97 százalék, hogy csaltak a szerb lottóhúzáson!

2015-08-01
Matematikusok szerint csupán 2,87% esély van arra, hogy a szerb állami lottó vezetői igazat mondanak, és valóban nem volt szó csalásról.

 

Szerb matematikusok kiszámolták, hogy pontosan 2,87 százalék volt az esélye annak annak, hogy a keddi lottósorsoláson ötödik számként kihúzzák azt 21-est, amit a televíziós közvetítésben már negyedik kisorsolt számként kiírtak, akkor, amikor valójában a 27-est húzták.

 

“A döntő pillanatban 35 golyó maradt a gömbben, így annak az esélye, hogy pont a 21-est húzzák ki, 2,87 százalék volt. Ez matematika. Hogy valójában mi történt, azt csak a lottótársaság emberei tudják” – nyilatkozta a Blicnek Miljan Knežević, a matematika doktora.

Vagyis, 97,13 százalék az esélye annak, hogy a lottótársaság valamelyik embere vagy emberei csaltak. – írja a 444.hu

 

Ezzel a lehetőséggel a hatóságok is számoltak, a rendőrség csütörtökön poligráffal vizsgálta azt a 11 embert, aki részt vett a sorsolás lebonyolításában. A szerb sajtó értesülései szerint valamennyien átmentek a teszten.

 

A lottótársaság elnöke, Aleksandar Vulović ennek ellenére szerdán benyújtotta a lemondását. Nagyon más lehetősége nem volt, a botrány akkora, hogy már a kormány is beavatkozott, a nyomozásról maga a belügyminiszter, Nebojša Stefanović nyilatkozott a sajtónak.

 

A sorsolási szoftvert egy horvát cégtől vásárolta a szerb állami lottó. A szerb lottófelügyelet korábbi vezetője, a kormányzó SNS – az egykori csetnikvezér Vojislav Šešelj ultranacionalista radikális pártjának utódja – politikusa, Vladimir Đukanović egyből “a hiteltelen horvát céget, a Nirvanát” tette felelőssé a történtekért. De a horvát cég vezére, Arsen Dobrota sem maradt adósa. Szerinte az egész azért történhetett, mert “a szerb lottót amatőrök vezetik, akik a botrány ürügyén ki akarják golyózni a cégemet, aminek a szoftverét felhatalmazás nélkül használják”.