5 újabb egység döntős a kajak-kenu vb-n

2013-08-30
500 méteren mindhárom, 200 méteren egyelőre két középfutamos magyar egység eredményesen szerepelt pénteken délután a németországi kajak-kenu világbajnokságon.

 

A kajakos Dombvári Bence - csakúgy, mint délelőtt - megnyerte futamát, semmit nem bízott a véletlenre, ugyanis biztosan minden versenyből csak az első kettő juthatott tovább. A Honvéd 20 éves lapátforgatója eddig remekül teljesít a vb-n, csütörtökön 1000 m-en is bekerült a legjobb kilenc közé, utóbbi számban szombaton rendezik a döntőt.

 

"Nem az U23-as vb-re, hanem mostanra időzítettük a formámat. Jó állapotban vagyok, de hosszú lesz ez a négy nap. A fő számom az 1000 méter, abba akarok mindent beleadni, de ha marad erőm, akkor dobogós lehetek 500 méteren" - mondta.

 

Jól kezdődtek tehát magyar szempontból a középfutamok, s hogy jól is folytatódjanak, arról a kenus Nagy Péter gondoskodott. Neki az első három között kellett célba érkeznie, de Dombvárihoz hasonlóan ő sem taktikázott, mindenkit maga mögé utasítva elsőként haladt át a célvonalon.

 

"Szokni kell a vizet, nagyon kemény és ez nekem nem kedvez, mert én nem erőből, hanem technikából evezek. Ha a döntőben is a német előtt tudok maradni, ahogy most, akkor összejöhet a dobogó." - értékelt a győriek 26 esztendős versenyzője.

 

A harmadik magyar középfutamos egység, a Sík Márton, Boros Gergely kajakos duó délelőtt egy második hellyel mutatkozott be, s ezúttal is ezt a pozíciót szerezte meg - itt is az első három hely ért finálét.

 

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros és a női kajaknégyes 500 m-en, valamint az 1000 m-es férfi kajaknégyes már a délelőtti előfutamból biztosította a helyét a vasárnapi fináléban. Női C-2 500 méteren nem rendeznek előcsatározásokat, miután éppen kilenc hajó nevezett, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kettős majd csak a döntőben száll vízre.

 

Egyelőre két magyar hajó a fináléban 200 méteren

 

A legrövidebb táv előfutamai során három számban adódott lehetőség arra, hogy a legjobbak megspórolják maguknak a középfutamot. Kezdésként a kenus Lakatos Zsanett élt is az eséllyel, második lett (az első három került egyenes ágon a legjobb kilenc közé), majd később a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakos duó is ugyanezt tette, igaz, ők esélyeshez méltóan futamgyőzelemmel (itt csak ez ért egyből döntőt). A Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó ugyanakkor "pótvizsgára" kényszerül, miután az ő futamukban is csak az első hely ért finálét, s ők másodikként értek a célba.  A többi számban nem lehetett egyből továbbjutni, az első pálya amolyan bemelegítésként, ismerkedésként szolgált.

 

Az ifjúsági olimpiai bajnok kajakos Tótka Sándor első, a nők hasonló számában érdekelt, háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics (a címvédő és londoni aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington mögött célba érve) és a kenus Lantos egyformán második, a Molnár Péter, Bán Kristóf kajak kettes pedig negyedik hellyel lépett a szombat délelőtti középfutamba.

 

A pénteki számok éremcsatáit vasárnap rendezik a vb-n, ez alól csak a női C-1 200 méter kivétel, ebben szombaton lesz a döntő. A szombati versenynapon összesen tíz fináléra kerül sor a vb-n, mindegyikben lesz magyar érdekeltség.

 

A pénteki számok éremcsatáit vasárnap rendezik a vb-n. A szombati és a vasárnapi döntőket az M1 és a telesport.hu is élőben közvetíti.

 

A további program:

szombat:

200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00

500 és 1000 m-es döntők 15.25

vasárnap:

5000 m-es döntők 9.00

200 m-es döntők 11.00

500 és 1000 m-es döntők 14.30

váltó döntők 17.00

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kajak-kenu,