7 másodperccel csúszott le a 7,5 milliárdos lottónyereményről

2015-01-30
A kanadai legfelsőbb bíróság elutasította annak a quebeci férfinak a keresetét, aki csupán hét másodperccel maradt le a 27 millió kanadai dollár értékű jackpotról.

 

Joel Ifergan 2008. májusában vett két szelvényt a Super 7 elnevezésű lottójátékra, azonban a második szelvényt a szelvényvásárlási határidő lezárulta után hét másodperccel nyomtatta ki a gép, így már a következő heti sorsolásra volt érvényes.

 

Ifergan persze erről mit sem tudott, így másnap, mikor ellenőrizte a nyerőszámokat, és látta, hogy a második szelvényén lévő számok mindegyike stimmel, öröm-mámorban úszott. Azonban mikor jobban megnézte a szelvényt, látta, hogy május 30-ra van dátumozva. Megkereste a lottótársaságot, azonban ott közölték vele, hogy nem jogosult a nyereményre, és így a 7,5 milliárd forint értékű jackpot teljes egészében egy másik játékos számláján landolt, aki szintén eltalálta az összes számot.

 

Ifergan szerint jogosult lett volna a nyereményre, hiszen ő még a határidő lejárta előtt vette meg mindkét szelvényt, csupán a nyomtatás lassúsága miatt csúszott ki az időből. A férfi beperelte a tartományi lottótársaságot - a hírek szerint 100 ezer dollárt költött a perre - azonban mind a quebeci bíróság, mind a legfelsőbb bíróság elutasította a kérelmét.

 

„Nagyon csalódott vagyok a döntés miatt, és nem csak a pénzről van szó.” – nyilatkozta a 60 éves Ifergan a CTV Newsnak, és elmondta, hogy szerinte a lassú lottóautomata az oka az egésznek. „Ha bárhol máshol veszem meg azokat a szelvényeket, hét évvel ezelőtt dollármilliomos lettem volna.” – kesergett a kétgyermekes apa. 

 

 

A quebeci bíróság megállapítottal, hogy a lottótársaság központi számítógépének 10 másodpercébe telik egy szelvényvásárlási kérelem feldolgozása. Ifergan és ügyvédje szerint azonban a lottótársaság félrevezeti a játékosokat azzal, hogy a játékszabályban az áll, hogy az este 9 előtt vásárolt szelvények az érvényesek az adott heti sorsolásra, ráadásul sehol nem tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mennyi időbe telik egy vásárlási kérelem feldolgozása.

 

Nem csak Ifergan bosszús a döntés miatt, hanem a Montreal környéki boltnak az üzemeltetője is, ahol a férfi a szelvényt vette, hiszen így elesik a 135 ezer dolláros bónuszától, mely a nyertes lottószelvény eladójának jár. „Szép pénzről van szó.” – mondta vágyakozva az újságíróknak. „Az én gépem, mely egy régebbi típus, 9 órát mutatott, azonban a Loto-Quebec központi számítógépe szerint már elmúlt 9.” – nyilatkozta a férfi, aki azóta is vezeti az üzletet.

 

  

A lottótársaság persze elégedett a legfelsőbb bíróság döntésével, mely megerősítette az alacsonyabb szintű bíróság ítéletét. "Az eredeti ítélet egyértelmű volt, és megerősítette, hogy a Loto-Quebec eljárása megbízható, egységes és megfelelő volt." - közölte a társaság szóvivője, Jean-Pierre Roy, majd hozzátette, hogy nem tervezik a szabályok megváltoztatását.