A Dubai World Cup sztárjai

2012-03-29
Tegnap este a meydan-i lóversenyközpont IMAX Mozijában kisorsolták a világ legmagasabb, 10 millió dollár összdíjazású Dubai World Cup (G1) rajtpozícióit.

 

Lássuk a csodaparikpákat a bokszban elfoglalt pozíciójuk szerint:

 

01. Master of Hounds (tréner: Mike de Kock, zsoké: Christophe Soumillon, odds: 12-1)

A korában Aidan O’Brien által edzett ló tavaly orrhosszal kapott ki az UAE Derby-n, idén a Jebet Hatta rajt-cél győzelmével ért el áttörést. Arra, hogy a szombati futamot megnyerje, csekély az esély.

 

02. Eishin Flash (tréner: Hideaki Fujiwara, zsoké: Christophe Lemaire, odds: 10-1) 

A 2010-es Japán Derby győztese, megbízhatóan teljesít, másodikként végzett a Group 1-es Arima Kinen on Christmas Day-en.

 

03. Zazou (tréner: Waldemar Hickst, zsoké: Olivier Peslier, odds: 15-1) 

Novemberben megnyerte a Premio Roma-t, majd harmadikként végzett a Hong Kong Cup-on.

 

04. So You Think (tréner: Aidan O'Brien, zsoké: Joseph O'Brien, odds: 5-1) 

A futam második favoritja, ausztrálok csodalova tavalyi első európai kiruccanásán megnyerte a Tattersalls Gold Cup-ot, az Eclipse és Irish Champion Stakes-t. Azóta nem versenyzett, hogy a Breeders’ Cup Classic-on (G1) hatodikként ért célba. Új zsokéval, a 19 éves Joseph O’Brien-nel indul majd, aki edzőjének, Aidan O’Brien-nak a fia. 

 

05. Smart Falcon (tréner: Ken Kozaki, zsoké: Yutaka Take, odds: 10-1) 

A csúcskategóriájú japán paripa 23 futamot nyert eddigi karrierje során,  köztük januári utolsó felkészülő futamát is.

 

06. Planteur (tréner: Marco Botti, zsoké: Ryan Moore, odds: 20-1) 

2011-es év jól kezdődött számára, első két futamát megnyerte, köztük a Prix Ganay-t, azonban a folytatás már nem volt ilyen sikeres.

 

07. Royal Delta (tréner: William Mott, zsoké: Jose Lezcano, odds: 8-1) 

2011-ben két Grade 1 futamot is nyert (az Alabama Stakes-et, és a Breeders’ Cup Ladies Classic-ot), könnyen lehet, hogy a World Cup történelmének első kanca nyertese lesz.  A Sabin Stakes-en (G1) erősen lemaradva, másodikként futott be, most ő egyike azon három lónak, akik 8-1-es oddsal indulnak. Megszokott lovasával, Jose Lezcano-val indul szombaton a 7-es bokszból.

„A pálya közepe. Jól fog látni minden irányba, és a hetes a szerencseszámunk. Nagyon szeretnénk, ha nyerne. Azért vagyunk itt, hogy lássuk, tudunk-e nyerni. Nem tudom megjósolni a végeredményt, de nagyon jó formában van – elég jó formában ahhoz, hogy megnyerjen egy ilyen versenyt.” - mondta Royal Delta trénere, Bill Mott.

 

08. Monterosso (tréner: Mahmood Al Zarooni, zsoké: Mickael Barzalona, odds: 10-1) 

Tavaly megnyerte a Dubai City of Gold-ot, majd harmadikként futott be a World Cup-on. Most talán sikerül előrébb kerülnie. 

 

09. Silver Pond (tréner: Doug Watson, zsoké: Johnny Murtagh, odds: 20-1) 

Korábban Freddie Head edzette Franciaországban, ahol tavaly megnyerte a Group 2-es Chantilly-t. 

 

10. Transcend (tréner: Takayuki Yasuda, zsoké: Shinji Fujita, odds: 8-1) 

Tavaly csak kicsivel kapott ki ezen a versenyen. Azóta 4 versenyéből 2-t megnyert, bár legutóbbi futamán nem volt a legjobb formában, és csak a középmezőnyben végzett a Group One February Stakes-en.

 

11. Capponi (tréner: Mahmood Al Zarooni, zsoké: Ahmed Ajtebi, odds: 8-1) 

Idén is folytatta a fejlődést, utolsó két versenyét megnyerte, legutóbb a Maktoum Challenge-et, ahol megverte Silver Pond-ot.

 

12. Prince Bishop (tréner: Saeed bin Suroor, zsoké: Frankie Dettori, odds: 15-1) 

Mióta szemellenzőt használ, jól fut, és karrierje legjobbját teljesítette, mikor januárban megnyerte a dubai-i handicap-et. Legutóbb csak harmadik lett Capponi mögött, és nem tűnik elég jónak ahhoz, hogy megnyerje ezt a futamot.

 

13. Mendip (tréner: Saeed bin Suroor, zsoké: Silvestre de Sousa, odds: 15-1) 

Kevés versenyen indult, de jó az aránya, és februárban megnyerte a Group 2-es Maktoum Challenge-t. Legutóbb kikapott Capponi-tól, de ezen a kemény versenyen talán visszavághat.

 

14. Game On Dude (tréner: Bob Baffert, zsoké: Chantal Sutherland, odds: 3-1) 

Az amerikaiak elsőszámú reménysége, a futam favoritja. Kiegyensúlyozott versenyző, 2011-ben háromszor nyert, mielőtt második lett a Breeder’s Cup Classic-on. A World Cup-ra a februári Grade 2-es Santa Anita megnyerésével készült fel lelkiekben, ahol könnyedén, öt hosszal nyert. Megszokott zsokéja, Chantal Sutherland ül majd a jelenleg szívinfarktus után épp egy kórházban lábadozó Bob Bafert által tréningezett reménység nyergébe. 

„Tökéletes (rajtboksz) pozíció. Lanni (Game On Dude tavaly elhunyt társtulajdonosa) március 14-én született, tehát a 14 egy különleges szám nekünk. Tökéletes. A külső pálya teljesen rendben van.” – mondta Game On Dude tulajdonosa, Bernie Schiappa. 

Zsokéja, a Dubai World Cup első női lovasa, Chantal Sutherland sincs megijedve a külső pályától: „Rendben van. Bármi történik, megoldom. Néha hajlamos lelassítani, és ha most is ezt tenné, beszorulhatnánk, de a külső pályán több lehetőségünk van.”

 

A versenyről részletesen korábbi cikkünkben olvashatnak. A futamokat ezen az oldalon élőben közvetítik.

Címkék: lóverseny,