A 120 millió dollár értékű tenyészmén, mely uralja az USA lóverseny-sportját

2015-10-08
Az USA jelenlegi legértékesebb állata, Tapit évente körülbelül 35 millió dollárt, azaz közel 10 milliárd forintot keres gazdájának …

 

A Tapit nevű szellemfehér tenyészmént bekísérik a tenyészistállóba, ahol egy kanca várja az egyik sarokban. Bőrből készült szájkosarat visel – mely megakadályozza az esetleges harapást – majd az öt handler kis bátorításától kísérve meghágja a kancát. Kis nyihogás meg faroksuhintás, és már vége is, sétálhat vissza a saját mezejére Kentuckyban.

Tapit évente 135 alkalommal ismétli meg a fenti akciót – és ahányszor ezt teszi, tulajdonosa 300 ezer dollárt kap érte. Elképesztő összeg... és még ha leszámítjuk a létre nem jött vemhességeket, az eredmény akkor is 35 millió dollár

 

Tapit fedezési díjának alakulása 

 

Ha a globális pénzügyi válság okozta összeomlás után a telivér-tenyésztési iparág talpraállt az Amerikai Egyesült Államokban, akkor ennek a fellendülésnek Tapit a jelképe – és ami még fontosabb, a DNS-e. Az ő fedeztetési díja kétszer annyi, mint bármely más versenylónak Amerikában, és csak egyetlen ménnek, a legendás Storm Cat-nek volt magasabb ára az elmúlt két évtizedben. Az ok: Tapit utódai igazán tudnak futni.

Az egyik fia, Frosted az egyik top versenyző volt a Kentucky Derbyn, ahol végül a 4. helyen végzett; a másik, Tonalist nyerte tavaly a Belmont Stakes-t. Lánya, Untapable eközben az Év kancája cím regnáló viselője; és minden hétvégén a Tapit-utódok teljesítményeinek tapsolhatnak a tömegek az USA különböző versenypályáin.

 

„Egy olyan nagyszerű csődör tulajdonosának lenni, mint ő, abszolút felemelő, mindent megváltoztató érzés” – mondta Antony Beck, a Gainesway farm tulajdonosa (Lexington, Kentucky), ahol Tapit azóta él, amióta egy évtizeddel ezelőtt elhagyta a versenypályát – „Ő most Amerika legértékesebb állata”.

 

Tapit - az USA legértékesebb állata

 

33%-os részesedés

 

Beck tíz évvel ezelőtt vásárolta meg Tapitot olyan áron, ami ma már igen alacsonynak tűnik – 3 millió dollárt fizetett az akkori tulajdonos, a Winchell Thoroughbreds LLC számára 33%-os részesedésért. Ma 120 millió dollár (azaz úgy 33 milliárd forint) a ló becsült értéke, ami azt jelenti, hogy a részesedés értéke mintegy 40 millió. Tapit 14 éves, és akár még tíz évig vagy annál is tovább tud tenyészménként tevékenykedni.

Tapit versenyeredményei nem igazán mutatták, hogy tenyészménként ekkora pénzcsináló masina lesz. Igaz, jó származású (a nevét a szülei neveinek összeolvasztásával kapta), felvillantott néhány briliáns momentumot, azonban rövid versenykarrierje törékenynek bizonyult. A legnagyobb győzelmét Queens-ben érte el (New York), ahol 2004 áprilisában megnyerte a Wood Memorialt. Három héttel később otthon kilencedik lett a Kentucky Derbyn. Ezek után már csak egyszer versenyzett, mielőtt nyugdíjba vonult, akkor is kilencedik lett. Az összesített eredménye három győzelem hat indulásból, és összesen 557 ezer dollár pénznyeremény.

 

Keeneland aukció

 

Néhány hónappal később Tapit megkezdte tenyészmén-karrierjét, 15 ezer dolláros kezdő díjjal, ami tovább süllyedt 12.500 dollárra, egészen addig, amíg 2008-ban az utódai be nem futottak a versenypályán. Aztán kezdték nyerni a versenyeket. Sokat.

2009-re 28. helyezést ért el a nemzeti tenyészmén ranglistán (a Bloodhorse adatai alapján), a következő évben már 12. lett, majd 2011-ben harmadik, 2014-ben pedig az első. A csikói iránt megugrott a kereslet.

A világ legnagyobb telivér-aukcióján (Keeneland Association, Lexington) Tapit utódai több pénzt hoztak, mint bármely más csődöré három éven keresztül. A legutóbbi aukción a csikók átlagára 600 ezer dollárt is meghaladta.

 

A díj szárnyal

 

A tenyészkanca tulajdonosok – akik a tenyészfarmnak kifizetik a fedeztetési díjat, és aztán a tulajdonosai lesznek a leendő csikóknak – folyamatosan csörgették a telefont a Gainesway irodájában, hogy megtudják, mikor van Tapit naptárában üres hely. 

A farm évről évre emelte a fedeztetési díjat: a 12.500 dollár először 35 ezer dollár lett, majd 50 ezer. A legutolsó emelés tavaly novemberben volt, az akkori 150 ezer dollárról a duplájára emelkedett.

„Tapitban az a legérdekesebb, hogy 15 ezer dolláros csődörként kezdte” – mondta Bill Oppenheim, a pedigré-konzultáns Highland Perthshire-ből – „Nem volt előre látható, hogy milyen nagy durranás lesz”.

 

Pénznyelők

 

Egy szupersztár tenyészcsődör megszerzése természetesen nem könnyű. Egy Tapitra több száz, több ezer olyan ló jut, akik évről évre pénzügyi veszteséget okoznak a tulajdonosaiknak, még a tenyészprogramos lovak is gyorsan elveszthetik értéküket.

Ott van például Birdstone, aki Tapit szomszédja Gainesway-ben. Miután lett egy Kentucky Derby és egy Belmont Stakes győztes csikója még 2009-ben, a farm megtriplázta a fedeztetési díját 30 ezer dollárra. Az azóta eltelt hat évben azonban Birdstone nem tudott egyetlen kiemelkedő versenylovat sem produkálni, így napjainkban csak 5 ezer dollár a díja.

 

Megszervezett találkák

 

A Tapit és a kancák találkozása során fontos az állatok sérüléstől való védelme, hiszen sokmillió dollárt érő vagyontárgyakról van szó.

„Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az egész csak annyi, hogy két ló szabadon találkozik a mezőn” – magyarázza Rocky Mason, a Gainesway állatorvosa – „De elég egy rossz rúgás, és mindennek vége.”

Tizenhat nappal a találka után ultrahang vizsgálattal nézik meg, hogy a kanca vemhes-e. Ha nem, akkor visszaküldik a farmra, hogy újra próbálkozzanak. Tapitnak kötelessége pár ismételt párzás, ez szükséges ahhoz, hogy a farm megkapja a teljes díjat.

„Ez leterheltséget okoz” – mondta Michael Hernon, a Gainesway értékesítési igazgatója – „Ha Tapitnak két-három alkalommal is meg kell termékenyítenie egy kancát ahhoz, hogy vemhes legyen, akkor ez behatárolja, mennyit képes összesen.”

A tenyésztők már 2016-ra is előjegyezték Tapit szolgáltatását, így nem kizárt egy újabb áremelés sem, mivel egyértelműen hatalmas a kereslet iránta - így vélhetően egyre több Tapit ivadékkal találkozhatunk a jövőben a versenypályákon...

 
Forrás: bloomberg.com
Címkék: lóverseny,