A Bitcoin tranzakciók közel felét a szerencsejáték teszi ki

2013-08-27
Ugyan az Egyesült Államokban 2006 óta illegális az online szerencsejáték, nem titok, hogy néhány vállalat igencsak nagy pénzeket szakít azzal a kiskapuval, melyet a Bitcoin nevű virtuális valuta kínál.

 

Korábbi cikkünkben már írtunk a Bitcoinról, és arról, hogy egyre több szerencsejáték oldal fogadja el ezt a virtuális fizetőeszközt – sőt egyre több a csak Bitcoint használó oldal, mely tulajdonképpen kiskaput jelent a zárt piacok játékosai számára, hiszen – mivel nem hivatalos fizetőeszközről van szó – ezek jogi értelemben játékpénzes teremnek minősülnek.

 

Az egyik legnagyobb Bitcoin-os szerencsejáték oldal, a SatoshiDice ugyan az amerikai szabályoknak megfelelően blokkolja az Egyesült Államok területéről származó IP címmel érkezőket, de ennek ellenére januári beszámolója szerint 2012-ben 33.310 ฿ profitot ért el, ami akkori értéken (és nagyjából most is) 596.231 dollárt jelent. A cég beszámolójából az is kiderül, hogy naponta átlagosan 135,96 ฿  (körülbelül 2.416 dollár) profitot ért el a 2012. májusától decemberig tartó időszakban.

 

Bár a SatoshiDice-t júliusban 11 millió dollárért felvásárolta egy meg nem nevezett személy,  így azóta nincsenek publikus számadatok, ma is valószínűleg ez az egyik legnagyobb online Bitcoin szerencsejáték oldal. Egy, a Lightspeed Venture Partners nevű kockázatitőke befektető cég tulajdonosa, Jeremy Liew által írt blogbejegyzés szerint 2013. júniusában a SatoshiDice tranzakciói jelentették az összes Bitcoin tranzakció 25-50 százalékát. 

 

A SatoshiDice 2013. júniusában tette közzé utolsó nyilvános pénzügyi kimutatását - akkor még kereskedtek részvényeivel az MPEX nevű, Bitcoinban denominált tőzsdén - aztán megvette egy magánbefektető. Abban a júniusi beszámolóban az állt, hogy 30 nap alatt 372.212 fogadást kötöttek az oldalon, ami napi átlagban 12.424-et jelent. Ahogy Liew a blogjában megjegyzi, egy nyerő tét két tranzakciót jelent: a tét megtételét, és a nyeremények kifizetését. A vesztes tétek nyilván csak egy tranzakciót takarnak: a tét megtételét.

Ha minden fogadás nyerő lett volna a SatoshiDice-on, az júniusban körülbelül 24.800 tranzakciót jelentett volna. A Blockchain szerint júniusban naponta körülbelül 48.400 Bitcoin tranzakció zajlott. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben júniusban a SathoshiDice adta volna az összes Bitcoin tranzakció 51 százalékát. De természetesen nem lehetett minden tét nyerő, így a SatoshiDice júniusi tranzakcióinak száma 12,4 ezernél több, de 24,8 ezernél kevesebb volt. Liew még megjegyzi, hogy az oldalon számos olyan játék van, aminek a nyerési esélye 50 százalék, vagy annál magasabb.

„A fogadások eloszlásától függően a SatoshiDice teszi ki az összes tranzakció 25-50 százalékát, de úgy gondoljuk, hogy a fogadások eloszlása a magasabb nyerési valószínűség felé tolódik, tehát inkább 50, mint 25 százalék." - írja Liew.

 

Azt hozzá kell tenni, hogy a SatoshiDice tranzakciók általában kisértékűek: ha megnézzük a napi átlagos tranzakciós volument júniusban, a SatoshiDice csak a napi Bitcoin tranzakció összértékének 5 százalékát teszi ki. Azonban ezek a számok csak egyetlen vállalat számain alapulnak, miközben itt van például a nemrég indított Just-Dice, mely egyre nagyobb közösséget tudhat magáénak, és a Bitzino, ami online póker, blackjack és rulettjátékokat is kínál. A Just Dice az utóbbi két hónapban több, mint 5 millió dollár értékben fektettek be, mely azt sugallja, hogy sokan vannak, akik hisznek abban, hogy a Bitcoin továbbra is fényes jövő előtt áll. 

 
Címkék: bitcoin, online játék,