A NOB-alelnök a legrosszabb előkészületekről beszél Rióval kapcsolatban

2014-04-29
John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint a 2016-os Rio de Janeiró-i játékok előkészületei a "legrosszabbul" alakulnak azok közül, amelyeket ő végigkövetett.

 

Az ausztrál sportdiplomata, aki eddig már hatszor szemlézte a brazil metropoliszban a munkálatokat a NOB koordinációs bizottságának tagjaként, emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kénytelen volt szakértőket - köztük az építkezéseket felügyelő projektmenedzsert - delegálni a szervezőbizottságba, amire korábban nem akadt példa. Coates Sydneyben egy olimpiai fórumon beszélt erről, hangsúlyozva, hogy a NOB-nak azért kellett szakértőkből álló különítményt felállítania, mert "a helyzet kritikus a helyszínen". Úgy fogalmazott, hogy az előkészületek lassabban haladnak, mint Athén előtt, néhány versenyhelyszínen még el sem kezdődtek az építkezések, az infrastruktúra fejlesztésében úgy általában jelentős a lemaradás, miközben a városnak szociális problémákat is kezelnie kell. Ugyanakkor leszögezte: "Nincs B terv, Rióba megyünk".

 

Coates az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnökeként jelentős szerepet vállalt a 2000-es a sydneyi játékok előkészületeiben, jelenleg pedig - egyéb funkciói mellett - a 2020-as tokiói olimpia koordinációs bizottságának vezetője.

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, sportesemény,