A Betfair kártérítést fizet ügyfeleinek

A Betfair online sportfogadási tőzsde iroda kártérítést fizet azoknak a felhasználóinak, akiknek nyerő tétjeit törölték a tavalyi Leopardstown lóverseny alatt keletkezett technikai hiba miatt.Az eset, amiben 150-250 felhasználó volt érintett a december 28-i Christmas Hurdle lóverseny alatt történt, mikor egy egyesült királyságbeli felhasználói fiók „megbolondult”, és csillagászati odds-okat ajánlott arra, hogy egy bizonyos ló nem nyeri meg a versenyt, még akkor is, mikor már biztos volt annak győzelme. A fogadónak természetesen nem volt fedezete a 23 millió fontos tartozás kiegyenlítésére, így a fő kérdés az, hogy hogyan történhetett ez meg.

A vita középpontjában a futam győztese, a Voler La Vedette állt, akire még akkor is 28-1-es odds-ot ajánlott a rendszer, mikor már tisztán átlépte a célvonalat a másodikként befutó Mourad előtt - láthatóan magabiztosan nyerte a versenyt. Sok fogadó természetesen kapva kapott az alkalmon - összesen 1.642.094 font értékben fogadtak arra, hogy nyerni fog a ló, hiszen még közvetlenül a célvonal előtt is képtelenül extravagáns odds mellett tehették ezt meg. Az eset összesen 23 millió fontnyi kifizetési kérelmet eredményezett, melyet a cég technikai hibára hivatkozva törölt.


Tony Calvin, a Betfair szóvivője az esetet követően elmondta: “A lay bet még a verseny végét követően is megjelent a fiókban. Nyomozásunk fő irányvonala az, hogy hogyan történt ez a fogadás. A Betrair normál esetben visszautasítja, ha valaki olyan fogadást akar megtenni, aminek kifizetésére nincs meg a pénzügyi háttere. Egyenlőre még nem tudjuk, hogy véletlen hiba, vagy szándékosság okozta-e az esetet.”


A vállalat belső vizsgálatot rendelt el, majd tegnap megjelentetett egy állásfoglalást amiben megerősítették, hogy kárpótolják azon fogadóiknak egy bizonyos körét, akiknek a tétjeit törölték.

Mindenki, aki a technikai hiba előtt tette meg a tétjét Voler La Vedett győzelmére, „ex gratia kifizetést” fog kapni, ugyanúgy, mint azok az ügyfelek, akik a futam folyamán arra fogadtak, hogy a ló helyezett lesz. Azok a fogadók, akik a technikai hiba után tették meg tétjeiket arra, hogy a ló nyerni fog, nem kapnak semmit.


Az eset mindenesetre rossz hatással volt a Betfair árfolyamára, hiszen közvetlenül utána részvényei 805-ről 775 pontra estek.