40 százalékkal dobta meg a forgalmat a több mint kétmilliárdos halmozódás

2012-04-13
Hazai szerencsejátékos körökben hetek óta az ötös lottó halmozódása a top téma. Több mint egy negyedév pergett már le ugyanis 2012-ből, telitalálatos szelvény azonban idén még egy sem akadt, miközben a jackpot már több mint 2,5 milliárd forintra hízott. Utánajártunk, mikor volt példa hasonlóra, no meg azt is megnéztük, mennyivel emelkedett a játékkedv a csábító nyeremény hatására.


Nos, ha az év eleji telitalálat-mentes időszakot nézzük, akkor egyáltalán nem számít ritkaságnak a mostanihoz hasonló helyzet. Nem is kell sokat visszalapozni a naptárban, mert 2010 első három hónapja szintén ötös nélkül telt el, sőt, kis híján a második negyedév is. Akkor csak a 26. játékhét hozta meg az esztendő első telitalálatosát, amely éppen ezért igen jól fizetett, és több mint 3,1 milliárd forintot ért. 

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint egy átlagos héten 3,5 millió úgynevezett alapjáték érkezik be az ötös lottón, vagyis ennyi kitöltött játékmezőt adnak fel a játékosok. Ehhez képest 2012-ben a legkevesebb alapjáték is majdnem elérte a 4 milliót, az idei rekord pedig a múlt héten beküldött 6,1 millió játék. Mindez azt jelenti, hogy a 2012-es heti átlag 4,9 millió beérkezett tippsor, ami 40 százalékos emelkedés az átlaghoz képest.

Csak a teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy az eddigi abszolút forgalmi csúcsot 1990. 21. hetében regisztrálták, amikor is több mint 21 millió alapjátékot küldtek be a fogadók. Ettől a számtól most még messze járunk, de nem szabad elfelejteni, hogy azok még más idők voltak.

Egyedül az ötös lottóból tehát átlagosan heti 315 millió forint plusz bevétele származott idén eddig a Szerencsejáték Zrt.-nek. És akkor még nem beszéltünk a hatos lottóról, amelyen most szintén átlagon felüli összeget, 920 milliót lehet nyerni. Ebben a játékban 2012-ben még csak egyszer, a 3. játékhéten volt telitalálatos, a szelvényszám pedig 1,8 és 2,1 millió között mozgott, mégpedig úgy, hogy a múlt héten lépte át a 2 milliós határt.