402 oldal került feketelistára Görögországban

2013-08-02
A görög szabályozók szerdán egy röpke pillanatra betekintést engedtek abba a listába, mely azt a 402 online szerencsejáték oldalt tartalmazza, mely illegálisan, engedély nélkül működik az országban.

 

A feketelistát a Görög Szerencsejáték Bizottság oldalán tették közzé, aztán egy pár óra múlva mindenféle indoklás nélkül eltávolították. Egy helyi hírportál, a capital.gr szerint a listát már hivatalosan is továbbították a helyi internetszolgáltatóknak, akik kötelesek lesznek blokkolni az azon szereplő oldalakat a görög állampolgárok elől.

Ugyanez a lap számolt be arról is, hogy annak a 24 cégnek a képviselőjét, melyek 2011-ben átmeneti liszenszhez jutottak, meghallgatásra hívták, állítólag azért, hogy további dokumentumokat kérjenek be tőlük annak érdekében, hogy legálisan működhessenek Görögországban.

Más görög lapok azt állítják, hogy a görög bankokat már utasították, hogy szüneteltessék a feketelistás cégek tranzakcióit.

A listát a visszavonás előtt több helyi hírportál is lementette, így az továbbra is elérhető több helyen. Íme!

 

Az itt megtekinthető listán a legnagyobb európai szolgáltatók is rajta vannak, többek közt a 888, a Betsson, a Bet Victor, a Betclic, a Stan James, az Unibet, a Sportingbet, a bwin.party és a 32Red. 

Nem szerepelnek rajta a Betfair, a William Hill és a Ladbrokes oldalai, ezek a cégek a kilátásba helyezett szankciók hatására még tavaly novemberben kivonultak a piacról.  Érdekes módon a Bet365 és a PokerStars sem szerepel a listán, pedig mindkettőnek van görög nyelvű oldala.

 

Görögország tavaly novemberben fektette le a feketelista alapjait, amikor számos új szankciót vezettek be annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy olyan szereplők célozzák meg szolgáltatásaikkal a görög piacot, melyek nem rendelkeznek engedéllyel. Az EU notifikációs eljárása áprilisban véget ért, így a szabályozók gyakorlatilag szabad utat kaptak, hogy végrehajtsák a szankciókat.

A görög internetszolgáltatók naponta 50 ezer eurós büntetésre számíthatnak , ha nem blokkolják a listán szereplő szolgáltatókat. Magukra a szerencsejáték szolgáltatókra játéktípusonként napi 20 eurós, a reklámozókra pedig 10 ezer eurós büntetés szabható ki, a direkt marketinges kommunikációt 200 ezer euróval büntetik.