48 órát kaptak a fogadók, hogy felvegyék pénzüket a számlájukról

2019-07-29
12 millió kenyai sportfogadó látta kárát a kormány és az ország több millió dolláros fogadási ipara között kialakult adóharcnak.

 

Kenya Fogadási Ellenőrző és Engedélyező Testülete (BCLB) utasította a távközlési vállalatokat, hogy szüntessék meg azokat az sms kódokat és kifizetési számokat, melyekre az egész szektor pénzügyi rendszere alapult. Úgy 27 fogadóirodát érint az intézkedés, beleértve az iparág vezetőinek számító SportPesa, Betin és Betway cégeket.

 

A fogadóknak 48 órát adtak, hogy felvegyék pénzüket a játékosi számlákról, azok, akik ezt elmulasztották, minden fillérüknek búcsút mondhattak.

 

A sportfogadás az elmúlt években nagy lendületet kapott Kenyában főleg az európai és helyi focicsapatokra való lelkes fogadásoknak köszönhetően.

Egy olyan országban, ahol sok embernek egyáltalán nincs bankszámlája, az iparág szinte teljes egészében a telekommunikációs cégek mobil e-pénztárca megoldásaira támaszkodik. A játékosok feltöltik pénzzel az e-pénztárcát, ennek segítségével teszik meg fogadásaikat, és ugyanide kérik a nyereményeik kifizetéseit.

Egy helyi vállalat, a Sportspesa Kenya legnagyobb sportfogadási szolgáltatója. 2017-ben mutatkozott be szélesebb körben is, mikor mezszponzori szerződést kötött az Evertonnal, mely a legnagyobb ilyen szerződés volt az Everton történelmében. A Sportpesa szponzorálja a kenyai Premier League-et is.

 

A Price Waterhouse Coopers adatai szerint Kenya a harmadik legnagyobb afrikai online sportfogadási piac Nigéria és Dél-Afrika után. Egy 2017-es GeoPoll felmérés arra az eredményre jutott, hogy itt fogadnak a legnagyobb számban rendszeresen a 17-35 éves korosztályban Szubszaharai Afrikában.

A The East African szerint jelenleg úgy 12 millió kenyainak van fogadási számlája, ám az ezeken lévő összeg nagysága nem ismert.

 

A szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos aggályok miatt a kormány 2017-ben 35% -ra emelte az iparág adóját, de úgy véli, hogy a fogadási vállalatok nem fizetik meg a teljes összeget.

A kormány szerint a kenyaiakat célzó szolgáltatók összbevétele 2 milliárd dollár, de az iparág tavaly csak 40 millió dollár adót fizetett be az államkincstárba. Áprilisban a kormány azzal fenyegetőzött, hogy július 1-ig visszavonja az engedélyeket, kivéve, ha a társaságok bizonyítani tudták, hogy megfelelnek az adóelőírásoknak, a törvény szerint működnek, és elegendő likviditással rendelkeznek.

A szektor azt állítja, hogy a kormány becslése fals, és, hogy bevételük jócskán elmarad a 2 milliárd dollártól. A fogadóirodák jogi lépéseket tettek a blokkolás miatt, a Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította a szolgáltatók – köztük a SportPesa és Betin -  beadványát, melyben azt kérték, hogy állítsák vissza a digitális fizetési csatornákat, miközben fellebbeztek a BCLB-nél a liszenszek felfüggesztése miatt.

 

A bírósághoz fordulók közül néhányan már nyertek a BCLB-vel szemben az engedélyek felfüggesztése ügyében, de a digitális fizetési lehetőségeik elvesztése azt jelenti, hogy ténylegesen nem tudnak működni. Mivel a BCLB által a fogadási szolgáltatók fizetési számának és SMS-kódjának felfüggesztésére vonatkozó utasítása a bírósági engedély megadását követően került kiadásra, a fogadási szolgáltatók kérték a bíróságot, hogy bírságolja meg vagy börtönözze be a BCLB elnökét és felsővezetőit.

 

A fogadási szolgáltatók azt is elmondták a bírságon, hogy a BCLB nem közölte velük, hogy pontosan miért is került felfüggesztésre a liszenszük. Emiatt a SportPesa ügyvédei kérték a bíróságot, hogy ítéljenek meg kártérítést a vállalatot ér „kár és üzleti veszteség valamint az alapvető jogaik megsértése” miatt.

Szerdán Weldon Korir, a Legfelsőbb Bíróság bírója azt mondta, hogy nem lát okot a BCLB és más kormányzati szervek elleni határozat kiadására, amíg azoknak nem volt lehetőségük válaszolni a piaci szereplők állításaira. Korir három napot adott a BCLB és a telekommunikációs óriás Safaricomnak, hogy válaszokat adjon. 

 

A negatív reakciók ellenére a kormány nem tágít – a héten a kenyai Központi bank utasította a kereskedelmi bankokat, hogy ne szolgálják ki azokat a szolgáltatóknak, melyeknek felfüggesztették a liszenszét.

Az ügyben a bíróság július végén tart újabb meghallgatást.