A Bwin csatát vesztett Portugáliában

2012-01-10
A szerencsejáték ipari óriást utasították, hogy távolítsa el összes reklámját és szponzori hirdetését a portugál sportversenyekről, miután a bíróság illegálisnak nyilvánította tevékenységét.A Bwin.party erőteljesen jelen van az ország labdarúgás piacán, és a Reuters tudósítása szerint a hétfői ítélet, ami adó és szabályozási kérdéseket is érint, precedensértékű lehet a más online szerencsejáték ipari cégek és portugál sportklubok és szervezetek közti szponzori szerződéseket illetően is. A Betclic például egy sor portugál klubot szponzorál, többek között a Sporting Braga-t, a Betfair szintén jelen van a piacon.


A Bwin.party jelenleg a Taca da Liga versenyt szponzorálja. A Portugál Futball Liga (LPFP) most bajban van, de jelezték, hogy fellebbezni kívánnak a döntés ellen, mivel szerintük az ítélet veszélyezteti a nemzeti sport egészségét. „Hétfőtől a portugál profi futball ligának el kell távolítania az összes olyan reklámját, mely utal a Bwin-re.” mondta az LPFP.


A hétfői ítélethirdetés egy 2005-ben kezdődött bírósági csatából ered. A Portugál Kaszinó Szövetség egyesítette erőit a bíróságon a nemzeti lottótársasággal (Santa Casa), mert szerintük a Bwin.party méltánytalan előnyökhöz jut azáltal, mert nem adózik Portugáliában, illetve nem alanya a portugál szerencsejáték szabályozásoknak.


A Bwin.party szerint a bíróság döntése ellentmond az európai jognak. „Nem lehet egyrészt agresszívan reklámozni, és egyre bővülő szerencsejáték kínálatot nyújtani, másrészt kizárni a külföldi versenytársakat” – jegyezte meg a Bwin szóvivője. A Bwin jogásza szerint „Itt az ideje, hogy Portugália legalizálja és megadóztassa az online szerencsejátékot, ahelyett, hogy tiltaná azt. A szabályozás a fogyasztók, a gazdaság és az állami költségvetés érdeke is.”