét, szem előtt tartva annak átláthatóságát, és a játékos védelmét.

A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a nemzeti egységes kártyarendszerről megjegyezte, hogy a módosítással a regisztráció elérhetővé válik az elektronikus ügyintézési pontokon - tette hozzá, majd a frakció támogatásáról biztosította a javaslatot.

 

DK: a szerencsejátékból milliárdokat tüntetnek el

Varga Zoltán (DK) szerint "sufnitunig, piti diktatúrában élünk", amelyben a kormány mindent alárendel annak, hogy "minél többet tudjanak lopni", és nem foglalkoznak azzal, hogy az ország népe hogy éli ezt meg.

A szerencsejátékból milliárdokat tüntetnek el és adnak oda mondvacsinált támogatások képében "a Fidesz és a NER hamiskártyásainak" - vélekedett.

Az ellenzéki politikus kritizálta a kaszinókat, amelyek szerinte érdemi hatósági felügyelet nélkül működhetnek, majd kifizetőhelynek nevezte a Szerencsejáték Zrt-t, és azt is kifogásolta, hogy gyakorlatilag államosították a bukmékeri rendszert.

 

KDNP: hangsúlyt kap a fogyasztók védelme

Nacsa Lőrinc (KDNP) felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerencsejáték Zrt bevételének kétharmadát minden évben a költségvetésnek fizeti be, és abból a magyar emberek jólétét és az állam működését szolgáló intézkedések valósuljanak meg.

A törvényjavaslatban külön hangsúlyt kap a fogyasztók védelme - mondta a kisebbik kormánypárt vezérszónoka. Ezt az online tér veszélyei miatt tartja indokoltnak.

Emellett egy újabb lépést tesz a kormány a javaslattal az elektronikus ügyintézés kiterjesztése érdekében. Kiemelte: fontos cél az ügyfélközpontú szolgáltató állam és a hatékony, korszerű közigazgatás kiépítése, amely a magyarok mindennapjait teremti meg.

 

Jobbik: szigorítanának a kaszinók működésén

Dudás Róbert (Jobbik) azt mondta: a Szerencsejáték Zrt az elmúlt 10-12 évben meghétszerezte a bevételét. Szerinte a társaság tökéletes lenne arra, hogy finanszírozza azt a postai szolgáltatást, amely sokak számára fontos nemcsak vidéken, hanem a városokban is.

Az ellenzéki politikus bejelentette: határozati javaslatot nyújt be a törvényjavaslathoz egyrészt a kaszinók online pénztárgépekkel felszerelésére - és ezen keresztül a NAV-hoz becsatolására -, másrészt arra, hogy a játékhelyenkénti játékadó a kaszinókra is vonatkozzon.

        

Mi Hazánk: ágazati különadóra lenne szükség

Apáti István (Mi Hazánk) szerint a baloldal nemzetközi módszerekkel lopta el a közvagyont, a mostani kormánypártok pedig 13 éve nemzeti színű zászlók alatt "talicskázzák ki" az átlag magyar embernek felfoghatatlan mennyiségű pénzeket a rendszerből, ennek egyik kiváló "hadtápútvonala" a szerencsejáték. Kifogásolta, hogy a kaszinókban lévő játékgépek nincsenek bekötve az adóhivatal online rendszerébe. Ezt azzal magyarázta, hogy ellenőrizetlenül lehessen évente ezermilliárdos nagyságrendben pénzeket mozgatni, és ebből politikai tevékenységet folytatni.

Elmondta, a törvényjavaslat egészén végigvezető általános jogalkotói célt nem lehet felfedezni. Szerinte ágazati különadóra lenne szükség, hiszen bőven vannak lyukak a költségvetésben, a szerencsejátékból pedig horrorisztikus pénzek folynak ki.

 

Zárszó

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, amióta ez a kormány van hivatalban, azóta több tízezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon.

Szerinte ha folytatódott volna a baloldali kormányok alatt megkezdődött privatizációs folyamat, akkor nem tudnának arról vitatkozni, milyen tevékenységet folytat a Szerencsejáték Zrt., mert régen privatizálták volna. Hozzátette: a cég egy életerős vállalat, amely a magyar GDP nem kis részét képviseli azzal, hogy az ország egyik legnagyobb értékesítési hálózatát működteti, emellett magyar embereknek ad munkát, játékbevételeinek kétharmadát visszautalja az állami költségvetésbe.

A kaszinókoncessziókról szólva elmondta, nőtt az állami kontroll, kifehéredett az ágazat. 2021-ben ötmilliárd forint koncessziós díj folyt be, míg 2010 előtt csak 1-1,5 milliárd forint - ismertette, hozzátéve, a díjak meghaladják a más országokban fizetendő koncessziós díjak mértékét.

 

Forrás: MTI