50 dollárból 40 milliót kaszált a csaló pókeres

2013-09-30
Letartóztatták a világhírű póker játékos Archie Karas-t, miután Kaliforniában csaláson kapták az egyik blackjack asztalnál. Módszere egyszerű, ám igen hatékony volt, lehet, hogy évtizedekig profitált belőle.

  

A 62 éves Karast, akinek az igazi neve Anargyros Karabourniotis, de akit leginkább csak úgy ismernek, mint a pókerprofi, aki 50 dollárból 3 év alatt 40 milliót csinált, múlt héten letartóztatták Las Vegas-i otthonában - közölte a San Diego megyei Ügyészi Hivatal pénteken. Karas ki lesz adva a San Diego-i hatóságoknak csalás, és betörés vádja miatt; ha bűnösnek találják, akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik.

 

A vádlott "szerencséje" akkor fogyott el, amikor már több szervezet is együtt figyelte. Karas a Kaliforniai Barona Resort and Casino biztonsági kameráinak felvételei alapján bukott le, amiken észrevették, hogy blackjack játék közben észrevétlenül megjelöli a figurás lapokat, a bubit, dámát, királyt és az ászokat. Ilyen módon megnézés nélkül tudta, mikor jönnek a nagy értékű lapok, így el tudta dönteni, hogy kéri, vagy nem kéri a soron következő kártyát, tehát sokszor megúszta a kártyák bedobását. A módszer annyira jól működött, hogy már 8000 dollár nyereménynél tartott, amikor észrevették.

 

Michelle Gregory, a Kalifornia állam ügyészi hivatalának szóvivője elmondta, hogy Karas a játékot megelőzően úgy alakította át a kaszinó egyik zsetonját, hogy kivájta azt, majd az így keletkezett üregbe tette a festékanyagot. A saját zseton nem volt feltűnő az asztalon, és a játékosok szoktak is játszogatni velük játék során, ezért volt olyan nehéz észrevenni a műveletet. A vádlott házában végrehajtott házkutatás során számos más kaszinó hasonló módon átalakított zsetonját is megtalálták, de mostanáig egyetlen más szerencsejátékos cég sem jelentette őt fel csalás miatt, noha hosszú karrierje alatt többször is meggyanúsították csalással.

 

Karas tartja a legnagyobb és leghosszabb dokumentált nyerési széria világcsúcsát 1992-től 1995-ig bezárólag. - valószínűleg nem véletlenül.  50 dollárral a zsebében érkezett Las Vegasba, hogy a magas tétű pókerversenyekből 40 millióval távozzon.

 

Nyereménye legnagyobb részét rekordgyorsasággal, három hét alatt el is vesztette akkor bakkarat illetve kockajátékokon. Ám sokszor visszatért a pókerasztalhoz, gyakran segítőivel együtt, hogy megkopasszák a pókervilág legjobbjait.

 

Sokak minden idők legnagyszerűbb szerencsejátékosának tartják, gyakran "a görög" nicknevű  Nick Dandolos hasonlítják, egy másik 1966-ban meghalt, nagy tétben játszó szerencsejátékoshoz.

 

San Diego megyében 19, a szövetségi állam által is elismert indián törzs van, és 10 indián kaszinó - az összes amerikai megye közül a legtöbb. Iparági szakértők szerint az amerikai kaszinók több, tízmillió dollárt veszítenek évente különböző csalási technikák miatt.

 

Címkék: póker,