A legnagyobb lottónyeremények és tulajdonosaik

2018-11-23
A két legnagyobb összamerikai lottójátékon, a MegaMillionson és a Powerballon születnek minden idők legnagyobb lottójackpotjai, melyek mellett a magyar lottók 1-2 milliárdja valósággal eltörpül. Nézzük melyek voltak ezek, és kik a nyertesei!

  

Nézzük, melyek a legnagyobb lottónyeremények, melyeket a Powerball, MegaMillions, illetve ezek elődjének számító Big Game játékokon nyertek.  

 

1., 1,586 milliárd dollár [438 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 930 millió dollár [270 milliárd forint]

 

A Powerball lottó 2015-ös szabálymódosítását követően pár hónappal, 2015. november elején kezdett el halmozódni az a jackpot, mely aztán a 2016. január 13-i sorsolásra valami egészen elképesztő, addig sosem látott magasságba, egészen 1,5 milliárd dollárig nőtt! Az elképesztő méretű jackpot óriási szelvényvásárlási rohamot váltott ki: Amerikában az emberek órákig álltak sorban a lottózók előtt, hogy megvehessék szelvényeiket, a különböző online lottózók pedig, ahol a világ más részein élő játékosok szerették volna megvásárolni szelvényeiket sorban haltak le a túlterheltség miatt. 

A január 13-i sorsoláson végül 3 nyertes szelvény is lett, egyiket Los Angelesben, a másikat Tennessee-ben a harmadikat pedig Floridában vásárolták.

A tennessee-i házaspár röviddel a sorsolást követően jelentkezett a nyereményéért, majd az Ellen című  népszerű talkshow vendégeként beszéltek élményeikről. 

 

A floridai pár halálra rémült a hír hallatán, és öt hetet várt, mielőtt a nyilvánosság elé merészkedve átvette a hatalmas öszeget.

 

 

A harmadik nyertes előkerülésére fél évet kellett várni - a szerencsés házaspár ez idő alatt ügyvédekkel és pénzügyi tanácsadókkal konzultált, hogy segítségükkel döntsék el a hihetetlen összegű nyeremény sorsát. Július 15-én aztán, Marvin és Mae Acosta - biztonsági emberekkel körülvéve - megjelent a kaliforniai lottótársaság irodájában, hogy felvegye az 1,6 milliárd dolláros nyeremény őket illető részét… A nyertesek nevét az állam törvényei szerint nyilvánosságra kellett hozni, Acostáék azonban úgy döntöttek, hogy más személyes információt nem szeretnének magukról megosztani. 

 

 

2., 1,537 milliárd dollár [450 milliárd Ft] – Mega Millions

Készpénzes érték: 878 millió dollár [251 milliárd forint]

Minden idők egyetlen szelvénnyel megnyert legnagyobb jackpotját 2018. október 23-án vitte el egy szerencsés szelvénytulajdonos Dél-Karolinában.  

 

 

3., 758,7 millió dollar [193,6 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 480,5 millió dollár [122,6 milliárd Ft]

 

A Massachusetts-ben élő Mavis Wanczyk nyerte meg a Powerball 758,7 millió dolláros jackpotját, mely akkor minden idők második legnagyobb jackpotja és egyben az egyetlen szelvénnyel megnyert legnagyobb is volt. 

A szerencsés hölgy már egyetlen nappal a 2017. augusztus 23-i sorsolást követően nyilvánosság elé állt a Massachusetts-i Lottótársaság által szervezett sajtótájékoztatón. Úgy döntött, hogy az egyösszegű nyereménykifizetést kéri, így az adók levonása után így 336.350.655 dollárt kapott.

Miután megtudta, hogy megnyerte a jackpotot, Wanczyk azonnal felmondott a munkahelyén, egy orvosi központban, ahol már 32 éve dolgozott. Azt mondta, hogy öt szelvényt vett a sorsolásra - kettő gépi számokat tartalmazott, azonban a nyertes szelvényen a családi születésnapokat és a szerencseszámát, a 4-est játszotta meg.

 

 

 

4., 687,8 millió dollar [193,5 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 396,2 millió dollár [111,4 milliárd Ft]

 

2018. október 27-én nyerte meg két játékos, az egyik Iowából, a másik New York-ból. A New York-i játékos, Robert Bailey már 25 éve játszott ugyanazokkal a számokkal, amiket annó egy családtagjától kapott. 

Az iowai nyertes, Lerynne West  épp az új házába költözködött be, és a testvérével ment pizzázni, mikor megvette a szerencsét hozó szelvényt. 

 

Robert Bailey

 

Lerynne West

 

5., 656 millió dollar [154,8 milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 471 millió dollár [111 milliárd forint]

 

Minden idők második legnagyobb készpénzes nyereményét 2012. március 30-án vitték el három szelvénnyel, melyeket Marylandben, Illinoisban és Kansasban értékesítettek. 

Elsőként – több mint egy héttel a március 30-i sorsolást követően - a kansasi nyertes jelentkezett, ő nem járult hozzá, hogy bármilyen információt nyilvánosságra hozzanak a kilétéről.

A maryland-i nyertes szelvénnyel kedden jelentkezett a három szerencsés, róluk annyit lehet tudni, hogy egy iskolában dolgoznak:  egyikük gyógypedagógus, a másik  tanító, a harmadik pedig iskolatitkár, de személyazonosságukat ők sem kívánták felfedni. 

A harmadik szelvény egy Illinois állambeli kisvárosban élő házaspáré, Butleréké volt.

 

Butlerék Illionisból  

 

6., 648 millió dollar [138 milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 347 millió dollár [74,4 milliárd forint]

 

Az akkoriban a lottótörténelem 2. legnagyobb jackpotját 2013. december 17-én nyerték meg két szelvénnyel, melyek közül az egyiket Georgia, a másikat Kalifornia államban adták fel.

A georgiai nyertes már alig 12 órával a sorsolást követően jelentkezett a lottótársaságnál. Ira Curry a készpénzes kifizetést választotta, így az adók levonása után 120 millió dollárt (26 milliárd forintot) utaltak át a számlájára. A bronxi származású hölgy - aki jelenleg George államban, Stone Mountainban él, és egy biztosító társaságnál dolgozik kockázatelemzőként - a sorsolást követő reggelen tudta meg, hogy nyert. A rádióban hallotta, hogy a MegaBall a 7-es lett, pont az, amit ő is bejelölt, így felhívta a lányát, aki beolvasta a telefonba a többi számot is. Ekkor derült ki, hogy mindegyiket eltalálta (8, 14, 17, 20, 30 + 7).

 

 

A kaliforniai nyertes, Steve Tran 12 napig nem is tudta, hogy ő nyerte a hatalmas összeget - csak december utolsó napjaiban hasított bele a felismerés, hogy kamionsofőrként ő járt San Joséban, abban a városban, ahol a nyertes szelvényt feladták, így elkezdte átkutatni a fiókjait. Nem sokkal később meg is találta a nyertes szelvényt, és azonnal telefonált a főnökének, hogy többé ne várja őt a munkahelyén.

 

7., 590 millió dollár [139,2 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 370,8 millió dollár [87,5 milliárd Ft]

 

Minden idők legnagyobb jackpotja, melyet egyedüli nyertesként valaha is elvittek, 2013. május 18-án nyerte meg a 84 éves, floridai illetőségű Gloria MacKenzie. Gloria MacKenzie a nyertes szelvényt a 13 ezres lakosú Zephiryllisben vásárolta, mindössze néhány órával a május 18-i húzás előtt. A Florida Lottery illetékesei szerint egy férfi maga elé engedte a sorban az asszonyt, aki így vihette el a csillagászati főnyereményt. Gloria MacKenzie a nyertes szelvényen felül korábban további négyet is vásárolt.

Az asszony a részletekben, életjáradékként kifizetendő teljes summa helyett az egyösszegű kifizetést választotta, ami adózás előtt 370,8 millió dollárt (83,75 milliárd forint) jelent.

 

 

 

8., 587,5 millió dollár [138,6 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 384,7 millió dollár [90,7 milliárd Ft]

 

A Powerball addigi történelmének legnagyobb készpénzes nyereményét két szelvénnyel nyerték meg 2012. november 28-án Missouriban és Arizonában. 

A missouri nyertes házaspár már pár nappal a sorsolás után nyilvánosság elé lépett: Cindy és Mark Hill-nek egy ötéves, Kínából adoptált kislányuk és három felnőtt fiuk van. 

A másik nyertes, egy  harminc év körüli férfi Phoenix egyik jómódú külvárosában él, de kilétét nem kívánta felfedni a nagy nyilvánosság előtt. 

 

A Hills család  

 

9., 564,1 millió dollar [151 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 381 millió dollár [102 milliárd Ft]

 

2015. február 11-én nyerték meg három szelvénnyel, melyeket Észak-Karolinában, Puerto Rico-ban és Texasban vásároltak meg. 

Az észak-karolinai szelvény tulajdonosa, egy 26 éves, négygyermekes édesanya nem sokkal később jelentkezett nyereményéért.

 

  

 

10., 559,7 millió dollar [154,3 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 352 millió dollár [97 milliárd Ft]

 

A Powerball 2018. január 6-i sorsolásának nyertese világszerte bekerült a hírekbe, mert elkövette azt a hibát, hogy óvatlanul felfedte nevét a nyertes szelvény bemutatásakor, mert az állam szerencsejáték-bizottsága a helyi információs törvény alapján jogosult, sőt kikérés esetén köteles nyilvánosságra hozni a nyertes kilétét, a települést, ahol lakik, és a szelvény vásárlásának helyszínét. A sajtóban csak Jane Doe néven emlegetett nyertes azzal érvel, azért írta rá saját nevét a lottószelvényre, mert a bizottság honlapján olvasottak szerint úgy hitte, köteles ezt megtenni, pedig a nyereményt igényelhette volna névtelenül, meghatalmazottak által is. A bírósághoz fordult magánélete védelme érdekében, és végül megnyerte a pert, így titokban maradhatott a kiléte. 

 

 

11., 543 millió dollar [149,7milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 320,5 millió dollár [88,3 milliárd Ft]

 

A hatalmas jackpotot 2018. július 24-én nyerte meg 11 kolléga Kaliforniában. A 21 és 60 év közötti munkatársak nem lottóznak rendszeresen, csak mikor hallották, hogy milyen nagy a jackpot, akkor határoztak úgy, hogy összedobnak némi pénzt, hogy szelvényt vegyenek. Mindegyikük 2 dollárt dobott be a pillanat hevében, csapatépítési célból megalapított lottócsoportba a Mega Millions lottó július 24-i sorsolása előtti napon. 

 

 

12., 536 millió dollar [156 milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 378,3 millió dollár [110 milliárd Ft]

 

2016. július 8-án értékesítették a szelvényt Indiana államban, mellyel egy nevét titokban tartani kívánó házaspár nyerte meg a hatalmas összeget.

 

 

13., 478 millió dollar [141 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 341,7 millió dollár [99 milliárd Ft]

 

2016. július 30-án nyerték meg egyetlen szelvénnyel, melyet New Hampshire-ben vásároltak meg. 

 

 

14., 448 millió dollar [100 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 258 millió dollár [57 milliárd Ft]

 

2013. augusztus 7-én nyerték meg 3 szelvénnyel, melyek közül kettőt New Jersey-ben, egyet pedig Minnesotában adtak fel. 

A minnesotai nyertes, Paul White egyből a sorsolást követő napon jelentkezett a lottótársaságnál a nyereményéért. A 48 éves elvált, kétgyermekes férfi az egyösszegű kifizetést választotta, így az adók levonása után 58,3 millió dollárt (13 milliárd forintot) utaltak át számlájára.

A második nyertes szelvény egy kollégákból álló 16 tagú szindikátusé, akik egy autószerelő műhelyben dolgoznak. Ők fejenként 5 millió dollárral (778 millió forinttal) lettek gazdagabbak.

 

Paul White, a minnesotai nyertes

 

 A New Jersey-i 16-ok

 

 

15., 435,3 millió dollar [126 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 263,5 millió dollár [76 milliárd Ft]


2017. február 22-én az Indiana államban lévő Lafayette-ben vették meg a szelvényt. A nyertes - illetve annak jogi képviselője - március elején vette át nyereményét. A szerencsés nyertes, egy középkorú férfi, úgy döntött, hogy megőrzi anonimitását, így nem sok minden került nyilvánosságra róla.

 

 

16., 429,6 millió dollar [125 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 284,1 millió dollár [82 milliárd Ft]

 

2016. május 7-én nyerte meg egy 70 éves, hétgyermekes New Jersey-i asszony és családja. A nyertes elmondta, hogy „isteni sugallatra”, álmában választotta ki a vagyont érő számokat. A lelkipásztorként tevékenykedő asszony saját bevallása szerint ritkán játszik, azonban ezúttal úgy érezte, muszáj lottóznia ezekkel a számokkal, úgyhogy vett egy Powerball szelvényt a trentoni 7-Eleven boltban.

 
 

 

17., 425 millió dollar [97 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 242,2 millió dollár [55 milliárd Ft]

 

2014. február 19-én nyerte meg egy kaliforniai nyugdíjas B. Raymond Buxton, aki aztán bolondok napján jelentkezett a nyereményéért.  A férfi az egyösszegű kifizetést választotta, ami adózás előtt 242,2 millió dollárt jelentett számára. Buxton a San Francisco-i öbölben található Milpitas nevű város benzinkútján lévő boltban vette meg a szelvényét, mikor megállt, hogy megebédeljen az ottani Subway gyorsétteremben. Nem saját, hanem számítógép által generált számokkal játszott. A szerencsés nyertes nem igazán akart magáról semmit sem elárulni, a fotózáson is az arca elé tartotta a nyereményt szimbolizáló óriási csekket.

 

  

18., 420,9 millió dollar [122 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 230,9 millió dollár [67 milliárd Ft]


2014. március 18-án nyerte meg egy tennessee-i autóalkatrészeket gyártó üzem 20 dolgozója

“Az ember igazából sosem gondolja komolyan, hogy megnyeri a lottót, csak szórakozásból játszik.” mondta Amy O’Neal, a magukat csak „A Tennesse-i Húszak”-nak nevező nyertes csapat egyik tagja, akik már közel tíz éve játszanak együtt.

Elmondása szerint a lottócsoport 120 dollárért vesz szelvényeket szerdánként és szombatonként, mellyel az állami oktatást is támogatják. A Lafayette-ben élő O’Neal vette meg a nyertes szelvényt a csoport számára, de szombat este nem ellenőrizte, hogy nyertek-e.

Másnap reggel a fia hallotta, hogy a nyertes szelvényt Lafayette-ben vették - a fiú és apja azonnal ébresztgetni kezdték a nőt. „Felráztak… bementem a szobába, felkaptam a szelvényeket. A harmadik volt az.” – mesélte O’Neil. „Elkezdtem sikítozni. Újra meg kellett néznem, azt hittem, álmodom.”

Mikor hajnal öt tájban elkezdte értesíteni a kollégáit, először senki sem akarta elhinni. „Ilyeneket mondtak, hogy ’Jajj, Amy hagyjál már, ma nem dolgozunk’. Aztán mindenki sikítozott. Csak örömködtünk.”

A nyertesek még elmondták a sajtótájékoztatón, hogy már tájékoztatták a North American Stamping Group elnökét, hogy egyikük sem szándékozik azon nyomban felmondani. Többségük úgy nyilatkozott, hogy egyelőre továbbra is dolgozni fognak, és segítenek megtalálni az utódjukat. „Szeretjük ezt a vállalatot.”- mondta O’Neal. „Nem tervezem, hogy felmondok… de lehet, hogy még meggondolom magam.” 

 

 

19., 400 millió dollar [90 milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 224 millió dollár [50 milliárd Ft]

 

2014. március 18-án nyerték meg 2 szelvénnyel, melyek közül egyiket Florida, másikat pedig Maryland államban adták fel.

A floridai szelvény tulajdonosa április végén állt a nyilvánosság elé. Raymond Moyer és Robyn Collier gépi számokkal játszott, a szelvényt egy vegyesboltban vásárolták. Nem árultak el túl sok részletet magukról, annyit elmondtak az újságíróknak, hogy az összeget befektetik, de azért utazni is fognak.

A marylandi szelvény tulajdonosai május elején jelentkeztek nyereményükért, azonban nem vállalták a nyilvánosságot.

 

20., 399,4 millió dollar [116 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 223,3 millió dollár [65 milliárd Ft]


2013. szeptember 18-án nyerték meg.

 

 

21., 390 millió dollar [92 milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 233,1 millió dollár [55 milliárd Ft]

 

2007. március 6-án nyerték meg 2 szelvénnyel, melyek közül egyiket Georgia-ban, a másikat pedig New Jersey-ben adták fel.

A georgiai nyertes az 52 éves Eddie Eugene Nabors volt, aki gyorsszámokkal játszott, tehát nem maga választotta ki a megjátszott számokat, hanem a számítógépre bízta azokat. A teherautósofőrként dolgozó férfinak három felnőtt gyermeke és hat unokája van. Mikor azt kérdezték tőle, hogy mik a további tervei, azt válaszolta: "Elmegyek pecázni."

A másik nyertes szelvény Elaine és Harold Messneré volt. Az 57 éves vállalkozó és felesége azonnal nyugdíjba mentek, hogy élvezhessék nyereményüket. 

 

Eddie Eugene Nabors

  

22., 380 millió dollár [89,6 milliárd Ft] – MegaMillions

Készpénzes érték: 240 millió dollár [56 milliárd Ft]

 

2011. január 4-én nyerték meg Idaho-ban és Washingtonban. 

Az idahói nyertesről, Holly Lahti-ról kiderült, hogy a múltban kevésbé volt szerencsés: a két lányát egyedül nevelő, akkor 29 éves nő volt férjét 15 alkalommal tartóztatták le, Hollyt is többször bántalmazta. A lottónyeremény után a nő kilépett a munkahelyéről, és bujkálni kezdett. És hogy ex-férje mit szólt, mikor egy riportertől megtudta, hogy feleségét mekkora szerencse érte? "Csodálatos! Akkor tovább nem kell fizetnem a gyerektartást!"

 

Holly Lahti 

 

A másik szelvény tulajdonosa egy házaspár, Jim és Carolyn McCullar volt. A 41 éve együtt élő párnak 6 gyermeke, 23 unokája és 5 dédunokája van, így saját bevallása szerint volt helye a pénznek.  

 

Jim és Carolyn McCullar

  

23., 365 millió dollár [86 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 177,3 millió dollár [41,8 milliárd Ft]

 

Az akkoriban legnagyobb évjáradék értékű Powerball nyereményt, és az amerikai lottók történelmének legnagyobb, egy szelvénnyel elvitt jackpotját 2006. február 18-án nyerte meg 8 közösen lottózó kolléga, akik egy húscsomagoló üzemben dolgoztak. A hét férfi és egy nő közül hárman azonnal felmondtak munkahelyükön. Mikor a csoport egyetlen nőtagját megkérdezték, hogy férjnél van-e, azt válaszolta „Nem. Az egész nyeremény az enyém!.” 

 

  

24., 363 millió dollár [85,6 milliárd Ft] – Big Game

Készpénzes érték: 180 millió dollár [42,5 milliárd Ft]

 

2000. május 9-én két szelvénnyel értek el telitalálatot, az egyiket Illinoisban, a másikat Michiganben adták fel. 

Az illinoisi szelvény tulajdonosa Joe és Sue Kainz volt, akik az újságíróknak elmondták, hogy a pénzből az adósságaikat fogják kifizetni, és felújíttatják a házukat. Kainzéknak sikeres sörfőző vállalkozásuk volt, ők és három gyerekük is ott dolgoztak, és a lottónyeremény után sem tervezték, hogy feladják az üzletet, melyet közös erővel építettek fel.

 

 

A michigani szerencsés házaspár is vállalkozó volt. Larry és Nancy Ross egy úszómedencék építésével és karbantartásával foglalkozó vállalkozást tudhattak magukénak. A férfi az újságírók kérdésére elmesélte, hogy egy hotdogot vett, de csak 100 dollárosa volt, így megkérte az eladót, hogy a visszajárót lottószelvényekben adja oda. Az egyik később jócskán megszolgálta az árát… 

 

  

25., 340 millió dollár [80 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték (26.): 164,4 millió dollár [38,8 milliárd Ft]

 

Két, együtt lottózó baráti házaspár vitte el 2005. október 19-én, az oregoni Chaney és a West család. Nyereményükből alapítványokat hoztak létre, melyekkel szegény gyermekeket és családokat támogatnak. Mindkét család új házat vásárolt (egymáshoz közel), vettek pár új autót, és sokat utaztak. A 73 éves Bob Chaney a nyeremény felvétele után egy évvel egy esés következtében agyi sérülést szenvedett, és meghalt.

 

  

26., 338,3 millió dollár [79,8 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 211 millió dollár [49,8 milliárd Ft]

 

2013. március 23-án nyerte meg egy szerencsés nyertes, aki New Jersey-ben vette a szelvényét. A szerény körülmények között élő, ötgyerekes latin bevándorló családra már nagyon ráfért a szerencse, mert szomszédaik szerint az utóbbi időben csak balszerencse érte őket. 

 

  

27., 337 millió dollár [79,5 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 224,6 millió dollár [53 milliárd Ft]

 

A legnagyobb készpénzértékű nyeremény, melyet egyetlen nyertes vihetett el az amerikai lottók történetében (a négy magasabb mindegyikén több nyertes osztozott). 2012. augusztus 15-én nyerte meg egy michigani játékos.

Donald Lawson, egy 44 éves michigani vasúti mérnök a nyeremény átvétele utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy egész családjának azt javasolta, hogy mondják fel állásukat. "Nem ellenkeztek." - állította. Lawson elmesélte, hogy a szelvényt két dollárért vásárolta egy benzinkúton, és bár általában gépi számokkal játszik, ezúttal nem így történt. A szelvény vásárlásakor ugyanis legalább 5-6 ember állt előtte a sorban, ezért úgy döntött, hogy kézzel tölti ki a szelvényt. Semmiféle szisztémát nem használt, egyszerűen csak beikszelte, ami épp eszébe jutott (6, 27, 46, 51, 56 + 21). Jól tette!

 

  

28., 336,4 millió dollár [79 milliárd Ft] – Powerball

Készpénzes érték: 210 millió dollár [49,5 milliárd Ft]

 

2012. február 11-én nyerte meg egy 81 éves asszony, egy Rhode Islandon vásárolt szelvénnyel.  White asszony egy newport-i Stop & Shop üzletben vette meg a 2 dolláros szelvényt, ahová egy szörbetért ugrott el, csupán pár órával a szombati lottósorsolás előtt. Miután megvette a szelvényt, a Bibliájába tette, és az ott is maradt, míg rá nem jött, hogy ő nyerte minden idők hatodik legnagyobb lottónyereményét.

 

  

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán