40 százalékos nyeremény-adót tervez a román kormány

2022-07-06
A szerencsejáték szervezőknek nem tetszik a nyeremények 40 százalékos megadóztatását célzó tervezet.

 

Az ágazati vállalkozók szerint az intézkedés ahhoz fog vezetni, hogy a játékosok jelentős része inkább az illegális szerencsejátékokat fogja választani – írja a maszol.ro.

 

„Az állam többet veszíthet, mint amennyi bevétele jelenleg van, ha 40 százalékos adót vet ki a játékosok szerencsejátékból származó nyereségére, mivel az ágazat bevételei drasztikus mértékben visszaesnének. Az ügyfelek egy része nem lesz hajlandó majd megfizetni ezt az adót, s az illegális játékok felé fordulnak majd” – nyilatkozta a Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilapnak Sorin Georgescu, az ágazati érdekvédelmi szövetség, a ROMSLOT elnöke.

 

Hasonló véleményen van az online szerencsejátékok szervezőit tömörítő AOJND is, mely szerint a tervezett intézkedés miatt mindenki veszíteni fog: a cégek, a játékosok és a kormány is. Odeta Nestor, az AOJND elnöke szerint a 40 százalékos adókulcs következtében rövid- és középtávon csökkenni fognak a szerencsejátékokból származó költségvetési bevételek.

 

„Egy ilyen intézkedés meghozatala előtt egy sor tényezőt figyelembe kellene venni. Először is az online szerencsejáték szórakoztató iparág, nem pedig jövedelemforrás a játékosok számára. Az AOJND adatai szerint azon játékosok 80 százaléka esetében, akik pénzt vesznek ki, az összeg legfeljebb 1000 lej, de általában ennél is kevesebb, pár száz lej. Ezek az emberek nem a nyereséget hajszolják, hanem a versenyzést, számukra az online szerencsejáték a mindennapi stressz ellenszere” – mondja Odeta Nestor.

 

Az ágazati vállalkozók szerint a nem teljesen egyértelmű, hogy a kormány pontosan mit akar megadóztatni, s kifogásolják, hogy nem konzultáltak velük az adóemelés bejelentése előtt. Jelenleg a szerencsejátékból származó nyereségek után, bruttó 66.750 lejig 1 százalék adót kell fizetni, 66.750 és 445 ezer lej között 16, 445 ezer lej fölött pedig 25 százalékot.

 

Tavaly 700-800 millió euró folyt be a román államkasszába a szerencsejátékokból. A nyeremények adókulcsának 40 százalékosra történő emelése, a ZF becslései szerint idén 150-250 millió eurós pluszbevételt generálna az államkassza számára.