A NAV szerint nem a feketegazdaság miatt csökken a forgalom

2013-09-27
NAV: változtak a dohányzási szokások.

 

 Az adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentősen árnyalják a cigaretta feketekereskedelméről megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy idén már az év elejétől kezdve csökkent a cigaretta értékesítése Magyarországon, amit az adóhatóság a januári áremelkedéssel magyaráz, ugyanakkor a fogyasztási dohány forgalma nő. Egyre többen térnek át ugyanis a cigaretta otthoni töltésére, mivel az lényegesen olcsóbb, és a sodort cigarettát kevesebb dohánnyal töltik meg, mint a dohánygyárak - írta a NAV.

Az idén a legnagyobb növekedés a nyári időszakban, június-július-augusztusban volt, ahogy 2012-ben is több dohány fogyott nyáron, mint az év azt megelőző időszakában.

A cigaretta forgalma a vásárlók árérzékenysége miatt csökken, a fogyasztók a drágább terméktől egy viszonylag olcsóbb felé fordultak, még ha azt maguknak is kell sodorniuk - írja az adóhatóság.

A NAV ugyanakkor azt is hangsúlyozta közleményében: a dohánypiac jelentősebb szereplői által önkéntesen a rendelkezésére bocsátott kiskereskedelmi értékesítési adatok szerint az év első nyolc hónapjában fogyasztott cigaretta, és a cigarettára átszámított fogyasztási dohány mennyisége mindössze 0,5 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez jelentősen árnyalja a kizárólag a cigarettapiacot figyelembe vevő, a feketekereskedelem ugrásszerű növekedéséről szóló híreket - közölte a NAV.

A GfK Hungária a múlt héten tette közzé kutatását, amely szerint intenzíven bővült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot.

Forrás: MTi

Címkék: trafik,