A Bet365 utolsó napjai - vége van-e a blokkolási hullámnak?

2014-08-07
Tegnap lett jogerős a határozat, már csak 1-2 napja maradt az oldalnak a blokkolásig. A Bwin és a Ladbrokes is elérhetetlen, viszont megállni látszik a blokkolási hullám.

 

Kifulladni látszik a Szerencsejáték Felügyelet első nagy blokkolási hulláma, és azzal a kritikával kell élnünk, hogy nem volt túl hatékony. Lehet, hogy csak a jól megérdemelt nyári szabadságukat töltik a szerv munkatársai, de az is lehet, hogy ezzel befejezettnek látják a Magyarországot célzó online szerencsejáték oldalak elérhetetlenné tételét. Az biztos, hogy ez utóbbi céljuk nem teljesült, már csak az alábbi okok miatt sem:

 

- Többé-kevésbé tényleg ez a mostanáig blokkolt 12 oldal bonyolította hazánkban a legnagyobb forgalmat, bár vannak közöttük olyan nevek, melyek még a gyakorlottabb fogadók fülének is ismeretlenül csengenek, ellenben maradt több olyan blokkolatlan oldal, ami viszont igen népszerű, és magyar nyelven is elérhető.

 

- Azonban érdemes lenne felhívni a listát létrehozó munkatársak figyelmét arra, hogy abban a fiatalabb korosztályban, melyben nagy népszerűségnek örvend a sportfogadás, azért már előfordulnak olyanok, akik könnyedén kommunikálnak angolul, tehát nem nagy kihívás számukra olyan oldalak szolgáltatásait igénybe venni, melyek nem érhetőek el magyarul. Ha nagyjából fogalmat szeretnénk alkotni arról, hogy hány ilyen oldal van, elég egy pillantást vetni a görög vagy a bolgár feketelistára, melyen több száz név szerepel.

 

- Érdekes módon a blokkolás mintha kizárólag a sportfogadásra koncentrált volna, pedig a nyerőgépek betiltásával egészen biztosan jelentős azoknak a száma, akik ezirányú szenvedélyüket online élik ki, jelentős veszteséget okozva ezzel nemcsak a régi nyerőgépek (volt) üzemeltetőinek, de a magyar államnak is. A magyarul elérhető kaszinó- és pókeroldalak tehát teljesen elkerülték a hatóság figyelmét, azokon továbbra is zavartalanul folyik a játék.

 

- Mint ahogy korábbi cikkünkben már megírtuk, a blokkolásnak ez a formája kevéssé hatékony. A legkönnyebben úgy kerülhető ki, ha az oldal tálcán kínálja azt játékosainak egy, az eredetitől egy hajszálnyival eltérő URL létrehozásával, de a játékos tartózkodási helyét meghatározó IP cím elfedését lehetővé tevő különböző technikákkal is lehet játszani.

 

Úgy látszik tehát, hogy a játékosok jelenleg előbbre tartanak, mint az őket megvédeni igyekvő Szerencsejáték Felügyelet. A profi játékosok, akiktől a forgalom nagy része származik, már tavaly tudták, mit fognak csinálni, ha a blokkolás bekövetkezik. Azt a pár kocajátékost, akik most keverednének az oldalakra, lehet, hogy elrettentik az ehhez hasonló rosszul kódolt üzenetek, de még ez sem biztos:

 

„TÁJÉKOZTATÁS

TĂĄjĂŠkoztatjuk a felhasznĂĄlĂłt, hogy a jelen honlapon kĂśzzĂŠtett tartalom, mint elektronikus hìrkĂśzlő hĂĄlĂłzat ĂştjĂĄn kĂśzzĂŠtett adat ideiglenes hozzĂĄfĂŠrhetetlennĂŠ tĂŠtelĂŠt a Nemzeti AdĂł- ĂŠs VĂĄmhivatal 1858732309 szĂĄmĂş hatĂĄrozatĂĄval, 90 napos időtartamra elrendelte. Az ideiglenes hozzĂĄfĂŠrhetetlennĂŠ tĂŠtel elrendelĂŠsĂŠre tiltott szerencsejĂĄtĂŠk szervezĂŠs miatt kerĂźlt sor. Az ideiglenes hozzĂĄfĂŠrhetetlennĂŠ tĂŠtel elrendelĂŠsĂŠnek jogalapja a szerencsejĂĄtĂŠk szervezĂŠsĂŠről szĂłlĂł 1991. ĂŠvi XXXIV. tĂśrvĂŠny 2. § (2) bekezdĂŠse, 37. § 14. pontja, illetve 36/G. § (1) bekezdĂŠse.”

 

Arra azonban érdemes felhívnunk a figyelmet, hogy az igen népszerű Bet365 oldala valószínűleg még a héten elérhetetlenné válik, hiszen tegnap lett jogerős a blokkolási határozat. Ha nem kívánunk a megkerülési technikákkal élni, érdemes kivenni pénzünket az oldalról, pláne, ha egy ideje már nem játszottunk. A cég ugyanis adminisztrációs költséget számol fel az oldalon nyilvántartott összegek után, amennyiben az 365 napig érintetlenül marad.

 

Hogy meddig kell várnunk a helyzet rendeződéséig, az bizonytalan. Az távszerencsejáték (az online szerencsejáték magyarosított neve) liszenszkérdéseit pontosan szabályozó törvény végrehajtási rendelete ugyanis még az EU-nál van véleményezésen, a notifikációs eljárás keretében a tagállamok egészen októberig jelezhetik az azzal kapcsolatos kérdéseiket, illetve véleményüket. Amennyiben ilyen történik, az egy újabb hónappal kitolja a határidőt, tehát jelenleg megjósolhatatlan, hogy elfogadhatja-e a magyar parlament a rendeletet az ősz folyamán.  

 

A leggyorsabb menetrend az lenne, ha a vhr elfogadásáig a miniszter már határozna arról, kik lehetnek azok a „megbízható” szerencsejáték szervezők, akik legálisan üzemeltethetnének távszerencsejátékot a magyar játékosok számára - ebben az esetben valószínűleg már az idén legálisan játszhatnánk. Az már egy más kérdés, hogy ez az eljárás az odaítélés tisztaságát kérdőjelezi meg, mint ahogy tette ezt az élő kaszinók kiosztásakor is. 

Ha mégiscsak tiszta liszenszpályázati kiírásra kerülne sor, az még pár hónappal megnyújtaná a blokkolás idejét.

 

A bwin és a Ladbrokes oldala (egyenesen beírva) már elérhetetlen, az oldalak a héten közleményben kérdőjelezték meg  a magyar eljárás jogosságát. Az eljárás tényleg felvet pár kérdést, ha azt nézzük, hogy a cégeknek esélyt sem adtak még a magyar liszensz megszerzésére, valamint hogy más, hasonló kaliberű online oldalak zavartalanul működhetnek tovább, egyszerűen csupán azért, mert elkerülték a hatóság figyelmét.