52 millió forintot vettek el a közmédiától

2013-01-11
A Szerencsejáték Zrt. a Kossuth Rádió helyett a Class FM-en közli a számsorsjátékok eredményét. A fiatalságot akarják elérni, miközben a közmédia 52 millió forint bevételkiesést szenved el, Nyerges Zsolt pedig tovább gazdagodik

 

"A Szerencsejáték Zrt. egyik stratégiai célkitűzése a fiatal felnőttek elérése, a cégnek törvényi kötelezettsége a rádiós eredményközlés, s a hallgatottság alapján az eredmények Class FM-en történő közlése ennek a célnak a megvalósítását segíti" - tudatta Tulik Ágnes, a cég szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A Szerencsejáték Zrt. közleménye szerint a Szonda Ipsos 2012. novemberi auditált adatai szerint a Class FM hallgatottsága a 18 év feletti  célcsoport körében 23,6 százalék, ezzel szemben az MR1-Kossuth Rádióé 18,8 százalék. A Class FM átlagos napi elérése a 18 év feletti budapesti lakosság körében 20 százalék, míg a Kossuth Rádió esetében 18 százalék, ebből a Class FM hallgatottsága a budapesti 18-29 éves korosztálynál 30 százalékot ér el, míg a Kossuth Rádióé 1 százalék (szintén a Szonda Ipsos 2012. novemberi auditált adatai szerint). 

A cég közlése alapján a hallgatottsági információk birtokában döntött a társaság úgy, hogy a fiatal felnőttek elérése érdekében a Class FM választása a hatékonyabb megoldás.

A közlemény szerint az MR-1 Kossuth Rádióval 2012-ben kötött szerződés értéke bruttó 50 millió 325 ezer 280 forint volt, a Class FM-mel kötött, eredményközlésre vonatkozó szerződés bruttó 51 millió 930 ezer 461 forintról szól.

A közlemény kitér arra: az eredményközléseket - az adott rádió szerkesztési elveinek megfelelően - eltérő időpontban sugározzák, az érintett játék sorsolásához, illetve a fogadások eseményeihez kapcsolva.

A közlemény kiemeli, hogy az eredmények közlésére egy médium sem kap kizárólagos jogot, a hivatalos információk alapján bármely médium közölheti a nyerőszámokat.

Az MTI a Szerencsejáték Zrt.-től megtudta: az eredményközlés változása, a Class FM-re átkerülése a skandináv lottóra, a hatos lottóra és a Luxorra is vonatkozik az ötös lottó mellett.

 

Fortunaweb megjegyzés: A lottó törzsközönsége tényleg évről évre öregszik. A 29 év alatti fiatalok között inkább a Tippmix és az online vagy okostelefonon játszható játékok a népszerűek. Ha valaki mégis lottózik, a nyerőszámok ellenőrzésére birtokában van gyors eszközöknek, mint az például az internet vagy SMS szolgáltatás. Inkább ezeket kellene népszerűsíteni a fiatalok körében. A lottó idősebb játékosaitól viszont elveszik megszokott forrásukat, ők, akik a Kossuth Rádió hűséges hallgatói évtizedek óta, nem valószínű, hogy átkapcsolnak emiatt más adóra, így játékosokat veszthetnek a lottójátékok. 

A másik fenntartásunk az üggyel kapcsolatban pedig az, hogy a közmédia a nevéből eredően közpénzekből fenntartott szolgáltatás. Minden innen kieső pénzt máshonnan kell pótolni, ha reklámbevételek nincsenek, akkor értelemszerűen az Államkasszából, vagyis a tőlünk begyűjtött pénzekből.

A Class Fm pedig nemcsak hogy 1,6 millióval drágábban adja ugyanazt a szolgáltatást, de még extra bevételekhez is próbál jutni a nyereményközlésekhez csatoltan. A nyerőszámok közlését  ugyanis még a hírek elején beharangozzák, ám a hírblokk végén közlik, hogy a nyerőszámokat csak a reklámok után hallhatják az érdekeltek. Ezeket a reklámokat pedig valószínűleg emiatt drágább kategóriában értékesíthetik, mint egyébként.

Így lesz Nyerges Zsolt egyre gazdagabb, az Államkincstár pedig egyre szegényebb. 

 

Forrás: MTI/Fortunaweb