3 milliárdnyi adót optimalizált ki az államkincstárból a lottótársaság

2013-10-24
A brit Camelot lottótársaság egy olyan kiskaput kihasználva spórolt meg10 millió fontnyi társasági adót, melyről az adóhatóság tudott ugyan, de lobbiérdekek miatt nem szüntetett meg.

 

Néhány héttel azután, hogy a társaság duplájára emelte a lottószelvények árát , kiderült, hogy a kanadai tulajdonban lévő vállalat igencsak kihasználta egy adóparadicsom jogi lehetőségeit. Ennek érdekében a Camelot magas kamatozású kölcsönöket vett fel anyacégétől a Channel-szigeteki értéktőzsdén keresztül, majd ezeknek a kölcsönöknek a hatalmas kamataival csökkentették a cég nyereségét. Ezzel a húzással 2010. áprilisa óta legalább 10 millió fontot takarítottak meg, illetve - más felfogás szerint - ennyivel rövidítették meg a brit államkasszát.

A hírek szerint egyébként nem egyedül a lottótársaság volt ilyen  élelmes, legalább 30 brit vállalat használta ki ezt a jogi kiskaput, amivel évente körülbelül 500 millió fonttal rövidítették meg az államot.

 

Az ügy pikantériája, hogy tavaly a brit kormány úgy nyilatkozott, hogy tud erről a lehetőségről, amely becslése szerint évi 200 millió veszteséget okoz, de azóta sem csukta be ezt a kiskaput, miután egyeztetett a könyvvizsgáló cégekkel és a nagy vállalatokkal.

"Rendkívül szokatlannak tartom, hogy az adóhatóság olyan naiv, hogy olyan csoportoknak, és olyan embereknek küld ki egy adó kiskapuval kapcsolatos konzultációs anyagot, akik közt több olyan is van akinek, vagy aki ügyfelének, érdeke származik belőle - és aztán mindenféle megkérdőjelezés nélkül elfogadja a válaszukat." - dohogott az államháztartási bizottság elnöke, Margaret Hodge a The Independent című lapnak.

 

A hírek szerint a Camelot 10 millió fontnyi adót spórolt meg a tulajdonosától, az Ontario Teacher’s Pension Plan-től (Ontarioi Pedagógus Nyugdíjas Alap) felvett 172,5 millió font kölcsön után fizetendő 38,7 millió font kamat miatt. A kölcsönt 12,5 százalékos kamatra vették fel, ami jócskán meghaladja azt az 5 százalékot, melyért bármelyik brit bank folyósította volna azt.

A Camelot nem tagadja, hogy kihasználta a lehetőséget, azonban azt állítja, hogy sajtóban megjelent számok nem pontosak. Hozzátette, hogy a kérdéses időszakban a társaság 1,5 milliárd font adót fizetett be a brit államkasszába, 3,5 milliárd fontot áldozott jótékonysági célokra, és 6,2 milliárd fontot fizetett ki nyeremény formájában a játékosoknak…

 
Címkék: adó, lottó,